Η Χριστίνα Χαλιορή συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «Γυναικών Υπέρθεσις»

“Η ζωγραφική για εμένα είναι μέσο έκφρασης και ως γυναίκα η συγκεκριμένη έκθεση, μου δίνει τη δυνατότητα να «αγγίξω» κάθε ευαίσθητη πλευρά της δικής μου ψυχοσύνθεσης και κάθε άλλης γυναίκας που θα εμπνευστεί από τα έργα”

Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την Τέχνη και τί σας ενέπνευσε στη θεματολογία της συγκεκριμένης έκθεσης; Τα καλλιτεχνικά ήταν η μεγάλη μου αγάπη από την παιδική μου ηλικία. Πάντα είχα κάποια σχετική ασχολία καθώς στην οικογένεια υπήρχαν και άλλα άτομα με καλλιτεχνικές ανησυχίες. Για κάποια χρόνια ασχολήθηκα αποκλειστικά με το αντικείμενο των σπουδών μου στα τουριστικά και το σχέδιο με μολύβι σε χαρτί ήταν μια διέξοδος. Η ενασχόλησή μου με τα καλλιτεχνικά και ιδίως με τη ζωγραφική ξεκίνησε ξανά όταν τα παιδιά μου ήταν ακόμα μικρά. Παράλληλα παρακολουθούσα μαθήματα ζωγραφικής και άρχισα να συμμετέχω σε διάφορες καλλιτεχνικές ομάδες. Η ζωγραφική για μένα είναι μέσο έκφρασης και ως γυναίκα η συγκεκριμένη έκθεση μου δίνει τη δυνατότητα να «αγγίξω» κάθε ευαίσθητη πλευρά της δικής μου ψυχοσύνθεσης και κάθε άλλης γυναίκας που θα εμπνευστεί από τα έργα. 

Ποιά θεωρείτε, ότι είναι η συνεισφορά της Τέχνης στον Πολιτισμό; Η Τέχνη πάντα δημιουργούσε τάσεις, ιδέες, συναισθήματα και καλλιεργούσε αντιδράσεις γενικότερα. Είναι η κοινή γλώσσα των λαών και μέσο έκφρασης. Αλλά και για τους ίδιους τους καλλιτέχνες είναι εκτόνωση, είναι χαρά, είναι ικανοποίηση, οπότε τα οφέλη είναι πολλαπλά. 

Πώς επηρεάζει η ενασχόληση με την Τέχνη, την καθημερινή σας ζωή; Όπως ανέφερα και πριν, η τέχνη στην καθημερινή ζωή ενός ανθρώπου μπορεί να προσφέρει την εσωτερική γαλήνη. Είτε αυτή μεταφράζεται σε χρώματα, είτε σε νότες, είτε σε λέξεις. Είναι η ψυχοθεραπεία του καλλιτέχνη να αποτυπώνει ό,τι υπάρχει βαθιά στην ψυχή του και ο αποδέκτης να ταυτίζεται μαζί του. Είναι ένα παιχνίδι «δούνε και λαβείν» η τέχνη, δίνεις και εισπράττεις, ικανοποίηση, χαρά, περηφάνεια για αυτο που έχεις δημιουργήσει. Είναι σαν να στέκεσαι μπροστά από έναν καθρέφτη και μέσα σ’ αυτόν να βλέπεις τον κόσμο με άλλα μάτια. Αυτό είναι η Τέχνη και όποιος ασχολείται μαζί της μόνο θετικά πράγματα μπορεί να εισπράξει.

Νομίζετε ότι η Τέχνη, έχει την δυνατότητα να αλλάξει τις υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες; Ναι, η Τέχνη πάντα υπερέβαινε των περιστάσεων. Ακόμα και τις εποχές που η λογοκρισία και οι περιορισμοί ήταν πιο έντονοι, εκείνη έβρισκε τον τρόπο να περάσει μηνύματα. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η Τέχνη μπορεί και πρέπει να διαμορφώνει χαρακτήρες. Δυστυχώς στην εποχή μας βαφτίζουμε τέχνη κάθε δημιούργημα. Χωρίς λοιπόν να ισοπεδώνουμε τα πάντα, θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία να αναγνωρίζει την Τέχνη.

Ποιό ή ποιά καλλιτεχνικά κινήματα, σας έχουν επηρεάσει περισσότερο στην καλλιτεχνική σας πορεία; Θαύμαζα την αληθοφάνεια στην τέχνη και την καθαρή πινελιά. Έτσι επηρεασμένη από την κλασική ζωγραφική με μοντέρνα στοιχεία και το ρεύμα του Ρεαλισμού κάθε φορά που αντικρίζω μια εικόνα που με αγγίζει, βάζω στοίχημα με τον καλλιτεχνικό μου εαυτό να καταφέρω να την αποτυπώσω πάνω στον καμβά.