Γιώργης Παπανικολάου: Η «έμπνευση» και ο συγγραφικός «οίστρος» συνήθως πάνε μαζί

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε;

Πιστεύω πως τα χρόνια της εφηβείας μπορούν να φανερώσουν το όποιο ταλέντο διαθέτουμε, γιατί τότε αναδεικνύεται ορμητικά ο συναισθηματικός μας κόσμος, που ψάχνει διάφορους τρόπους έκφρασης. Έτσι, από τότε άρχισαν να συσσωρεύονται στο συρτάρι μου κάποια ποιήματα και διηγήματα, που χάθηκαν στο διάβα της ζωής, μια και τότε δεν μου περνούσε απ’ το μυαλό να τυπωθούν σε κάποιο βιβλίο. Αυτό έγινε πολύ αργότερα με καινούργια έργα που έγιναν στο μεταξύ.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα;

Η σημασία και η έννοια της λέξης «Συνείδηση», διατρέχει σχεδόν όλο το συγγραφικό μου έργο, τόσο στον ποιητικό όσο και στον πεζό και δοκιμιακό λόγο. Το γιατί υπάρχει η λεγόμενη «ανώτερη συνείδηση» του ανθρώπου και ποιος είναι ο σκοπός της ύπαρξής της, νομίζω πως είναι ένα καίριο ερώτημα, που έχει να κάνει με την ατομική και την κοινωνική μας υπόσταση.

Νοιώθετε την έμπνευση πριν τη συγγραφή;

Η «έμπνευση» και ο συγγραφικός «οίστρος» συνήθως πάνε μαζί. Έτσι λοιπόν, όταν υπάρχει η «σύλληψη» της ιδέας, ο «οίστρος» πιέζει για να βρεθεί τρόπος που η «έμπνευση» πρέπει να εκφραστεί και να αποτυπωθεί στο χαρτί. Αυτό συμβαίνει, συνήθως, τόσο με τον ποιητικό όσο και με τον πεζό λόγο.

Πως θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας;

Με τα δεδομένα που επικρατούν σήμερα στην παγκόσμια κοινωνία των ανθρώπων, θα τον χαρακτήριζα ως «ουτοπιστή», γιατί, όσο κι αν ξαφνιάζει αυτό, εξακολουθώ να πιστεύω πως ο σωσμός του κόσμου μας μπορεί να γίνει, έστω και λίγο πριν το τέλος, με την εξάλειψη του κοινωνικού Δαρβινισμού και την επικράτηση της Αγάπης και της Ανθρωπιάς.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Οσονούπω τελειώνω το τρίτο βιβλίο της μυθιστορηματικής τριλογίας «Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ», με τίτλο «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ», κι ελπίζω να προλάβω να εκδοθεί στις αρχές του 2020. Ταυτόχρονα βρίσκονται υπό έκδοση η πραγματεία με τίτλο «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΩΣ ΝΟΗΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» και το δοκίμιο με τίτλο «ΤΟ ΑΣΥΜΒΑΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ».

Βιογραφικό.

Ο λογοτέχνης και εικαστικός Γιώργης Παπανικολάου – Ζτρέκος, που γεννήθηκε στο Αγρίνιο, σπούδασε οικονομικές και παιδαγωγικές επιστήμες, ενώ παράλληλα ασχολιόταν με το γράψιμο και τη ζωγραφική.
Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και το λογοτεχνικό του έργο περιλαμβάνει ποίηση, φιλοσοφία, μυθιστόρημα, δοκίμιο, κι έχουν εκδοθεί τα παρακάτω βιβλία: το 2007 το μυθιστόρημα «Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΗ» – Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος, το 2011 η φιλοσοφική πραγματεία «Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ» – Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος, το 2014 η ποιητική συλλογή «ΦΕΓΓΑΡΟΠΕΤΡΕΣ» – Εκδόσεις «Οσελότος», το 2015 το πρώτο βιβλίο της μυθιστορηματικής τριλογίας «Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ», με τίτλο «Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» – Εκδόσεις «Οσελότος», το 2016 την ποιητική συλλογή «ΑΚΤΙΝΟ-ΓΡΑΦΙΑ» – Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος, το 2017 το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας «Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ», με τίτλο «Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ» -Εκδόσεις «Οσελότος», το 2018 την ποιητική συλλογή «ΧΡΩΣΕΙΣ ΠΝΟΩΝ» – Εκδόσεις «Έλευσις & Υδράνη». Επίσης έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς άρθρα και δοκίμια, όπως: «Συνείδηση και συστήματα εξουσίας» 2011, «Οντολογική προσέγγιση της εξελικτικής θεωρίας» 2012, «Ανθρωπική Αρχή και Κοσμολογία» 2013, «Εργασία και Χρήμα» 2013, «Ο πυρήνας και τα όρια της συνειδητότητας» 2013, «Κοινωνική Αλληλεγγύη και Αλτρουισμός» 2014.
Οι εικαστικές του δημιουργίες είναι περισσότερο ανθρωποκεντρικές, κι έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις, ενώ είχε συμμετοχή και σ’ αρκετές ομαδικές. Τα έργα του είναι φτιαγμένα με λάδια κι ακρυλικά σε καμβά και ξύλο. Η πρόσφατη ζωγραφική του δημιουργία εστιάζεται σε μια θεματική με τίτλο «Η ουτοπία της αθωότητας», που έχει να κάνει με τον άνθρωπο που αποτελεί αρμονικό «κομμάτι» της φύσης και συνδιαλέγεται «αγαθά».

http://www.giorgispap.gr