Η ΝΙΚΗ ΓΚΟΡΑΝΟΒΑ συμμετέχει στη διαδικτυακή ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο “Θα τα πω όλα στο Θεό!”

KINDER IN GEFAHR” Ich werde alles zu Gott sagen!
Ομαδική Διαδικτυακή Έκθεση Εικαστικών Τεχνών μέσω της “Konsfarm Art Gallery” bei Konstantina Farmaki στην Αυστρία.

https://www.facebook.com/konsfarmartgallerybeikonstantinafarmaki

https://www.facebook.com/konsfarmartatelier

«Έχε τον νού σου στο παιδί! Γιατί αν γλιτώσει το παιδί… Υπάρχει Ελπίδα!!!»

Η διαδικτυακή ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο “Θα τα πω όλα στον Θεό!” η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, σκοπό έχει μέσω της εικόνας ν’ αφυπνίσει συνειδήσεις! Γιατί η εικόνα είναι ένας τρόπος αφύπνισης, συγκινεί τους ανθρώπους, τους οδηγεί σε πράξεις αλληλεγγύης – ακόμη και στην πολιτική.
Σ’ αυτή μας την προσπάθεια 31 εικαστικοί καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους μέσω της τέχνης τους, με όλες τις οργανώσεις και τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς) του κόσμου που αγωνίζονται για την προστασία και υποστήριξη των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, παρουσιάζοντας έργα που καταδεικνύουν την κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών μέσα από αυτή την διαδικτυακή διαδραστική έκθεση που παρουσιάζει η “Konsfarm Art Gallery” bei Konstantina Farmaki στην Αυστρία. Η έκθεση σήμερα 7 Μαρτίου 2022 παρουσιάζει τα έργα και την προσωπικότητα της εικαστικού δημιουργού ΝΙΚΗΣ ΓΚΟΡΑΝΟΒΑ.

Διοργάνωση, επιμέλεια, παρουσίαση: Κωνσταντίνα Φαρμάκη Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης/Εικαστικός Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας για τον Όμιλο UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος,
Συντονίστρια Αυστρίας για την Παγκόσμια Οργάνωση WRITERS CAPITAL FOUNDATION και Μέλος του Γραφείου Πολιτιστικής Δικτύωσης της Κάτω Αυστρίας KULTUR VERNETZUNG NÖ

ΓΚΟΡΑΝΟΒΑ ΝΙΚΗ: Η ζωγράφος χρησιμοποιεί τα ζωγραφικά της μέσα με καθαρότητα επιτυγχάνοντας δυνατές φόρμες και συνθέσεις μέσα από μία έντονη δυναμικότητα πολλαπλών μίξεων και κλιμακούμενων αποχρώσεων . Η Νίκη Γκοράνοβα δανείζεται κάποια στοιχεία από το φως και κάποια άλλα από την ζωντάνια και δύναμη των χρωμάτων για να αποτυπώσει στους καμβάδες της με μοναδική ευαισθησία συναισθήματα και εικόνες, διερευνώντας με αναστοχαστική διάθεση και φωτογραφική δεινότητα την ουσία του μέσου της, στέλνοντας μηνύματα που μπορούν να απαντήσουν στους προβληματισμούς μας και τις υπαρξιακές αναζητήσεις μας .Ο χώρος του πίνακα έχει την έκταση και το βάθος που του προσδίδουν οι ανοιχτές και στιλπνές χρωματικές της πινελιές.
Συμμετέχει στην ομαδική διαδικτυακή έκθεση με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο “Θα τα πώ όλα στον Θεό!” με 2 έργα Ζωγραφικής.

Κωνσταντίνα Φαρμάκη Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης/Εικαστικός

4 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ ΓΚΟΡΑΝΟΒΑ

Ποιος ήταν ο λόγος που ασχοληθήκατε με τη ζωγραφική; Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ζωγραφίζω, παντού! Στους τοίχους στα πιάτα, στα ρούχα στην άμμο… Πρέπει να ήμουν 8 χρόνων περίπου όταν ζωγράφισα τον πατέρα μου προσωπογραφία. Η μητέρα μου δεν μπορούσε να το πιστέψει μα το πρόσωπο έμοιαζε τόσο πολύ…. Πιστεύω ότι πάνω από όλα είναι η σκληρή δουλειά και η έμπνευση εγώ για να καταλάβετε δεν πάω για ύπνο αν δεν έχω σχεδιάσει το επόμενο έργο. Η ζωγραφική για μένα είναι ψυχοθεραπεία μου να φανταστείτε κάποιες φορές μπαίνω τόσο μέσα στο έργο …και σε μία στιγμή συνειδητοποιώ ότι έχουν περάσει 24 ώρες. Χάνομαι

Η έμπνευση, το ταλέντο ή η σκληρή δουλειά κάνουν ένα καλλιτέχνη επιτυχημένο; Δηλαδή προσωπική γνώμη είναι αυτό. Θέλει πολύ και σκληρή δουλειά. Θα σας πω και ενα παράδειγμα…έπρεπε να ζωγραφίσω ένα μεγάλο τοίχο σε ένα λύκειο στο Ηράκλειο. Το ζωγράφιζα μέρα νύχτα με το φακό και με έλεγαν τρελή.

Πιστεύετε ότι τα έργα πρέπει να μεταφέρουν μηνύματα; Μα βέβαια η ζωγραφική μεταφέρει μηνύματα 300.000 χρόνια προ Χριστού… Είναι ο πρώτος τρόπος γραφής! Σπηλαιογραφίες, βραχογραφίες επικοινώνησαν την επικαιρότητα της εποχής τα γεγονότα. Στα πολλά έργα μου …όπως και στο έργο που συμμετέχω… το Ενδεια στο παπούτσι γράφω στην αρχαία μυκηναϊκή γραφή Β γραμμική. Μου αρέσει να συνδυάζω τα μηνύματα του έργου με την αρχαία γραφή. Όπως λένε… Ζω γράφω Ζω…Ζωγραφίζω αυτο που ζω…

Ποια η γνώμη σας για τις τέχνες στην χώρα σας; Έχουν την αναγνώριση που τους αξίζει; Να σας πω… αναγνώριση υπάρχει. Υπάρχει αλλά στις κωμοπόλεις στις μεγάλες πόλεις. Εξωτερικά. Ένα πονεμένο κομμάτι είναι αυτό πως στην επαρχία δεν αναγνωρίζεται πολύ το έργο τέχνης.!
Ο κόσμος προτιμά να πάει να πάρει έναν πίνακα στάμπα παρά να αγοράζει ένα ακριβό έργο τέχνης. Το βιώνουμε στην καθημερινότητά αυτό. Είναι δύσκολες εποχές τώρα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα στο Gabrovo της Βουλγαρίας. Φοίτησα στο Eπαγγελματικό Tεχνικό Λυκείου Drιαnovo, και είμαι πτυχιούχος Της σχολή Kαλών Tεχνών Trιαvna.
Πολύ μικρή μετακόμισα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η ζωγραφική για μένα είναι ζωή, τέλεια αρμονία όπου το σώμα και το μυαλό ελευθερώνονται, για να είναι σε θέση να αναδείξουν την εσωτερική τελειότητα τους μέσα από λίγες κινήσεις του πινέλου. Aσχολούμαι με γλυπτική street art, Τεχνοτροπίες αι ελαιοχρωματισμοί. Εχω λάβει μέρος σε εκθέσεις στην Γαλλία Λιθουανία, Γερμανία και Ελλάδα… Συμμετέχω σε πολλές εθελοντικές δράσεις για τα παιδιά πού βρίσκονται στην ανάγκη, το περιβάλλον και τα ζώα…

Εγκαίνια: 05 Μαρτίου 2022 ώρα 16:00 Διάρκεια έκθεσης: από 05.03. – 20.03.2022
Ώρες επισκέψεων:
καθημερινά και καθ’ όλο το 24ωρο
Χορηγός επικοινωνίας
http://polismagazino.gr