Η Μαρία Υφαντίδου συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «O Μίτος της Αριάδνης»

Το Chicago Athenoeum Museum for Architecture and Design και το European Centre for Architecture, Art Design and Urban Studios σε συνεργασία με την επιμελήτρια Μαρίνα Γκόντα Ιστορικό Τέχνης Διδάκτωρ Σορβόνης https://www.facebook.com/marina.gonta.33 παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση με τίτλο «Ο μίτος της Αριάδνης» και σας προσκαλούν να την επισκεφτείτε.

Πληροφορίες για την έκθεση:
The European Centre Athens.
Μητροπόλεως 74. Αθήνα.
Εγκαίνια:
Παρασκευή 1 Απριλίου από 18:00 έως 21:00
Διάρκεια έκθεσης:
Από 1/04 έως 17/04/2022.
Ημέρες και ώρες:
Τετάρτη έως Κυριακή 12:00-19:00.

Στην έκθεση αναφέρει η Μαρίνα Γκόντα, επιμελήτρια της έκθεσης: «Παρουσιάζεται μια ομάδα Εικαστικών που εκφράζουν, συνομιλούν, αποδίδουν στη χρωματική παλέτα τους, στοχεύοντας στην αναπαράσταση ενός μεγάλου μέρους του μυστηρίου της ύπαρξής μας, της ζωής.
Από την Αριάδνη του άλλοτε, στη γυναίκα της σύγχρονης εποχής που μάχεται, προσπαθεί να βρει ένα φως στο τούνελ, να βοηθήσει τους αγαπημένους της και τον ίδιο τον εαυτό. Οπλισμένη με αποφασιστικότητα απομακρύνει κάθε κίνδυνο και πτώση σε έναν αγώνα δρόμου που άλλοτε είναι μακρύς, δύσκολος, βασανιστικός και ενίοτε γεμάτος τέρψεις, χαρές, επιτυχίες και εκπλήξεις. Παγιδευόμαστε και γινόμαστε έρμαια των υλιστικών απολαύσεων και διεισδύουμε όλο και βαθύτερα σε έναν ατέρμονα Λαβύρινθο με αποτέλεσμα να χρειάζεται θάρρος, σθένος και μεγαλείο ψυχής ώστε να αντιμετωπισθεί ο Σύγχρονος Μινώταυρος.
Περιπλανιόμαστε και τριγυρνάμε σε γνώριμα και οικεία μέρη, στις γειτονιές μας και στα αγαπημένα μας σοκάκια με αγαλλίαση ψυχής και γαλήνης απομακρύνοντας φοβίες και ανασφάλειες. Η Αριάδνη, ο Μίτος, η Ιέρεια οι τελετές για την άφιξη, η υποδοχή κάθε εποχής δεν ήταν μύθος. Είναι η ιστορία που μας ακολουθεί στην σύγχρονη εποχή μας και σε ένα κόσμο σε πλήρη κίνηση και ως επί το πλείστον με επιφανειακές ανησυχίες.
Μέσα από την έκθεση ο θεατής ξετυλίγει το Μίτο του δικού του μονοπατιού, το δικό του κουβάρι που θα τον οδηγήσει σε ένα άπλετο φως, στην ίδια του την ύπαρξη και στις ουσιαστικές απολαύσεις της ζωής.
Η ευρηματικότητα, η Τέχνη και ο πολιτισμός μας βοηθούν να βρούμε αυτή την έξοδο από τον Λαβύρινθο και να ανακαλύψουμε της δικιά μας Αριάδνη του αέναου Μίτου».

Σύμφωνα με την συγγραφέα Αριάδνη Γερούκη: Υπάρχει πάντα ένας άλλος τρόπος να ζούμε όχι στον αφρό των ημερών αλλά στο βάθος της ύπαρξης εκεί που τα νερά είναι πάντα ήσυχα.

Νικώντας το φόβο και άλλους αόρατους εχθρούς, σε μια αέναη πάλη μέσα σε σκοτεινούς και δαιδαλώδεις λαβυρίνθους, σαν δωρεά σου χαρίζεται η κλωστή που χαράσσει την πορεία προς την Ελπίδα την Ειρήνη, τη Συμφιλίωση και το Φώς. (Φωτογραφία που συμμετέχει στην έκθεση ο Μίτος της Αριάδνης) 

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα ο “Μίτος της Αριάδνης”; Η συμμετοχή μου στην έκθεση με θέμα το Μίτο της Αριάδνης ήταν για μένα μια πρόκληση. Είναι ένα θέμα που πάντα μου κέντριζει  το ενδιαφέρον, γιατί εχει πολλά και βαθιά νοήματα για τον άνθρωπο. Ολοι μας προσπαθούμε να ξεδιαλύνουμε τα μυστήρια  της ανθρώπινης ύπαρξης, περνώντας από λαβυρίνθους  τις περισσότερες φορές με πολύ κόπο κυρίως ψυχικό και αναζητώντας μια λύση δηλαδή  ενα νήμα να μας οδηγήσει στη λύση και στο φώς.

Ποια είναι η ουσιαστική και αλληγορική εξήγηση του Μίτου της Αριάδνης στη σύγχρονη εποχή; Στη σύγχρονη εποχή καλούμαστε όλοι να βγούμε από την απομόνωση και τον ατομισμό μας, που μας έχει οδηγήσει ο υπερκαταναλωτισμός και η αυτάρκεια που ψευδώς μας δημιουργεί και να προσπαθήσουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με τους συνανθρώπους μας. Οι μύθοι όπως ο Μίτος της Αριάδνης, λειτουργούν λυτρωτικά όταν μέσα μας αναζητούμε τις λύσεις και προσπαθούμε να γνωρίσουμε τον ευατό μας, να κατανικήσουμε τους φόβους μας και τις τυχόν ιδιορρυθμίες μας. Τότε έρχεται αρωγός το νήμα και μας οδηγεί στην έξοδο, στην επίλυση και κατ’ επέκταση στο Φως και την Πνευματική Αναγέννηση.

Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής  στόχευσης των δημιουργιών σας; Ο στόχος μου είναι να ασχοληθώ συστηματικά στο παρόν και στο άμεσο μέλλον με την Τέχνη όπως με εκφράζει μέσα από τη Ζωγραφική και τη Φωτογραφία και να αναδεικνύω πάντα την Ομορφιά εκφράζοντας σύγχρονα θέματα.

Πιστεύετε ότι η Δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των Ελλήνων καλλιτεχνών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι Ελληνες Καλλιτέχνες που παράγουν πολύ σημαντικό έργο και  έχουν απήχηση στο κοινό, αλλά προυποθέτει συνεχή ενασχόληση με αγάπη και Υψηλούς στόχους, ώστε να προάγεται η Τέχνη. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος κατά τη γνώμη μου και τότε σίγουρα θα  αφήσει το στίγμα της.

Σύντομο bio: Η Μαρία Υφαντίδου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζεί και εργάζεται. Λάτρης  της Τέχνης από την παιδική της ηλικία ασχολείται με την Ζωγραφική, την Αγιογραφία και την Εγκαυστική τεχνική, καθώς και με την Φωτογραφία με δασκάλους σημαντικούς καλλιτέχνες που την ενέπνευσαν στην ενaσχολησή της. Εχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εχει φιλοτεχνήσει ποιητικές συλλογές στην Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόσφατα συμμετείχε στην Biennale της Εθνικής Πινακοθήκης των Σκοπίων στο OSTEN, την διαδικτυακή έκθεση με θέμα τον «Μίτο της Αριάδνης»,  στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό στα πλαίσια του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ σε εικαστική έκθεση με θέμα «1821 μέχρι σήμερα», στο COV_ART PROJECT του Μουσείου Κοπελούζου με ζωγραφική μάσκας προστασίας και την γκαλερί European Centre Athens of Art and Design με θέμα «Ηθοποιός σημαίνει Φώς». Εργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

https://www.facebook.com/TheEuropeanCentreAthens/
Μαρίνα Γκόντα
Ιστορικός Τέχνης Διδάκτωρ Σορβόνης https://www.facebook.com/marina.gonta.33

Σύντομο bio: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Είναι Πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Διαθέτει πιστοποίηση μετάφρασης και διερμηνείας από το Rectorat de Marseille. Δίδαξε την γαλλική γλώσσα και την Ιστορία της Τέχνης στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα. Μιλάει γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και λίγα γερμανικά και αγγλικά. Συνεργάστηκε με αντιπροσωπεία της Γαλλικής Ευρωβουλής στο πρόγραμμα: “jachere”. Είναι μέλος της UNESCO, του ICOMOS, των Ελληνικών Γραμμάτων και επιστημονικός συνεργάτης της “Μεταμόρφωσης” που έχει ως σκοπό να αναδείξει τα ευγενή συναισθήματα που πηγάζουν από την Τέχνη και τον Πολιτισμό και έχει κάνει προσπάθειες να καθιερωθεί η 23 Οκτωβρίου, ως ημέρα Σεβασμού προς τον συνάνθρωπο. Έχει επίσης συνεργαστεί με πλήθος αναγνωρισμένων Εικαστικών σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει επιμεληθεί πολύ σημαντικών εκθέσεων με έργα που προάγουν τις Ελληνικές Αξίες του Πολιτισμού μας. She was born and raised in Ioannina.

She holds a Masters Degree in French Literature and a PhD in Art History from the University of Sorbonne. She holds a translation and interpretation certification from the Rectorat de Marseille. She taught French and Art History at the secondary level and higher education respectively. She speaks French, Italian, Spanish and a little German and English. She has worked with a delegation from the French Parliament in the program: “jachere”. She is a member of UNESCO, ICOMOS, GREEK LETTERS and scientific associate of “Transformation”, which aims to promote noble emotions arising from the Art and Culture and has made efforts to establish October 23 as a Day of Respect to the fellow-being. She has also collaborated with a number of recognized Artists in Greece as well as abroad and has edited very important exhibitions with works of art that promote the Greek Values of our Culture.


Εικαστικοί: Ολίβια Αφιόνη, Ζάνα Βόσσου, Ελένη Γάτσιου, Ευαγγελία Γιαννακούλη, Εύα Γεράκη, Ελένη Δημοπούλου, Άντζελα Ευθυμιάδη, Βασιλική Ηλιακοπούλου, Ανδριάνα Θεοδωροπούλου, Helen-Mudie Ιωαννίδου, Βασίλης Καβουρίδης, Ιωάννα Καρδιακού, Γιάννης Χαραλιάς, Ελένη Καρνέζη, Αρετή Κλουτσινιώτη, Χρήστος Κονταρούδης, Μίνα Κορδαλή, Χάρης Κοντοσφύρης, Μαρίνα Κωστάκη, Θάνος Λιάκος, Γιώργος Λένης, Τζίνα Μάρκου, Ισμήνη Μίχα, Κατερίνα Μπεκιάρη, Μάτα Μπίγαλη, Αλέξανδρος Μουστάκας, Μαρία- Δήμητρα Μουρτζίνη, Ζωή Νικητάκη, Λουκία Ορφανού, Σταύρος Παναγιωτάκης, Νίκος Παύλου, Λουκιάνα Παπαδοπούλου, Ιώ Παππά, Γεωργία Παράσχη, Νίκος Παύλου, Κατερίνα Ριμπατσιού, Ματίνα Σιώκη, Κατερίνα Σταθάτου, Αντιγόνη Τζιόρα, Άννα Τσιβάρδη, Ελένη Τσιλιλή, Μαρία Υφαντίδου, Φωτεινή Ρέβη, Κωνσταντίνα Φαρμάκη, Σοφία Φουντουλάκη, Μιχαήλ Φαλκώνης, Γιώργος Χουντάλας, Peter Adriew, Zacharoula Bongard, Efie Funk, Bety Krnanska, Gilda Frumkin, Peter Shevchenko, Roksalana Tohotchieva-Politis, Terzani Daniel Verstraete, Ιωάννα Καρδιακου

Χορηγός επικοινωνίας
http://polismagazino.gr