Η εικαστικός Mariela Porras Santana από τη Βενεζουέλα συμμετέχει στη Διεθνή Ομαδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών στην Αυστρία “Με το Μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας”

Όταν οι έλληνες της διασποράς γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας στη χώρα που δραστηριοποιούνται, πάντα κάτι καλό γίνεται. Φωτεινό παράδειγμα η Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη η οποία με τις διοργανώσεις εκθέσεων δημιουργεί γέφυρες με την Πατρίδα ανάμεσα στους δύο λαούς και όχι μόνον. Γιατί όπως επισημαίνει η Κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Johanna Mikl Leitner στον πρόλογο του εικαστικού καταλόγου “Το πολιτιστικό έργο στην Κάτω Αυστρία, ευδοκιμεί με προσωπικές συναντήσεις και κοινή δέσμευση.”

Από 9 έως 19 Ιουνίου 2023

Bio: Η Mariela Porras Santana, γεννήθηκε και ζει στο Καράκας (Βενεζουέλα). Σε πολύ νεαρή ηλικία, έδειξε τις καλλιτεχνικές της ιδιότητες τις οποίες ανέπτυξε όλα αυτά τα χρόνια. Τα έργα της βασίζονται θεμελιωδώς σε μια αυτοδίδακτη δημιουργική τέχνη, αν και πάντα το πλαίσιο επαφής της με τον καλλιτεχνικό και πολιτιστικό κόσμο την παρουσιάζει ως  καλλιτέχνη με πρωτοτυπία, να σκαλίζει το περιβάλλον της και να το καταγράφει στα έργα της. Απλά και με πλαισιωμένους πίνακες στο δικό της στυλ,  διασχίζει τα τελευταία χρόνια την παραγωγή έργων με μικτές τεχνικές, όπως το κολάζ και τη φωτογραφία ASA. Τα τελευταία της έργα δείχνουν αυτή τη σαφή εξέλιξη προς μια μινιμαλιστική εννοιολογική τέχνη με ένα συγκεκριμένο τρόπο αφαίρεσης, ξεκινώντας ένα νέο ταξίδι προς μια σύγχρονη τέχνη όπου η εκφραστικότητα είναι το θεμελιώδες σημείο.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την συμμετοχή σας στην έκθεση με θέμα “Mit dem Blau des Himmels und des Meeres” (Με το μπλέ τ’ ουρανού και της θάλασσας) που γίνεται στην Αυστρία; Το έναυσμά μου ήταν ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, δάσκαλος σε διάφορους κλάδους της τέχνης – ο Joan Josep Barcelo – ο οποίος με την συνεχή έκρηξη διδασκαλιών του σε  οδηγεί  να αναζητήσεις νέους ορίζοντες και σε αυτό το υπέροχο ταξίδι ήρθα στο “MIT DEM Blau des Himmels und und Des Meeres “. Μία Έκθεση όπου αισθάνομαι τιμή να συμμετέχω και να μοιραστώ με τόσους πολλούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Ποιο είναι το απόγειο της μελλοντικής στόχευσης των δημιουργιών σας; Όταν επέστρεψα στις εικαστικές τέχνες, διαπίστωσα ότι όλα είχαν εξελιχθεί προς έναν τεχνολογικό κόσμο που αγνοούσα, με μη συμβατικά στοιχεία. Αυτό κούνησε τα θεμέλια μου, η παράδοση της τέχνης μου έγινε εμφανής και αυτό με οδήγησε να αναρωτηθώ πώς να εισαγάγω αυτό που ήθελα. Γνωρίζω  αυτή την τέχνη των νέων μέσων και κάνω κάτι δικό μου, κάτι με το οποίο αισθάνομαι αναγνωρισμένη και ότι ταυτόχρονα φτάνω σε αυτό το νέο ακροατήριο της καινοτομίας που είναι τόσο άγριο  και έτσι αλλάζοντας λόγω της ταχύτητας με την οποία κινείται το σήμερα είναι ήδη χθες, πρέπει να δουλέψω για το αύριο.

Πιστεύετε ότι η δυναμική του σύγχρονου ρεύματος των εικαστικών δημιουργών θα αφήσει και αυτή το στίγμα της; Αναμφισβήτητα ναι, και θα είναι ένα βαθύ σημάδι, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα βοηθήσουν σε αυτό. Όλα θα φαίνονται τόσο φευγαλέα λόγω αυτού του μεταβαλλόμενου νήματος που μίλησα πριν, αλλά ποτέ, όπως σήμερα δεν θα είναι όλα τόσο τεκμηριωμένα. Οι εικαστικές τέχνες , οι  Έκθέσεις, σε δευτερόλεπτα ταξιδεύουν στον κόσμο, φτάνοντας σε όλα τα είδη ακροατηρίων και χωρίς αμφιβολία ασκούν θετικές και αρνητικές αλλαγές στην τέχνη, τον πολιτισμό και την κοινωνία. Η ιστορία θα δείξει ότι το σύγχρονο ρεύμα των εικαστικών καλλιτεχνών παρήγαγε βαθιές αλλαγές όπου η τέχνη έγινε μέρος του ατόμου και του ατομικού τμήματος της τέχνης και μια συλλογική βυθισμένη σε αυτό χωρίς να το παρατηρήσει, επειδή είναι τέχνη σε συνεχή κίνηση και αλλαγή. Σήμερα τα συναισθήματα και η διάνοια είναι πιο εκτεθειμένα, ο εαυτός μας δεν μας τρομάζει να αναδύουμε και να είμαστε το καλύτερο εργαλείο μας.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η τέχνη ειδικά στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε; Θα αναφέρω μια φράση που μου άρεσε πάντα “κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το πρόβλημα είναι πώς να συνεχίσουμε να είμαστε καλλιτέχνες όταν μεγαλώσουμε”, δήλωσε ο Pablo Picasso. Αυτή η φράση πάντα με οδηγεί να κοιτάζω τη δύναμη της δημιουργίας των παιδιών . Η κατάσταση του να πρέπει να δουν τον κόσμο με έναν απλό, απτό τρόπο όπου όλα είναι δυνατά. Η τέχνη είναι η απάντηση σε όλα, είναι η φιλοσοφία που διερευνά τη δύναμη μας. Φανταστείτε τότε αν αντιμετωπίσαμε αυτές τις δύσκολες στιγμές με αυτή την μαγική δύναμη που μας έδειξε  όλη την ιστορία της ανθρωπότητας που παρήγαγε βαθιές αλλαγές. Η τέχνη έχει έναν ρόλο διαμεσολάβησης και επικοινωνίας, αφού ο καλλιτέχνης μέσω της δημιουργίας του μεταδίδει όχι μόνο τα συναισθήματα, αλλά και τα μηνύματα και μας κάνει να σκεφτούμε την ύπαρξή μας, τα κοινωνικά προβλήματα ή τη ζωή γενικά. Φανταστείτε τι πιο φυσικό και άμεσο τρόπο από την τέχνη για την αντιμετώπιση των σημερινών και δύσκολων ζητημάτων όπως η ποικιλομορφία των φύλων, η κακομεταχείριση όλων των ειδών, οι παγκόσμιες ελλείψεις και οι διαφορές, η πανδημία και η καταστροφή που έφερε μαζί της.

Πόσο βαθιά φτάνει η ανάγκη έκφρασης τόσο του καλλιτέχνη δημιουργού όσο και του επισκέπτη της έκθεσης στο δρόμο της πολιτιστικής επικοινωνίας; Η ανάγκη για έκφραση τόσο του δημιουργικού καλλιτέχνη όσο και του επισκέπτη στην έκθεση είναι στενά συνδεδεμένη, γι ‘αυτό και τα έργα περιλαμβάνουν όλο και περισσότερο τον θεατή σε αυτά, μέχρι να τους δώσουμε  ζωή με τη δυναμική τους. Και οι δύο αναζητούν μια πολιτιστική αλλαγή, μια κοινωνία όπου όλα ρέουν φυσικά. Ο καλλιτέχνης και ο θεατής βρίσκονται σήμερα σε μια τέλεια συμβίωση για να δημιουργήσουν αυτή την κοινή αλλαγή που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της πολιτιστικής επικοινωνίας.

Atelier an der Donau, Schiffmeisterplatz 3, A-3370 Ybbs NÖ
www.facebook.com/konsfarmartatelier www.facebook.com/nostos.argentina www.facebook.com/groups/548725553326962 www.facebook.com/konsfarmartgallerybeikonstantinafarmaki

Bio ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗ

Η Κωνσταντίνα Φαρμάκη είναι Ιστορικός και Κριτικός τέχνης πτυχιούχος Α.Σ.Κ.Τ Αθήνας. Γεννήθηκε στον Καρδαμά Ν.Ηλείας το 1956 και μεγάλωσε στο Αιγάλεω Αττικής. Ζεί και εργάζεται στην Αυστρία. Έχει παρουσιάσει 9 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Σαρδηνία, Αμερική και Μαδαγασκάρη. Ασχολείται με την αρθρογραφία, την κριτική τη διοργάνωση και παρουσίαση εικαστικών εκθέσεων και Λογοτεχνικών έργων. Έχει πλούσια ακτιβιστική και εθελοντική δράση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς με πυρήνα το παιδί. Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Συντονίστρια Αυστρίας των Writers Capital Foundation. Μέλος Kulturvernetzung NÖ. Καλλιτεχνική συνεργάτης θεάτρου “4 Εποχές-Γιάννης Μόρτζος” Αθήνας.

Έχει τιμηθεί για την εθελοντική της δράση και προσφορά από:

Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία το 1998.

Β) Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων 2004.

Γ) Επιτροπή Special Olympics 2011 και από πολλούς συλλόγους και φορείς.

Υποψήφια Ευρωβουλευτής το 2019.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Konstantina Farmaki                                  [email protected] – Sprögnitz 21, 3910 Großgöttfritz Niederösterreich [email protected]

Χορηγός Επικοινωνίας www.polismagazino.gr