Η Αλεξάνδρα Μαράτη συμμετέχει στην International Biennale of painting Chisinau 2023 και στην Biennale 8 Thessaloniki 2O23

Artists Statement

Η ζωγραφική της Αλεξάνδρας Μαράτη είναι αφηγηματική, ελλειπτικά παραστατική, με λεπτοδουλεμένο χρώμα και εντελώς προσωπικό σχέδιο, έντονη χρήση σκιάς και φωτός, πολυεπίπεδες χρωματικές επιστρώσεις και γεωμετρικές επιφάνειες, που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική δομή και την αινιγματική, ομιχλώδη ατμόσφαιρα, διάχυτη στα έργα.

Οι ζωγραφιές συχνά παραπέμπουν σε σύμπαντα εμπνευσμένα από έναν φαντασιακό μικρόκοσμο, που γεννά φως μέσα στο σκοτάδι, προκύπτουν έπειτα από διαδικασίες αυτοσυγκέντρωσης, ενδοσκόπησης, και διαλογισμού. Θυμίζουν πλάνα ταινιών, ενίοτε σκηνές και φιγούρες των κόμικ ή αποδομημένους τόπους μιας σύγχρονης γεωγραφίας.

Οι τρισδιάστατες κατασκευές της αποτελούν προέκταση των γεωμετρικών μορφών που εμφανίζονται στα ζωγραφικά έργα, συμβολίζουν τον κόσμο των αισθήσεων και παραισθήσεων του καλλιτέχνη, σε μια προσπάθεια αναζήτησης του Ανώτερου Εαυτού.

Η καλλιτέχνης εκφράζει την εμμονή της με τα πυραμιδοειδή σχήματα και τα συμπλέγματα ναών, καλώντας το θεατή να συμμετέχει σε διαδραστικά τελετουργικά που ενεργοποιούν σκέψεις και δονήσεις θετικής ενέργειας.

Η σύνθεσή τους περιλαμβάνει μαγνητικά μέταλλα, εκτυπώσεις, κοπές λέιζερ, αλλά και φυσικά υλικά.

Αλεξάνδρα Μαράτη

Η Αλεξάνδρα Μαράτη ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και στη Βιέννη. Εργάζεται ως ανεξάρτητη καλλιτέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης,1994-2000 (Universität für Angewandte Kunst in Wien, Prof. Ch. Ludwig Attersee). Ασχολήθηκε επίσης με γραφικές τέχνες,  σχεδιασμό βιτρίνας, fashion design, σχεδιασμό υφασμάτων και εξώφυλλων βιβλίων. Μετέφρασε κείμενα Αυστριακών συγγραφέων στα ελληνικά.

Ίδρυσε τη διεθνή γκαλερί Artis Causa στη Θεσσαλονίκη (2007-2017). Έζησε για πολύ μεγάλα διαστήματα στο Μπουένος Άιρες, τη Μαδρίτη, την Καντάμπρια, τη Φινλανδική Λαπωνία (art residencies), το Ιστανμπούλ, παρακολουθώντας καλλιτεχνικά workshops.

Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 100 ομαδικές εκθέσεις και 25 ατομικές στην Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Αργεντινή, Ιταλία, Λιθουανία, Ρωσία, Μολδαβία, Τουρκία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Φινλανδία, και στις ΗΠΑ, σε Biennale, art fairs, μουσεία, γκαλερί.

Επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη διεθνή Biennale ζωγραφικής της Μολδαβίας που ξεκινά στο Κισινάου στις 12 Μαΐου 2023 και πραγματοποιείται στο National Art Museum of Moldova. Επιμέλεια έκθεσης: Tudor Zbârnea

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΜΑΪΟΥ 2023, ΩΡΑ 12:00, ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΡΑΤΗ – ΑΝΝΑ ΒΑΔΑΚΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Η ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΠΕΤΡΟΓΚΡΑΝΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΤΣΑΝΤΣΑΝΟΓΛΟΥ.

Παράλληλα συμμετέχει από τις 23 Δεκεμβρίου 2022 μέχρι την 21η Μάη 2023 στη Biennale 8 Θεσσαλονίκης, στην έκθεση ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ στο MoMUS Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη. Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Τσαντσάνογλου.
Η εγκατάσταση BIODYNAMIC GARDEN δημιουργήθηκε από την Αλεξάνδρα Μαράτη και την Άννα Βαδάκογλου ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση.