Ηλίας Δημητριάδης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμμάτισε ο Σύλλογός μας για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από το κοσμοϊστορικό γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, είναι και η Έκθεση Ζωγραφικής στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, που θα τελεστεί υπό την Αιγίδα του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης και η θεματογραφία της θα είναι σχετική με την επανάσταση του 1821.
Στην Έκθεση συμμετέχουν περισσότερα από 70 μέλη και τα εγκαίνιά της θα γίνουν την Παρασκευή 14-05-2021 και 7 μ.μ. αν η πανδημία μάς το επιτρέψει. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει μια απλή έναρξη και η γιορτή των εγκαινίων θα γίνει σε ημερομηνία που θα γίνει γνωστή από το Δ.Σ. εν ευθέτω χρόνο.

Χορηγός επικοινωνίας το πολιτιστικό site http://www.polismagazino.gr


Σας παρουσιάζουμε το ζωγράφο Ηλία Δημητριάδη.

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη όπου και διαμένω. Έχω τρεις γιους. Είμαι πτυχιούχος οικονομικών επιστημών και συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας.

Με την τέχνη και ειδικότερα αρχικά με τη ζωγραφική ασχολήθηκα από το 1989 απασχολώντας το μεγάλο μου γιο που είχε ενδιαφέρον γι’ αυτή. Παρακολουθώντας μαθήματα από την τηλεόραση, άρχισα να ενδιαφέρομαι και γω και να επιδίδομαι στη ζωγραφική μανιωδώς θα έλεγα στον ελεύθερο χρόνο μου μέχρι το 1997, οπότε και βραβεύτηκα με το δεύτερο βραβείο σε διαγωνισμό της τότε Κτηματικής Τράπεζας. Με τη ζωγραφική συμμετείχα σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις με συναδέλφους τραπεζοϋπαλλήλους. Μετά τη ζωγραφική άρχισα να ενδιαφέρομαι για το βιτρώ και από το 2000 εντελώς συμπτωματικά ανακάλυψα την πυρογραφία, με την οποία απασχολούμουν περιστασιακά και πάντα με τις δικές μου δυνάμεις αφού δεν υπήρχαν σχετικές εκθέσεις για να διδαχτώ. Μέχρι τη συνταξιοδότησή μου και για έξι χρόνια ασχολήθηκα με την ξυλογλυπτική στην οποία βρήκα μια διέξοδο από την καθημερινότητα και κατασκεύασα αρκετές ξυλόγλυπτες εικόνες, ρολόγια κλπ.
Από την συνταξιοδότησή μου την 31-12-2013 και μετά επιδόθηκα εντατικά στην πυρογραφία την οποία θεωρώ ιδιαίτερη τέχνη με πολλές δυνατότητες. Με τη χρήση του Ιντερνετ που με έφερε σε επικοινωνία με την τέχνη και αντίστοιχους καλλιτέχνες βελτιώνω συνεχώς την τεχνική μου και τη γνώση μου στην τέχνη αυτή.

Τα θέματα που επιλέγω είναι οποιαδήποτε εικόνα μου τραβήξει το ενδιαφέρον για να αποτυπώσω, χρησιμοποιώντας κάποιες φορές και μια ελαφριά επίστρωση χρώματος από ξυλομπογιές, χωρίς να επικαλύπτεται το κάψιμο του ξύλου, επηρεασμένος και από την άλλοτε απασχόλησή μου με τη ζωγραφική. Τα ξύλα που χρησιμοποιώ είναι φλαμουριά, σιμύδα και κόντρα πλακέ λεύκας.
Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι και με το ψηφιδωτό χρησιμοποιώντας γυαλιά οπαλίνες.

Στην τέχνη γενικά θεωρούμαι αυτοδίδακτος και ως μέλος του συλλόγου ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Β.Ε. έχω συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις αλλά και σε μια ατομική στην αίθουσα σου Συλλόγου ζωγράφων.


Σύντομο Ιστορικό του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος.

Ο “Σύλλογος Επαγγελματιών Ζωγράφων” έως το 2008 και “Σύλλογος Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας” στη συνέχεια, είναι καρπός μιας ομάδας ιμπρεσσιονιστών που ξεκινάει από το 1978-1979 για να πάρει συλλογική οντότητα το 1984-1985 συσπειρώνοντας μια μεγάλη μερίδα γνωστών ζωγράφων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.
Με ορμητήριο το χώρο του, στην Αλεξάνδρου Σβώλου 40, πραγματοποίησε ένα πλήθος εκδηλώσεων εικαστικού, πολιτιστικού, κοινωνικού περιεχομένου, δικαιώνοντας εν πολλοίς τους λόγους της ίδρυσής του, οι οποίοι λόγοι είναι και θα είναι κυρίως η συμβολή στην πολιτιστική ανέλιξη της πόλης, αλλά και να προσφέρει στη Ζωγραφική τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες του.
Οι αντιξοότητες αντί να τον πτοήσουν, τον χαλύβδωσαν. Αδιάψευστο τεκμήριο αποτελεί το γεγονός ότι από το 2005 θα αποκτήσει στην οδό Εδμόνδου Ροστάν 6 ιδιόκτητο χώρο, αναβαθμίζοντας όνειρα, προσδοκίες και διάθεση για περισσότερη ανιδιοτελή προσφορά στον πολιτισμό, τον άνθρωπο και στη ζωή.
Από ένα πλήθος σημαντικών εκδηλώσεων αξίζει ίσως να αναφέρουμε εδώ δειγματοληπτικά δύο από κάθε δεκαετία.
1984-1990: κορυφαίες εκδηλώσεις είναι το πρωτόκολλο συνεργασίας με τους εικαστικούς της Φιλιππούπολης και οι εκατέρωθεν εκθέσεις.
Ιούνιος ’87 οι Βούλγαροι στη Θεσσαλονίκη, Ιούνιος ’88 ο Σύλλογος μας στη Φιλιππούπολη.
1990-2000: 1) ήταν η έκθεση του Συλλόγου μας στην Κύπρο (Ιούνιος ’88), 2) ήταν ο επιτυχημένος τηλεμαραθώνιος για την οικονομική ενίσχυση των Ιμβρίων αδελφών μας (Νοέμβρης 1999)
2000-2010: 1) ήταν η συμμετοχή μας στα Δημήτρια και η έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη (Δεκέμβρης-Ιανουάριος 2002-2003), 2) ήταν η προσφορά (63) έργων στο ΑΧΕΠΑ (Νοέμβριος 2007).
2010-2017: 1) ήταν το εικαστικό 10ήμερο για τα 25 χρόνια ζωής του Συλλόγου μας στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς το 2010, 2) ήταν η έκθεση για τα επαγγέλματα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (2014).
Και η ζωή συνεχίζεται πάντα με όνειρα, προσδοκία, φιλοδοξία για περισσότερη ανιδιοτελή προσφορά στην Τέχνη, τον Πολιτισμό και τη Ζωή.