Ευτυχία Μπεζάτη: “Ένα έργο δημιουργείται από μια ιδέα, μια σκέψη, μια εικόνα που έχω στο μυαλό μου”

“Η τέχνη κατά τη γνώμη μου έχει σκοπό ύπαρξης μόνο όταν έρθει σε επαφή με το κοινό για να μπορέσει να καλλιεργήσει αξίες και να δώσει χρώμα στη ζωή.”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Η αγάπη μου για τη ζωγραφική ξεκίνησε από την παιδική μου ηλικία. Θυμάμαι τον εαυτό μου από μικρή να ζωγραφίζω παντού, στα τετράδια, στα βιβλία, στους τοίχους.
Ξεκίνησα να ζωγραφίζω συστηματικά με την εισαγωγή μου στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Τα έργα μου είναι μια παραστατική καταγραφή της φαντασίας μου.
Έχοντας μελετήσει σε βάθος τις κλασσικές αρχές της τέχνης και των σύγχρονων αισθητικών ρευμάτων προσπαθώ να εντάξω στα έργα μου μια καθαρά προσωπική εικαστική γλώσσα.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Ένα έργο δημιουργείται από μια ιδέα, μια σκέψη, μια εικόνα που έχω στο μυαλό μου. Ταξιδεύοντας μέσα από τα όνειρα, από τους μύθους, τα παραμύθια και την ανάγκη για απόδραση από την πραγματικότητα.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Θαυμάζω πολλούς καλλιτέχνες για να τους κατονομάσω. Θα έλεγα ότι οι κύριες περίοδοι της τέχνης που με επηρέασαν έντονα είναι η Ιταλική Αναγέννηση, η Ολλανδική – Φλαμανδική ζωγραφική 16ος-17ος αιώνας και ο σουρεαλισμός.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Να παραμείνω δημιουργική και να συνεχίσω να εξελίσσομαι η ίδια μέσα από τη δουλειά μου.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; H τέχνη στην νεοελληνική πραγματικότητα, σε όλες τις μορφές της, δεν έχει τη θέση που της αξίζει παρόλο που υπάρχει πληθώρα αξιόλογων καλλιτεχνών. Tώρα ακόμα περισσότερο, λόγω της κατάστασης με την πανδημία που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης, τα πράγματα στη χώρα μας είναι ακόμα πιο δύσκολα.
Η τέχνη κατά τη γνώμη μου έχει σκοπό ύπαρξης μόνο όταν έρθει σε επαφή με το κοινό για να μπορέσει να καλλιεργήσει αξίες και να δώσει χρώμα στη ζωή.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Λόγω covid έχουν ακυρωθεί πολλές εκδηλώσεις. Αυτό ισχύει και για το χώρο των εικαστικών. Αυτό το χρονικό διάστημα δουλεύω για μία ατομική έκθεση που θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.