Ελένη Χωρεάνθη “Αγορασμένη Ζωή”

Εκδόσεις 24 γράμματα

Γράφει ο Δημήτρης Βαρβαρήγος

Ευγνωμονώ
Ελένη Χωρεάνθη, μια από τις σημαντικότερες δημιουργούς της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, μας προσφέρει μία εκπληκτική σειρά διηγημάτων. Ήρωες που ομορφαίνουν την καθημερινότητα, ήρωες που δεν κάνουν τον πόνο τους στεφάνι δόξας (Μπόρχες), ήρωες που ταυτίζονται με τον καθένα μας. Ένα βιβλίο -σημείο αναφοράς στην σύγχρονη λογοτεχνία από τις εκδόσεις 24 γράμματα

Ένα βιβλίο με 42 διηγήματα, γραμμένα με προσεκτικά άρτιο τρόπο αποδίδοντας στα μέγιστα την καθαρότητα της λογοτεχνικής γραφής που χαρακτηρίζει την δομή ενός διηγήματος. Οι μικρές συνοπτικές ιστορίες των διηγημάτων της Χωρεάνθη, αποκαλύπτουν έναν πλούτο ιδεών και χαρακτήρων πλασμένων μέσα στις ανθρώπινες αναζητήσεις με δράσεις, ανατροπές, μεταλλάξεις, ελπίδες και όνειρα. Και στις 42 ιστορίες της αναγνωρίζεται –ξεπροβάλλει- το κύριο συστατικό ύφους της κατανοητής γραφής με αρχή μέση και τέλος που δεν δυσκολεύει τον αναγνώστη να ταυτιστεί και να συμπορευτεί με τις επιδιώξεις των ηρώων.

Ιστορίες καθημερινές με ανθρώπους της διπλανής πόρτα ή απλώς δικές μας προσωπικές ιστορίες που πιθανόν συμπωματικά να έχουμε βιώσει και τις κάνουν απόλυτα δικές μας. Γι’ αυτό και ο τίτλος είναι τόσο κοντά στους χαρακτήρες που έχτισε η Ελένη Χωρεάνθη. Για τους δικούς της ήρωες, τους δικούς της ανθρώπους στην Αγορασμένη ζωή. Ζεστός συναισθηματικός τίτλος, όπου ο κάθε ήρωας φέρει την προσωπική του δυναμική και το δικαίωμα να κουβαλά τη δική του ανάγκη και να προσπαθεί για την επίτευξη του ευ της ζωής.

Αγορασμένη ζωή, τίτλος που εκ προοιμίων γραπώνει τις σκέψεις του αναγνώστη για όσα θα ακολουθήσουν στις ιστορίες που θα διαβαστούν και θα τις κάνει δικές του.
Ένα ωραίο βιβλίο με πλούσιο λόγο και περιγραφές που σε βάζουν σε ένα πλάνο να γίνεις κομμάτι της εκάστοτε ιστορίας έτσι ώστε το ταξίδι της ανάγνωσης να είναι μοναδικό. Σε κάθε ένα διήγημα βρίσκεις μια αφορμή, μια ιδέα ή μια περιγραφή να ανατρέχεις σε λόγια και πρακτικές που τα νιώθεις δικά σου είτε γιατί σε προβλημάτισαν ή γιατί έχεις βιώσει ανάλογες καταστάσεις και αλήθειες που σε πονούν αλλά και σε λυτρώνουν.

Η δυναμική γραφής της Ελένης Χωρεάνθη, είναι πλέον δοκιμασμένη στο χρόνο και με ετούτο το βιβλίο επιστεγάζεται η λογοτεχνική της δεινότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ιστορίες όπου οι πρωταγωνιστές τους κοιτάζουν τη ζωή κατάματα όπως κατάματα την κοιτάζει η συγγραφέας και μπορεί να στήνει τις ιστορίες της με την επίφαση μια πραγματικότητας που μαγεύει με τις πολυποίκιλες περιγραφές της.
Ήρωες που πασχίζουν να κατακτήσουν τις αλήθειες της ζωής όσο αντίστοιχα πασχίζουν και οι άνθρωποι στην πραγματικότητα. Η συγγραφέας με έντεχνο τρόπο ξεδιπλώνει τις ζωές και όλο τον ψυχισμό που κυοφορείται στους ήρωες και τις ηρωίδες της που ζουν έντονα την κάθε στιγμή που αγαπούν, ερωτεύονται, πασχίζουν και νοιάζονται για τις ζωές τους, για τα αγαπημένα τους πρόσωπα και παλεύουν για όλες τις πολύτιμες σχέσεις τους. Ένα δυνατό βιβλίο που σου χαρίζει πολλές διαφορετικές αισθήσεις.

Οι εναλλαγές των δραματικών κορυφώσεων διαδέχονται η μία την άλλη μέσα από την τέλεια δομημένη πλαστικότητα των χαρακτήρων έτσι που ο αναγνώστης, διαβάζοντας το βιβλίο, σίγουρα θα παραλληλιστεί μαζί τους και θα ακολουθήσει τα βήματα τους.
Μεστές και άριστα δομημένες περιγραφές. Επεξεργασμένες με την προσοχή και τη δεινότητα που απαιτεί η άρτια λογοτεχνική απόδοση. Γραφή έντεχνη, με συνεχή δράση, ανατροπές και κορυφώσεις. Πότε με γλαφυρότητα κι άλλοτε με ρεαλισμό παρασύρει τον αναγνώστη στις αναζητήσεις των ηρώων της, στους στόχους, τις αδυναμίες, τις ελπίδες και τους φόβους τους, φέρνοντας τον κοντά στο συγγραφικό πάθος και τη φαντασία της συγγραφέως.

Η συνεχής εσωτερική τους ανησυχία και δράση μαζί με τις ανατροπές καθορίζουν την πλοκή των διηγημάτων κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον για την επόμενη ιστορία-διήγημα. Η γραφή της φαινομενικά μπορεί να φαίνεται απλή, αλλά είναι μεστή, δυνατή, γιατί δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και δεν ασχολείται μόνο με το επιφανειακό και απλό θέμα, αλλά ταυτόχρονα εμβαθύνει στο καίριο κεφάλαιο που είναι η ανθρώπινη ψυχή.
Με γλώσσα αφοπλιστική δίχως περιττά στολίδια καταφέρνει να μας προσφέρει ένα ακόμη αξιόλογο βιβλίο πρόζας σαν αληθινό υπαινιγμό για την αγάπη της στη ζωή και τον άνθρωπο.

Κι όπως έχει γράψει στο οπισθόφυλλο:

Ένα ταξίδι είναι η ζωή. Ένα ατέλειωτο πήγαινε-έλα πάνω στις ράγες από σταθμό σε σταθμό, σέρνεται πάνω στην ίδια τροχιά με την ίδια ροή, με τους ίδιους ρυθμούς, με την ίδια ταχύτητα προς την άλλη κατεύθυνση, προς το άλλο τέρμα κάνοντας όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς. Κυλάει βουβά, θλιμμένα πάνω στις ράγες κουβαλώντας τον μόχθο των εποχούμενων, το απώτερο και το πρόσφατο παρελθόν του Ελληνισμού, τους καημούς της πατρίδας, το χαώδες παρόν με τις πολύχρωμες, τρέχουσες και καταχθόνιες καθημερινές ιστορίες των επιβατών, τις αποχρώσεις της οικονομικής κρίσης, τις διακυμάνσεις της πολιτικής αστάθειας κι αβεβαιότητας, το άγχος, την καθημερινή τρέλα, τον υποδόριο φόβο για το αβέβαιο μέλλον, τον μόχθο της ημέρας, τον τρόμο της νύχτας, την άδεια υπερηφάνεια, την ηθική ένδεια, το χάος, το κενό εξουσίας, την υπομονή, την αναμονή, την προσδοκία, τη χαρμολύπη, τον πόνο και τη λύτρωσή της, παλεύοντας για “μια ακόμα μέρα αγορασμένη ζωή”, ίσαμε ν’ ακουστεί από μικρόφωνου: Τερματικός Σταθμός. Παρακαλούνται οι επιβάτες να αποβιβαστούν (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ένα ταξίδι είναι η ζωή, αποδεικνύοντας πως το δικός της ταξίδι είναι ολόκληρο αφιερωμένο στην τέχνη του λόγου. Πρόζα και Ποίηση, σπουδή στον άνθρωπο, στο συναίσθημα, στη σχέση, στον έρωτα, στην αγάπη στο θάνατο. Με τι άλλα θέματα θα μπορούσε να υπηρετηθεί η τέχνη του λόγου; Κι αυτά τα στοιχεία είναι ο επίσημος οραματικός τόνος της δικής της έκφρασης. Της δικής της φωνής που μέσω της λογοτεχνίας αντιπαρατίθεται στις συμβατικότητες της ζωής. Ποθεί και καταφέρνει να βγάλει στο φως το αληθινό αίσθημα που μπορεί να διασώσει λογικές ή άλογες συμβάσεις από την ισορροπία που προσφέρει η ομιλία των ανθρώπων, άρα η επικοινωνία τους και η σχέση μεταξύ τους.
Η αφηγήσεις της είναι απόλυτα ζωντανές που θαρρείς ότι βρίσκεσαι στο κέντρο της πλοκής μαζί με τους ήρωες της, να περιφέρεσαι ανάμεσα στις αλήθειες τους και να γίνεσαι κοινωνός στις επιδιώξεις, στους φόβους και στα συναισθήματα τους. Η αγορασμένη ζωή, είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί με τις θεματικές εναλλαγές του και δεν θες να το αφήσεις από τα χέρια σου.

Βιογραφικό
Η Ελένη Τσικριτέα – Χωρεάνθη γεννήθηκε στην Αγία Bαρβάρα Tριχωνίδας, του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο Παραβόλας και το Γυμνάσιο Θηλέων Αγρινίου. Σπούδασε Παιδαγωγικά στη P. Π. Ακαδημία Πειραιώς και μετεκπαιδεύτηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα με τη δημοσιοϋπαλληλική της ιδιότητα, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και με τα γράμματα γενικότερα: ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο, θέατρο, κριτική μελέτη, μετάφραση, διασκευές αρχαίων κλασικών έργων. Kείμενά της έχουν δημοσιευτεί και δημοσιεύονται στα εγκυρότερα παιδαγωγικά και λογοτεχνικά περιοδικά της Αθήνας και των επαρχιών. Έχουν εκδοθεί και είναι καταγεγραμμένα 76 βιβλία της.

Σε όλα τα βιβλιοπωλεία και
online https://24grammata.com/product/9941/

Μπορείτε, ακόμα, να τα παραγγείλετε και τηλεφωνικά 210 612 70 74,
αντικαταβολή, κούριερ, παράδοση την επόμενη εργάσιμη
ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ