Ελένη Παπάκη: “Το τραγούδι και γενικά η μουσική ήταν πάντα μονόδρομος για εμένα”

“Ονειρεύομαι μία συνεργασία με το Θεόδωρο Ντίνο, γιατί είναι ένας καταξιωμένος μουσικός, πιστός οπαδός της Ελληνικής ποιοτικής μουσικής και γράφει τραγούδια και στίχους που αγγίζουν καρδιές.”

Σύστησε μας τον άνθρωπο καλλιτέχνη. Ποια είναι η ταυτότητα σου; Ονομάζομαι Ελένη Παπάκη και κατάγομαι από τη Θεσσαλονίκη. Είμαι 38 ετών, γεννήθηκα στις 19 Απριλίου το 1983. Είμαι τραγουδίστρια, πιανίστα και παράλληλα συνθέτω μουσική.

Πως γεννήθηκε η αγάπη σου για τη μουσική και το τραγούδι; Η αγάπη μου για τη μουσική και το τραγούδι γεννήθηκε στην ηλικία των πέντε ετών, όταν μου έφεραν δώρο ένα πιανάκι, στο οποίο έμαθα μόνη να παίζω ένα τραγούδι για τη μάνα που μας είχε μάθει η δασκάλα στο νηπιαγωγείο. Ήθελα να το αφιερώσω στη μάνα μου στη γιορτή της. Της άρεσε τόσο πολύ που απ’ ευθείας με έγραψε στο ωδείο Βορείου Ελλάδος, στο τμήμα μουσικής προπαιδείας, όπου και διακρίθηκα για πιάνο και βιολί. Η επιλογή μου εξ αρχής ήταν το πιάνο, στο οποίο πήρα το πτυχίο το 2001 και το 2002 ξεκίνησα σπουδές στο University of Sunderland στην Αγγλία στο τμήμα καλών τεχνών απ’ όπου αποφοίτησα το 2005.

Το τραγούδι ήταν μονόδρομος για εσένα ή έχεις σπουδάσει και κάτι άλλο; Η αλήθεια είναι ότι το τραγούδι και γενικά η μουσική ήταν πάντα μονόδρομος για εμένα. Δεν έχω σπουδάσει κάτι άλλο, παρ’ όλες τις επιρροές της εφηβείας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχω κάνει και άλλες δουλειές παράλληλα για να επιβιώσω.

Ποια είναι τα «όχι» που θα πεις, στο βωμό της καριέρας; Γενικά σαν χαρακτήρας είμαι ανοιχτόμυαλη και συνεργάσιμη. Δε μου αρέσει να λέω συχνά «όχι». Όμως για να χτίσει κανείς γερά θεμέλια πρέπει να έχει κάποια στάνταρ. Ως πιστή οπαδός της ποιότητας το πρώτο «όχι» που λέω είναι στην εμπορική μουσική. Επίσης επειδή μου αρέσει να διατηρώ τη σεμνότητα του χαρακτήρα μου, «όχι» λέω και σε όποια μορφή βίας. Άλλωστε αυτό είναι κάτι που τον τελευταίο καιρό το είδαμε με πολλές μορφές.

Ποιο είναι το τραγούδι που όταν το ακούς ή το ερμηνεύεις, «λυγίζεις»; Το τραγούδι που όταν το ακούω και το ερμηνεύω κυριολεκτικά λυγίζω, είναι το «Σε λεν ελπίδα». Όχι επειδή το ερμηνεύω εγώ, αλλά επειδή όταν μου το σύστησε ο στιχουργός με τον οποίο συνεργάζομαι ο Νίκος Ι. Νικολαΐδης, μου θυμίζει εικόνες από τη ζωή μου, μου θυμίζει τη μάνα μου με την οποία είχα ιδιαίτερη επικοινωνία και αγάπη και δυστυχώς την έχασα πριν σχεδόν τέσσερα χρόνια. Είναι ένα ταγκό που γράφτηκε σε μουσική του Γιάννη Νάκου, στίχους του Νίκου Ι. Νικολαΐδης, ενορχήστρωση του Μανώλη Ζαχαρίου και τη συμμετοχή του Ηρακλή Βαβάτσικα στο ακορντεόν, με σκοπό να δώσει το μήνυμα στον κόσμο πως όποια δυσκολία και αν αντιμετωπίζουμε να μη χάνουμε την ελπίδα μας για κάτι καλύτερο.

Ποιο είναι το στοιχείο του χαρακτήρα σου που σε κάνει να ξεχωρίζεις σαν άνθρωπος και σαν καλλιτέχνης; Είναι πολλά τα στοιχεία του χαρακτήρα μου που με κάνουν να ξεχωρίζω σαν άνθρωπος και σαν καλλιτέχνης. Είμαι πολύ ευαίσθητη και ενθουσιώδης, όμως παράλληλα είμαι πολύ εσωστρεφής χαρακτήρας, με μία τάση να εκφράζομαι απόλυτα μέσω της μουσικής και του τραγουδιού. Κάπως έτσι είναι που μπορώ να καταλάβω και καλύτερα τον ψυχισμό άλλων καλλιτεχνών.

Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται ένας νέος καλλιτέχνης για να πετύχει στο χώρο του τραγουδιού; Υπομονή, συνεχόμενες προσπάθειες, αγάπη για τη μουσική και να μην απογοητεύεται όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου; Θα ήταν ψέμα να πω ότι είμαι ατρόμητη σαν χαρακτήρας. Έχω γενικά πολλές φοβίες, τίποτα όμως που δεν αντιμετωπίζεται. Παλιότερα είχα το «άγχος της σκηνής» που λέμε!!! Νόμιζα ότι αν κάνω κάποιο λάθος κατά τη διάρκεια μίας συναυλίας, θα είχα να αντιμετωπίσω την κατακραυγή του κόσμου. Πλέον μπορώ να πω ότι αυτό δεν ισχύει!!!

Ποια είναι η άποψη σου για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Δεν είμαι αντίθετη με την άποψη των talent show, προσωπικά εγώ δεν θα συμμετείχα ποτέ. Θεωρώ ότι είναι μία μέθοδος γρήγορης ανάδειξης ταλέντου, όμως προσωπικά προτιμώ να με γνωρίσει ο κόσμος πρώτα σαν άνθρωπο και μετά σαν καλλιτέχνη.

Μία συνεργασία που ονειρεύεσαι; Μία συνεργασία που ονειρεύομαι είναι με τον Θεόδωρο Ντίνο, γιατί είναι ένας καταξιωμένος μουσικός και πιστός οπαδός της Ελληνικής ποιοτικής μουσικής και γράφει τραγούδια και στίχους που αγγίζουν καρδιές.

Σύντομο βιογραφικό.

Ελένη Παπάκη

Δεξιότητες Τραγούδι Ελαφρύ (Πολύ καλά), Ελαφρολαϊκό (Πολύ καλά), Μοντέρνο (Καλά), Λαϊκό (Ερασιτεχνικά), Έντεχνο (Πολύ καλά), Ρεμπέτικο (Πολύ καλά), Μπαλάντα (Επαγγελματικά), Σύγχρονο (Πολύ καλά), Δημοτικό (Πολύ καλά), Βυζαντινό (Ερασιτεχνικά), Rock (Πολύ καλά), Jazz (Καλά), Latin (Πολύ καλά), Blues (Πολύ καλά)

Μουσικά Όργανα Πιάνο (Επαγγελματικά) Χορός Oriental (Ερασιτεχνικά), Ζεϊμπέκικο (Ερασιτεχνικά), Χασάπικο (Ερασιτεχνικά), Ελλ. Παραδοσιακοί (Ερασιτεχνικά), Salsa (Ερασιτεχνικά), Tango Argentine (Ερασιτεχνικά), Tango (Ερασιτεχνικά), Latin (Ερασιτεχνικά)

ΣΠΟΥΔΕΣ

  • 1990-2002 Κλασσική μουσική Σπουδές κλασσικής μουσική όπως θεωρία, αρμονία, solfez-dictee, φουγκα, αντίστιξη, κλασσικό πιάνο, χορωδία
  • 2002-2005 Καλών τεχνών Διάφορα είδη μουσικής συμπεριλαμβανομένων και μουσική θεάτρου και τραγούδι.

 XOΡΟΘΕΑΤΡΟ

  • 1996-2002 Χορωδία. Συμμετοχή σε σύνολο χορωδίας με σκοπό συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ

  • 2011-2015 Συμμετοχές σε γκρουπ. Εμφανίσεις με ερασιτεχνικά μουσικά γκρουπ σε μικρούς χώρους εστίασης όπου τραγουδούσα κυρίως έντεχνα τραγούδια και ελαφρύ λαϊκό.

 ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

  • 2021 Η αγάπη θέλει τρέλες. Η πρώτη μου ανερχόμενη δισκογραφία με τίτλο η αγάπη θέλει τρέλες και τραγούδια που καλύπτουν ένα ρεπερτόριο απο παραδοσιακά σμυρνεικα έως και τζαζ μουσική σε συνεργασία με καταξιωμενους μουσικούς, συνθέτες και στιχουργους.
  • 1997 Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους. Άλμπουμ με μουσικά παραμύθια τύπου μιούζικαλ που συμμετείχα ως χορωδος σοπράνο και φωναρχης.
  • 2021 Σε παράλληλο δρόμο. Το πρώτο τραγούδι που έχω ερμηνεύσει προσωπικά σε μουσική Γιάννη Νάκου, στίχους Νίκου Ι. Νικολαϊδη, ενορχήστρωση Στέλιου Χρόνη.
  • 2021 Σε λεν ελπίδα. Το δεύτερο τραγούδι που έχω ερμηνεύσει προσωπικά σε μουσική Γιάννη Νάκου, στίχους Νίκου Ι. Νικολαϊδη, ενορχήστρωση Μανώλη Ζαχαρίου και τη συμμετοχή του Ηρακλή Βαβατσικα στο ακορντεόν.