Εικαστική έκθεση “Limbo” 17/6-17/7/22 στο MODLUV

Το Art Bar Café MODLUV παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Δήμητρας Φακάρου με τίτλο “Limbo”.

Limbo, μία λέξη με τρεις κεντρικές ερμηνείες γύρω από έναν εννοιολογικό πυρήνα.

Η πρώτη ως κατάσταση αναμονής, αιώρησης, λήθης και μετάβασης. Στη μεταφυσική δε, αναφέρεται στην κατ’ εξαίρεση αναμονή ψυχών για το πέρασμά τους στη μεταθανάτια ζωή. Τέλος είναι το γνωστό ομώνυμο εξωτικό χορευτικό παιχνίδι καταγόμενο από το νησί Τρινιντάντ όπου με τη χρήση ενός οριζόντιου στύλου που σταδιακά πλησιάζει τη γη οι χορευτές προσπαθούν να μεταβούν κάτω από αυτόν με την πλάτη γυρισμένη στο έδαφος χωρίς να αγγίξουν είτε αυτόν είτε το δάπεδο. Το ίδιο το παιχνίδι σε διάφορες αφρικανικές πεποιθήσεις συνδέθηκε με τον κύκλο της ζωής και τον θρίαμβό της έναντι του θανάτου.

Η έκθεση παρουσιάζει ζωγραφικά και video art έργα με έντονα χρώματα, χειρονομία και κίνηση που δημιουργήθηκαν εν μέσω της κοινωνικοπολιτικής και υγειονομικής κατάστασης “Limbo” κατά την τριετία της πανδημίας. Αθώοι πολίτες κρίθηκαν για την ευσυνειδησία τους μέσω της επίδειξης ατομικής ευθύνης και μιας οριακής πρόταξης της προστασίας της υγείας έναντι της ίδιας της ζωής.

Η κοινωνικοπολιτική κατάσταση Limbo βεβαίως και δεν φαίνεται να έχει ορατό τέλος. Ένας πόλεμος που φαίνεται να παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις και μια μιντιακή εγρήγορση για την ανάδυση νέων πανδημιών.

Τελικά πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ζήσουμε; Θα ωριμάσουν ποτέ οι συνθήκες;

Και πώς ορίζεται το ίδιο το γεγονός της ζωής; Ως υγεία; Ως αναπνοή; Ως ειρήνη; Ως υπακοή ή ως εξέγερση; Ως όνειρο και αιώρηση ή ως υπερδραστηριότητα και κυνήγι (της υποκειμενικής ούτως ή άλλως έννοιας) της επιτυχίας και του πλούτου στα όρια της καταστροφής και της αυτοκαταστροφής;

Η έκθεση επιδιώκει να υπενθυμίσει πως η ζωή και το νόημά της επαφίεται στον κάθε έναν από εμάς ανεξάρτητα από τάσεις, μόδες, νόρμες και κοινωνικοπολιτικές έμμεσες ή άμεσες επιταγές. Τα έργα προσπαθούν να αποκαταστήσουν την αξία και τη σημασία του ονείρου και της αιώρησης, της ελπίδας, της ευχής και της προσευχής, του κενού έως και νεκρού από δραστηριότητα χρόνου, της μετάβασης, της αμφιταλάντευσης και της αμφιβολίας, της λυτρωτικής θλίψης και της εκστατικής χαράς πέρα από το τρέντι «ζήσε το σήμερα γιατί το αύριο είναι κατασκεύασμα του νου και το χθες δεν υπάρχει πια».

Η Δήμητρα Φακάρου σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και Εικαστικά στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, απ’ όπου αποφοίτησε το 2016. Εκφράζεται κυρίως σε υβριδικό ύφος μεταξύ μιας εκφραστικής γεωμετρίας, εξπρεσιονισμού και σουρεαλισμού, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με το χορό και τη μουσική. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Κωνσταντινούπολη, Αίγυπτος), ενώ έργα της βρίσκονται ήδη σε ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Διάρκεια: 17/6 – 17/7/2022

Εγκαίνια: Παρασκευή 17 Ιουνίου στις 7μ.μ.

Τοποθεσία: Art Bar Café MODLUV, Πλ. Αργεντινής Δημοκρατίας 14, Αθήνα 114 72

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά και σαββατοκύριακα 4-9μ.μ.

Επιμέλεια: Δήμητρα Φακάρου και MODLUV

Είσοδος δωρεάν

Social media: https://www.facebook.com/modluv.athens/

Πληροφορίες:  +306975025871