Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής, γλυπτικής και σχεδίου του Χαρίτωνα Παπαδόπουλου, με τίτλο «Μηχανές»

Μέσα σε ένα ζεστό, φιλικό και με απόλυτη αισθητική κλίμα έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής, γλυπτικής και σχεδίου του Χαρίτωνα Παπαδόπουλου, με τίτλο «Μηχανές», τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023  στην αίθουσα “Κούρος Ευρωπού” της Τέχνης Κιλκίς.

103 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και σχεδίου που καλύπτουν μια περίοδο αναζήτησης 10 ετών και αναζητούν τη σχέση του ανθρώπου με τις μηχανές.

Την έκθεση προλόγισε η αρχιτέκτονας και εικαστικός, Ζωή Τζήμητρα και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Με τη χρήση καθαρών χρωμάτων και έντονων περιγραμμάτων η δουλειά του Χαρίτωνα παραπέμπει σε κάτι οικεία ελληνικό όπως οι φιγούρες του καραγκιόζη. Χρησιμοποιεί έκδηλους συμβολισμούς, εκφράζοντας  με αυτόν τον τρόπο την έντονη ανάγκη της επικοινωνίας με τον θεατή.

Το θέμα της έκθεσης, «Μηχανές», είναι η προσπάθεια του καλλιτέχνη να αποδώσει το μηχάνημα με μια οργανική φόρμα με τη χρήση ανθρωπόμορφων ή ζωόμορφων χαρακτηριστικών και στοιχείων καθώς ο άνθρωπος δημιουργώντας τις μηχανές μοιραία προσδίδει τα δικά του χαρακτηριστικά στο δημιούργημά του. Παράλληλα παρουσιάζεται  τόσο η προσπάθεια απόδοσης της ίδιας της γέννησης της μηχανής απ’ τον άνθρωπο ,αλλά και της παράλληλης μάχης μεταξύ τους. Παρατηρώντας από όλες τις πλευρές  τα γλυπτά του Χαρίτονα δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε την κίνηση που τους έχει προσδώσει, την βαρύτητα στη βάση τους και την ελάφρυνση της κατάληξής τους, τη σύζευξη του ανθρώπινου με το μηχανικό -βλέπουμε συχνά κάποια γλυπτά τελείως μηχανικά εκ πρώτης όψεως, «φοράνε» παντελόνια-..».

Η έκθεση λειτουργεί από τις  24 Απριλίου έως 16 Μαΐου 2023
Μέρες και ώρες επισκέψεων : Δευτέρα – Παρασκευή 17:00-20:00.
Επισκέψεις σχολείων κατά τις πρωινές ώρες κατόπιν ραντεβού.