ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΥ: “το να έχεις “ταλέντο” σημαίνει, να αγαπήσεις την τέχνη με πάθος, να της αφοσιωθείς”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ζωγραφίζω. Την κλίση μου προς τη ζωγραφική την ανακάλυψα στο εργαστήριο ξυλουργικής του πατέρα μου, όπου πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με τα χρώματα, τα πινέλα, καθώς και με διάφορα άλλα υλικά τα οποία αποτέλεσαν και τα πρώτα εργαλεία δημιουργίας μου. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που παράλληλα με τη ζωγραφική, ασχολούμαι με τις κατασκευές και τη γλυπτική.

Συλλέγω εφήμερα υλικά, όπως σανίδια που βρίσκω στην αμμουδιά, απομεινάρια που για κάποιους είναι σκουπίδια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και τα χρησιμοποιώ για να τα ανασυνθέσω, να τους δώσω νέα πνοή και να τα μεταμορφώσω σε έργα τέχνης.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το ταλέντο είναι κάτι που αφορά στη γενετική. Τώρα, γιατί δίδεται και σε ποιους δίδεται το ταλέντο, κανείς δεν το ξέρει. Γεννιέσαι ή όχι, καλλιτέχνης μπορείς να σπουδάσεις ( γλύπτης, ζωγράφος, κ.λ.π.), αλλά για να μπορέσεις να κάνεις το παραπάνω βήμα, πρέπει να το έχεις μέσα σου. Να σκύψεις πάνω στην τέχνη, να αφοσιωθείς, να μοχθήσεις. Ίσως αυτό σημαίνει τελικά το να έχεις το ταλέντο: να αγαπήσεις την τέχνη με πάθος, να της αφοσιωθείς.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Για μένα μία είναι η λέξη: Ελευθερία. Ελευθερία απόλυτη. Καμία δέσμευση ούτε στις τάσεις της εποχής, ούτε σε ένα συγκεκριμένο στυλ, σε μια τεχνική σε ένα και μόνο υλικό. Βουτάω στην τέχνη με την ελευθερία που έχει ένα μικρό παιδί, επιτρέπω στον εαυτό μου συνεχείς πειραματισμούς τόσο στη φόρμα, όσο και στα υλικά, στο ύφος, στα πάντα. Κανένας περιορισμός δεν είναι για μένα αποδεκτός, έχω μια τρομερή όρεξη να τα δοκιμάσω όλα, να τα γευτώ.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Θα ήταν παράδοξο να πω ότι συνήθως δεν εμπνέομαι από κάτι συγκεκριμένο για να δημιουργήσω. Όσο περισσότερο δουλεύω, τόσο περισσότερη έμπνευση έχω.. Με τη σύλληψη μιας ιδέας διακατέχομαι από ένταση που με οδηγεί σε σύγκρουση. Και καθώς υλοποιείται η ιδέα λύνεται η σύγκρουση.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Ίσως γελάσετε, αλλά θα σας έλεγα: Αχόρταγος. Ναι, είμαι καλλιτεχνικά αχόρταγος. Ακόμα και μετά από ατελείωτες ώρες δουλειάς, ακόμα κι όταν η κούραση με καταβάλλει, νοιώθω μια βαθιά, σωματική σχεδόν ανάγκη για περισσότερο. Κάποιες φορές το μυαλό μου γεννά ιδέες και φόρμες με τέτοια ταχύτητα, που δεν το προλαβαίνω.. Θέλω να τα δοκιμάσω όλα: στυλ, τεχνικές, υλικά, τα πάντα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αυτή την περίοδο ετοιμάζομαι να παρουσιάσω τη νέα μου δουλεία στα Χανιά με τον τίτλο «Somnium” στον χώρο τέχνης Exantas Artspace στις 20 Αυγούστου. Την έκθεση επιμελείται η εικαστικός Άννα Φωτοπούλου.

Στη συνέχεια στις 20 Σεπτέμβρη θα παρουσιάσω την ζωγραφική εγκατάσταση (Instalation- performace) με τίτλο « Η επικράτεια της ακινησίας, λυτρωτική αντιπαράθεση» στον ιστορικό χώρο της Μάντρας του Μπλόκου στη Νίκαια. Την εκδήλωση διοργανώνει η Πνευματική Εστία Νίκαιας (Π.Ε.Ν.) προς τιμή και εις μνήμην των εκτελεσθέντων από τους ναζί ηρώων.

Ας γνωρίσουμε το ζωγράφο.

O Δημήτρης Αστερίου γεννήθηκε το1973 στη Δράμα, ζει και εργάζεται στα Χανιά.

Χρησιμοποιεί τόσο λάδια, όσο και μικτά χρώματα, ενώ η θεματογραφία του αναφέρεται σε ονειρικά και φανταστικά σύνολα στην κατεύθυνση του σουρεαλισμού και της αυτόματης γραφής.
Παράλληλα με τη ζωγραφική, ασχολείται με τις κατασκευές και τη γλυπτική
Ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής:
Ζωγραφική εγκατάσταση performance «Η επικράτεια της ακινησίας- Λυτρωτική αντιπαράθεση» Μπλόκο Κοκκινιάς. 2019, Exantas Artspace, «Somnium» Χανιά (2019), ArtSpace Bristol, Χανιά (2018), Αίθουσα τέχνης 24γράμματα, Χαλάνδρι (2018), Σωματείο ΑΜΕΑ, Δράμα (2018), Exantas Artspace, Χανιά (2018), Decadance art club, Ζωγραφική εγκατάσταση «Αυνανισμός και Δημοκρατία» Αθήνα (2018), Τίτα Μπρίκι, Ηράκλειο Κρήτης (2017), Exantas Artspace, Χανιά (2017), Γιαλί Τζαμισί, Ζωγραφική εγκατάσταση, Χανιά Κρήτης-υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης (2017), Φουαρ, Αθήνα (2016), Τίτα Μπρίκι, Ηράκλειο Κρήτης (2016), Κοχλίας Art space, Βέροια (2016), Σκάζη Art café, Αθήνα (2016), Exantas Artspace, Χανιά (2016), Παλαιοπωλείο «Ρετρό», Αθήνα (2015), Πύλη Αγ.Γεωργίου, Ηράκλειο Κρήτης (2006), Πινακοθήκη Ρεθύμνου, αίθουσα «Μουσούρη»(2005), Έκθεση Γλυπτικής Γιαλί Τζαμισί, Χανιά Κρήτης-υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Χανίων (2004), Γιαλί Τζαμισί, Χανιά Κρήτης (2003), Γιαλί Τζαμισί, Χανιά Κρήτης (2002), Δημοτική Πινακοθήκη Ναυπλίου (2001), Αίθουσα τέχνης «Ξόμπλι», Βάμμος Χανίων (2001), Γιαλί Τζαμισί, Χανιά Κρήτης (2000), Καφέ «Ηλιοτρόπιο», Χανιά Κρήτης (1999), Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου (1999)
Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής.
Επιμέλεια Εκθέσεων:

Δημοτική πινακοθήκη Νίκαιας, Ζωγραφική Μίμης Φωτόπουλος 2019, Σκοτεινοί χρόνοι, αντανακλάσεις 2019, Φεστιβάλ Art for change Vol.4. Μαρούσι, 2018, Eco Zone Art for change Vol.5 Αθήνα.

Σκηνικά σκηνογραφία:

Σκηνογραφία μουσικού video clip, Σπύρου Παπαδόπουλου (2019), Σκηνικά σκηνογραφία στη θεατρική παράσταση ¨05:05” (Α.Θηβαίος) στον πολυχώρο 24γράμματα,Αθήνα (2018), Σκηνικά και μάσκες θεάτρου ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, Η ωραία και το τέρας (2004), Σκηνικά μουσικής παράστασης Ωδείο Χανίων (2004).

Έχει συνεργαστεί με τους εκδοτικούς οίκους 24 Γράμματα, Καστανιώτη και Σοκόλη για την εικονογράφηση βιβλίων.
Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, δημοτικές και σχολικές αίθουσες.
Έχει παραχωρήσει έργα του για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς του Θ. Παπαδουλάκη «Η λέξη που δεν λες» (2016)
Στοιχεία επικοινωνίας
e-mail : [email protected] Instagram : ababaasteriou
Facebook : https://www.facebook.com/AsteriouArt

https://www.facebook.com/ AbabaAsteriou