Δημήτρης Δανάμπασης: “Η φαντασία και η αφοσίωση στο έργο μου με εκφράζει ως καλλιτέχνη”

“…Επιθυμία μου είναι να βγούμε από τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε τώρα, με υγεία. Μετά έχω σχεδιάσει κάποιες ακροάσεις για θεατρικά στην Θεσσαλονίκη και κάποια ταξίδια για ταινίες”

Σε ποια ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; Από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να παρακολουθώ κλασικό κινηματογράφο και να μαγεύομαι από αυτόν. Στην πορεία της ζωής μου, μεγαλώνοντας μου δημιουργήθηκε αυτή η μεγάλη αγάπη για την υποκριτική.

Υπάρχει ταύτιση της προσωπικής ζωής του ηθοποιού με τη δουλειά του; Εγώ πιστεύω ότι όλα αυτά τα οποία συνέβησαν και στην οικογένειά μου και σε μένα προσωπικά, ήταν εφόδια ζωής, τα οποία με εξόπλισαν με εμπειρία και ωριμότητα, για να μπορέσω να τα φέρω στο προσκήνιο και να τα δώσω στον κόσμο. Αυτά είναι θέματα ευαισθησίας και εν συναίσθησης, που πρέπει να τα συναντάς στα έργα, είτε αρχαία τραγωδία είναι αυτή, είτε σύγχρονο δράμα, ακόμα και κωμωδία αν είναι, πρέπει να τα συναντάς και να τα εκφράζεις γιατί το θέατρο δεν είναι τίποτε άλλο από τη ζωή μας, τον εαυτό μας κάνουμε, δηλαδή μέσα από τον εαυτό μας πηγάζουν. Η πηγή μας είναι ο εαυτός μας. Οι εμπειρίες μας η έμπνευσή μας. Εμείς μεταφράζουμε τα γράμματα τα οποία διαβάζουμε στο θέατρο, τα βιβλία, φτιάχνουμε τις δικές μας παρτιτούρες και τις τοποθετούμε σε προσωπικές ιστορίες μας. Έτσι βγαίνει αυτό που λέγεται, η μανιέρα του καθενός. Η πατίνα του χρόνου. Ο τρόπος που ερμηνεύει τους ρόλους μέσα από την ζωή του. Και τέχνη χωρίς έμπνευση, πάθος και μανία δεν μπορεί να υπάρξει. Πολλές φορές η ζωή μιμείται τελικά την τέχνη! Οπότε είναι συνυφασμένη η ζωή με την τέχνη και το αντίστροφο.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Τον Αλ Πατσίνο. Γιατί η δυναμική του είναι μοναδική σε καθηλώνει.

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Το θέατρο και ο κινηματογράφος ανήκουν στις 7 βασικές κλασικές τέχνες! Και οι δυο, έχουν τη δική τους χάρη, τη δική τους μόρφωση, τη δική τους διασκέδαση, έχουν την δική τους αξία! Προτιμώ καλή υποκριτική με φυσικότητα, μεταξύ τον δύο τι να πω, καλό είναι να μην τα ξεχωρίσουμε! Σαν να ρωτάμε το παιδί πιο αγαπάς πιο πολύ τον μπαμπά ή την μαμά. Μεγάλωσα μέσα από τον κινηματογράφο. Ναι ο κινηματογράφος μου δίνει πιο πολλά! Και καλύτερες επιλογές μετά στους θιάσους. Στο θέατρο ο θεατής βλέπει με το αξίωμα “βλέπω ότι γνωρίζω” αν γνωρίζει, ή αν έχει καλή θέση θέασης. Στο θέατρο στην ουσία ακούμε, ενώ στον κινηματογράφο βλέπουμε – παρατηρούμε ακόμα και το δάκρυ! Μια παράσταση την θυμόμαστε όσο μας το επιτρέπει η μνήμη μας και ο χρόνος. Την ταινία όμως την ζούμε και μας συγκινεί κάθε φορά όσα χρόνια κι αν περάσουν! Ένας καλός ηθοποιός κινηματογράφου αποδίδει και στο θέατρο! Αντίστοιχα το άλλο δεν συμβαίνει! Με γνώμονα την φυσικότητα! Με τον κινηματογράφο υποκριτικά έχεις την ελευθερία το ζεις να ταξιδεύεις από σκηνή σε σκηνή… Κάθε σκηνή επαναλαμβάνεται μέχρι να επιτευχθεί το ζητούμενο και πάντα επιλέγεται η καλύτερη απόδοσή του. Απαιτεί άλλους κώδικες επικοινωνίας. Η κάμερα, ο φακός είναι ο σύμμαχος σου. Στον κινηματογράφο το μάτι του θεατή είναι κυρίως το μάτι της κάμερας. Στο θέατρο το μάτι του θεατή εστιάζει σε ότι τον ελκύει αισθητικά ή σε ότι επιλέγει διανοητικά. Για μένα, οι δύο αυτές μορφές τέχνης αντλούν οικογενειοκρατικά συναισθήματα και τα αγαπώ, αλλά τον Κινηματογράφο εξόχως πολύ.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Η προσωπική επαγγελματική διαδρομή χτίζοντας την με υπομονή, επιμονή και θέληση για δημιουργία! Η επίτευξη των στόχων με συνεχή εξέλιξη και σκληρή δουλειά.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Δεν φτάνει η γνώση και το ταλέντο. Χρειάζεται ενέργεια, καθαρή σκέψη, ειλικρινές ενδιαφέρον, αίσθηση καθήκοντος και σαφέστατα καθημερινή δουλειά.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Η φαντασία και η αφοσίωση στο έργο μου.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Η έμπνευση είναι δεδομένη.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Δεν μου αρέσει να χαρακτηρίζομαι, εγώ αναζητώ και ταξιδεύω τώρα πραγματικά ή νοερά!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Επιθυμία μου είναι να βγούμε από τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε τώρα, με υγεία. Μετά έχω σχεδιάσει κάποιες ακροάσεις για θεατρικά στην Θεσσαλονίκη και κάποια ταξίδια για ταινίες.

Βιογραφικό.
Δημήτρης Δανάμπασης (Ηθοποιός)
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Είναι ηθοποιός και τακτικό μέλος του Σ.Ε.Η. Αφού σπούδασε Πληροφορική – Multimedia, ασχολήθηκε με την ηχοληψία και αργότερα με την υποκριτική και τον κινηματογράφο. Συνεργάστηκε με διάφορα Studios ηχογραφήσεων καθώς και ως ηχολήπτης στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Starfm, Heart fm και Aris fm. Το 2017 αποφοίτησε με (υποτροφία) από την δραματική σχολή του Ανδρέα Βουτσινά και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του με τις διπλωματικές, «Το σακάκι που βελάζει», «Βάκχες», «Ο θάνατος του Δαντόν» και «Ιππόλυτος καλυπτόμενος». Ως ηθοποιός έχει λάβει μέρος στις παραστάσεις μεταξύ των οποίων «60 λεπτά», «Η πεντάμορφη και το τέρας», «Πέφτει η νύχτα», «Νιπι ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου». Συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως οι Θωμάς Βελισσάρης, Παύλος Δανελάτος, Τάσος Ράτζος, Μελίνα Αποστολίδου, Βασίλης Ισσόπουλος, Παυλίνα Χαρέλα, Κώστας Μελίδης και Άνθιμος Κατιρτζόγλου. Ακόμη έχει πάρει μέρος σε πολλά σεμινάρια υποκριτικής (Σίμο Κακάλα, Νίκο Καραθάνο, Άκη Σακελλαρίου, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Τάκη Χρυσικάκο, Αθηνά Μαξίμου), Κ-ZOO, Lucid Body, Rasa boxes & Skinner Releasing (Γιώργο Καραμίχο), Ensemble Physical Theatre Jacques Lecoq (Άρη Σερβετάλη), Musical (Σία Κοσκινά), κινησιολογίας Contact Improvisation (Κωνσταντίνο Γεράρδο). Παράλληλα ολοκλήρωσε με επιτυχία των κύκλο σπουδών του τμήματος κινηματογράφου Art On Camera. Επίσης συμμετείχε σε κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους (Αίθουσα Αναμονής – Waiting Room, Ουζερί Τσιτσάνης, Magenta, Αμανάτι, Isis Bride, Happy Birthday, Armen and me, Εγώ & εγώ), με την πιο πρόσφατη εμφάνιση του στην αγγλοϊσπανόφωνη ταινία Destiny (2019 – 2020) στην οποία υποδύεται έναν από τους βασικούς ρόλους της ταινίας, τον Michael. Η Κινηματογραφική Ταινία DESTINY θα προβληθεί σε πολλά Ελληνικά και Διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ, στις κινηματογραφικές αίθουσες Ελλάδας και εξωτερικού και στο Netflix. Διαθέτει την πλήρη στήριξη του Προξενείου της Κολομβίας, του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Πολιτισμού. Συγχρόνως ασχολείται επαγγελματικά με εκφωνήσεις σπικάζ ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σποτς και ανήκει στο δυναμικό της εταιρίας κινηματογραφικών ταινιών AVmoviesworld ως Casting Director. www.danampasis.gr