Αναστασιάδου Ιωάννα: “Η μουσική παιδεία βοηθάει στην ευαισθησία, στη συνεργασία και στην ομαδικότητα”

“…Είναι ήδη έτοιμα έντεκα τραγούδια που θα υπάρχουν μέσα στο δίσκο μου και όλα είναι βιωματικά, ιστορίες που θα ήθελα να μοιραστώ με ανθρώπους. Υπάρχουν κάποιες συνεργασίες που είναι σε εξέλιξη και προχωράμε με σεβασμό και ευγένεια για να δημιουργήσουμε κάτι πραγματικά αθώο και όμορφο”

Ποια είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Η πρώτη μου Μουσική ανάμνηση ξεκινάει από την παιδική μου ηλικία των τριών χρόνων όταν έβλεπα και άκουγα την μητέρα μου να τραγουδάει σε μαγαζιά της Θεσσαλονίκης σε κουτούκια αλλά και σε αλλά μέρη της Ελλάδας . Θυμάμαι τις πρόβες που έκανε μέσα στο σπίτι και εγώ την άκουγα με προσοχή και θαυμασμό . Έπειτα στην εφηβική μου ηλικία των 14 χρόνων ξεκίνησα να βλέπω την μουσική με διαφορετική όψη . Σε σχολικές γιορτές και εκδηλώσεις έπαιρνα μέρος στην χορωδία του σχολείου αλλά και σε θεατρικές παραστάσεις. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την κιθάρα εμπνευσμένη από έναν παλιό μου καθηγητή και θυμάμαι χαρακτηριστικά να γυρνάω σπίτι και να ζητάω από τη μητέρα μου να μου αγοράσει χορδές για την κιθάρα που υπήρχε στο σπίτι. Έτσι ξεκίνησα την μουσική πορεία μου μαθαίνοντας κιθάρα μόνη μου, ανακαλύπτοντας σιγά σιγά τον κόσμο που ξετυλιγόταν μπροστά μου.

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και με ποιον Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Είναι δύσκολο να επιλέξω έναν μόνο καλλιτέχνη που θαυμάζω διότι υπάρχουν εξαιρετικοί και αξιοθαύμαστοι μουσικοί στο χώρο. Μπορώ να σας αναφέρω κάποια ονόματα που θαυμάζω για το ήθος τους και το μουσικό τους ταλέντο όπως τον Μίλτο Πασχαλίδη την Μιρελα Πάχου και την Μαρίζα Ρίζου. Θα ήθελα να συνεργαστώ με αυτούς τους καλλιτέχνες αλλά θεωρώ πως όποια συνεργασία θα είναι ευχάριστη και σεβαστή.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Πέρα από την μητέρα μου και τον καθηγητή μου στην παιδική μου ηλικία που ήταν ευχάριστες και θετικές επιρροές για εμένα, στην ηλικία των 16 χρόνων ξεκίνησα να παίζω με φίλους και την αδερφή μου στο δρόμο της Θεσσαλονίκης. Ο δρόμος είναι η αλήθεια ότι μου χάρισε πολλά όμορφα πράγματα και γνωριμίες αλλά και φιλίες που κρατάνε μέχρι και σήμερα. Είναι πανέμορφο  να βλέπεις ποσό σημαντικό είναι για τους ανθρώπους οι μουσικοί. Έμαθα πολλά, γνώρισα νέα ήδη μουσικής όπως την Folk , την έντεχνη και την ρεμπέτικη μουσική και η αλήθεια είναι πως όλα αυτά με έχουν επηρεάσει ακόμα και στα τραγούδια που γράφω αλλά και στον τρόπο ερμηνείας μου. Λόγω του μικρού της ηλικίας μου, στα δεκαοχτώ μου χρόνια, ξεκίνησα την επαγγελματική μου πορεία με συνεργάτες σε μαγαζιά τις Θεσσαλονίκης στην Ληθηνοη, στο Papagalo rock bar, στο beerατη και σε αλλά αξιόλογα μαγαζιά. Μέχρι και σήμερα συνεργάζομαι με αυτά τα μαγαζιά γιατί με αγκάλιασαν και μου έδωσαν την ευκαιρία να μοιραστώ την μουσική μου. Σε όλα αυτά τα μαγαζιά τα συναισθήματα είναι πολλά και θετικά. Έχω αναπτύξει πολλές φιλίες από το κοινό αλλά και από άλλους συνεργάτες που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μέσω της συνεργασίας μας.

Ποια είναι η άποψη σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Θεωρώ πως τα τηλεοπτικά talents shows δίνουν την ευκαιρία σε αξιόλογους καλλιτέχνες να αναδείξουν το ταλέντο τους αλλά και να τους βοηθήσουν στη δημοσιότητα και την αναγνωρισιμότητα . Έχω συνανήσει πολλούς καλλιτέχνες που πραγματικά είχαν αγάπη και ταλέντο για το χώρο της μουσικής και μέσα από τα talents shows είχαν μια πολύ καλή πορεία. Είναι μια ευκαιρία διότι στις μέρες μας είναι δύσκολη η αναγνωρισημότητα για την δουλειά σου . Παρόλα αυτά όμως ο καλλιτέχνης θα πρέπει να συνεχίζει να παλεύει για να ανεβαίνει όλο και περισσότερο και μετά το talent show για να αποφασίσει τον δρόμο που θα πάρει στην μουσική του πορεία.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Αυτό που ονειρεύομαι είναι να συνεργαστώ με καλλιτέχνες που με εμπνέουν και με έχουν επηρεάσει. Αυτοί είναι αρκετοί όπως η Μιρελα Πάχου η Μαριζα Ριζου, ο Μιλτος Πασχαλιδης, ο Σωκράτη Μαλαμας και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες της Ελληνικής σκηνής. Θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ με τον Μιλτο Πασχαλιδη, καθώς έχει εμπνεύσει ένα μεγάλο κομμάτι της δημιουργικής μου πορείας. Πολλά από τα τραγούδια που έχω γράψει για τον δίσκο, ο οποίος ετοιμάζεται τον χειμώνα, είναι έντονα επηρεασμένα από τη μουσική του. Παρόλο αυτά εκτιμώ και αγαπώ πολλούς μουσικούς και θα ήθελα να γεμίσω εμπειριες γιατί αυτό έχει σημασία στο χώρο της μουσικής, να ενώσεις ταλέντα και μουσικής και να γεννήσεις κάτι διαφορετικό.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Βεβαίως και χρειάζεται η μουσική παιδεία και δεν θεωρώ πως είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη για τον άνθρωπο . Ακόμα και από τους αρχαίους χρόνους ο άνθρωπος είχε την ανάγκη να φτιάχνει μουσική. Ακόμα και οι επιστήμονες θεωρούν πως η μουσική είναι ένα μέσο χαλαρωσης και συγκέντρωσης. Η μουσική παιδεία βοηθάει στην ευαισθησία στη συνεργασία και στην ομαδικότητα. Το έλαβα αυτό ακόμα και από τις προσωπικές μου εμπειριες στον δρόμο, όπου υπήρχαν άνθρωποι που στεκόντουσαν δίπλα μας και μας άνοιγαν την καρδιά τους γιατί εκείνο το τραγούδι μπορεί να τους θύμιζε κάτι από την ζωή τους. Έχουμε το συνήθειο να συνδέουμε στιγμές χαρούμενες ή λυπηρές με τραγούδια που μας εκφράζουν. Έτσι πολλές φορές και εγώ προσωπικά έχω συγκινηθεί με τραγούδια που λέω πάνω στη σκηνή αλλά και το κοινό να συγκινείται με αυτά. Είναι αξιολάτρευτο να γίνεται αυτό διότι αφήνεις τα συναισθήματα σου να εκφραστούν με οποίο τρόπο γίνεται αυτό, άλλοι να χορεύουν και να χαίρονται και άλλοι να κλαίνε και να σε κοιτάνε στα μάτια.
Για αυτόν τον λόγο θεωρώ πως η μουσική παιδεία είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια για τον άνθρωπο.

Υπαρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Φυσικά και υπάρχουν. Στην χώρα μας υπάρχουν αξιόλογοι μουσικοί με ιστορία στην πλάτη τους που είναι αξιοσέβαστη. Έχουν θέληση και υπηρετούν τον πολιτισμό με όσα γράφουν και τραγουδούν από τους στοίχους και την μουσική τους. Οι νεότεροι καλλιτέχνες στους οποίους κατατάσσω και τον εαυτό μου, παίρνουμε όλα αυτά που μας έχουν χαρίσει με τις γνώσεις τους και δημιουργούμε νέα ακούσματα αλλά πάντα έχοντας στην μνήμη μας όλα όσα μας έχουν πει αυτοί οι αξιόλογοι καλλιτέχνες. Όλοι όσοι ασχολούνται με τον χώρο της μουσικής προσπαθούν να μας προσφέρουν και να μας χαρίσουν γνώσεις από τους καθηγητές των ωδείων, τους καλλιτέχνες σε  μεγάλες και μικρές συναυλίες έως τους μουσικούς του δρόμου . Θυμάμαι μου είχαν πει πως η μεγαλύτερη γνώση είναι να ακούς και να βλέπεις συναυλίες. Έμαθα να παρατηρώ και να βλέπω όλους αυτούς τους καλλιτέχνες που έχω συναντήσει από κοντά και να ακούω όσα είχαν να μας πουν. Όλα αυτά λοιπόν είναι γνώσεις που μας χαρίζουν με σεβασμό, υπηρετώντας έναν δύσκολο χώρο αφού έχουν να πουν πράγματα σε ένα τόσο μεγάλο κοινό το οποίο τους ακολουθεί και τους ακούει.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Είμαι ακόμα στην αρχή της μουσικής μου πορείας, παρόλο αυτά όμως τα σχέδια μου είναι πολλά. Τον χειμώνα που μας έρχεται θα ξεκινήσω και εγώ με την σειρά μου τον πρώτο μου δίσκο έχοντας γράψει μουσική και στίχους. Είναι ήδη έτοιμα και τα έντεκα τραγούδια που θα υπάρχουν μέσα στο δίσκο μου και όλα είναι βιωματικά, ιστορίες που θα ήθελα να μοιραστώ με ανθρώπους . Υπάρχουν κάποιες συνεργασίες που είναι σε  εξέλιξη και προχωράμε με σεβασμό και ευγένεια για να δημιουργήσουμε κάτι πραγματικά αθώο και όμορφο. Αν όλα πάνε καλά θα υπάρξουν και συναυλίας σε όλη την Ελλάδα όπου θα ανακοινωθούν.

Bio. Αναστασιάδου Ιωάννα
Email: [email protected]

Επαγγελματικό προφίλ.

Εργάζομαι στο χώρο της Μουσικής ως τραγουδίστρια και οργανοπαίχτρια Κιθαρας και μπάσου. Ακόμα δουλεύω στο χώρο της εστιασης και παράλληλα σπουδάζω.

Επαγγελματικά επιτεύγματα.

Έχω συνεργαστεί με πολλούς καλλιτεχνες της Ελληνικής σκηνης όπως τον Κώστα Καρμπα , τον Παντελή Ζλατιντση , τον Αλέξανδρο Μπαρμπουτη και αλλους καλλιτεχνες . Έχουμε παίξει στο ράδιο Θεσσαλονίκης φετος με τον Κώστα καρμπα Μαριλινα Βουδούρη, Δημητρης Βαμβακας.
Επαγγελματική εμπειρία 24/11/2017 έως και σήμερα
Papagalos rock bar
[5/05/ 2018] – έως και σήμερα
Beerατης rock bar

7/07/2018
Χ.Α.Ν.Θ ως μουσικος στην κατασκηνωση του Πηλίου

Εκπαίδευση Σπουδάστρια τρίτοβαθμιας εκπαίδευσης στο τμήμα των ηλεκτρονικών μηχανικών και πληροφορικής .
Αυτοδίδακτη : φωνητική και κιθάρα αλλά και μπάσου
Πτυχίο αγγλικών :Proficiency
Δίπλωμα κολύμβησης

Χαρακτηριστικά : Αγαπάω τον χώρο της μουσικής και είναι αυτό που κυνηγάω παράλληλα με τις σπουδές μου. Έχω όρεξη και ενέργεια για όλα όσα κάνω και δίνω τα πάντα για αυτά . Δουλεύω καθημερινά για να βελτιώνομαι και να παίρνω γνώσεις από παντού .