Δήμητρα Δοξάκη

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμμάτισε ο Σύλλογός μας για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από το κοσμοϊστορικό γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, είναι και η Έκθεση Ζωγραφικής στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, που θα τελεστεί υπό την Αιγίδα του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης και η θεματογραφία της θα είναι σχετική με την επανάσταση του 1821.
Στην Έκθεση συμμετέχουν περισσότερα από 70 μέλη και τα εγκαίνιά της θα γίνουν την Παρασκευή 14-05-2021 και 7 μ.μ. αν η πανδημία μάς το επιτρέψει. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει μια απλή έναρξη και η γιορτή των εγκαινίων θα γίνει σε ημερομηνία που θα γίνει γνωστή από το Δ.Σ. εν ευθέτω χρόνο.

Χορηγός επικοινωνίας το πολιτιστικό site http://www.polismagazino.gr


Σας παρουσιάζουμε τη ζωγράφο Δήμητρα Δοξάκη.

Γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη.
Η ζωγραφική ήταν πάντα για μένα μια μορφή προσωπικής έκφρασης. Νιώθω έντονη την ανάγκη για δημιουργία, μέσω της οποίας επικοινωνώ τα συναισθήματά μου που κυμαίνονται στο πεδίο της διαίσθησης και της ενσυναίσθησης.

Επί σειρά ετών παρακολούθησα μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής κοντά στον δάσκαλο, Αγιογράφο και ζωγράφο Νίκο Βεζύνια.
Η εσωτερική ανάγκη για περισσότερη γνώση με οδήγησε στη Σχολή Καλών Τεχνών όπου είμαι σήμερα φοιτήτρια στο πέμπτο έτος του δεύτερου εργαστηρίου του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Είμαι μέλος του συλλόγου ζωγράφων Θεσσαλονίκης από το 2008 και έχω λάβει μέρος σε περισσότερες από τριάντα ομαδικές εκθέσεις του συλλόγου και του Δήμου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Κάποιες από αυτές έλαβαν χώρα στη ΔΕΘ, στο Βαφοπούλειο, στη Μονή Λαζαριστών, στην Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, στο εκθεσιακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, στη Δερύνεια της Κύπρου, κ.α.

Τα έργα μου είναι ανθρωποκεντρικά, αφορούν κυρίως πορτρέτα.
Αυτό που θέλω να πετύχω ζωγραφίζοντας ένα πορτρέτο, δεν είναι απλά η απόδοση μιας εικόνας ενός προσώπου αλλά η αποτύπωση του ψυχικού κόσμου του κάθε εικονιζόμενου. Επιθυμώ να γίνονται αισθητές οι εσωτερικές του δονήσεις.
Η ολοκλήρωση της ύπαρξης -του έργου- πραγματοποιείται με τη συμβολή του θεατή. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του οπτική και διαφορετικά συναισθήματα, τα οποία είναι τόσο προσωπικά και ιδιωτικά, ενώ συγχρόνως είναι δικαίωμα και ελευθερία.
Θεωρώ πως η τέχνη δημιουργεί συνειδητοποιημένους παρατηρητές και πνευματικά ελεύθερους ανθρώπους.


Σύντομο Ιστορικό του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος.

Ο “Σύλλογος Επαγγελματιών Ζωγράφων” έως το 2008 και “Σύλλογος Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας” στη συνέχεια, είναι καρπός μιας ομάδας ιμπρεσσιονιστών που ξεκινάει από το 1978-1979 για να πάρει συλλογική οντότητα το 1984-1985 συσπειρώνοντας μια μεγάλη μερίδα γνωστών ζωγράφων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.
Με ορμητήριο το χώρο του, στην Αλεξάνδρου Σβώλου 40, πραγματοποίησε ένα πλήθος εκδηλώσεων εικαστικού, πολιτιστικού, κοινωνικού περιεχομένου, δικαιώνοντας εν πολλοίς τους λόγους της ίδρυσής του, οι οποίοι λόγοι είναι και θα είναι κυρίως η συμβολή στην πολιτιστική ανέλιξη της πόλης, αλλά και να προσφέρει στη Ζωγραφική τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες του.
Οι αντιξοότητες αντί να τον πτοήσουν, τον χαλύβδωσαν. Αδιάψευστο τεκμήριο αποτελεί το γεγονός ότι από το 2005 θα αποκτήσει στην οδό Εδμόνδου Ροστάν 6 ιδιόκτητο χώρο, αναβαθμίζοντας όνειρα, προσδοκίες και διάθεση για περισσότερη ανιδιοτελή προσφορά στον πολιτισμό, τον άνθρωπο και στη ζωή.
Από ένα πλήθος σημαντικών εκδηλώσεων αξίζει ίσως να αναφέρουμε εδώ δειγματοληπτικά δύο από κάθε δεκαετία.
1984-1990: κορυφαίες εκδηλώσεις είναι το πρωτόκολλο συνεργασίας με τους εικαστικούς της Φιλιππούπολης και οι εκατέρωθεν εκθέσεις.
Ιούνιος ’87 οι Βούλγαροι στη Θεσσαλονίκη, Ιούνιος ’88 ο Σύλλογος μας στη Φιλιππούπολη.
1990-2000: 1) ήταν η έκθεση του Συλλόγου μας στην Κύπρο (Ιούνιος ’88), 2) ήταν ο επιτυχημένος τηλεμαραθώνιος για την οικονομική ενίσχυση των Ιμβρίων αδελφών μας (Νοέμβρης 1999)
2000-2010: 1) ήταν η συμμετοχή μας στα Δημήτρια και η έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη (Δεκέμβρης-Ιανουάριος 2002-2003), 2) ήταν η προσφορά (63) έργων στο ΑΧΕΠΑ (Νοέμβριος 2007).
2010-2017: 1) ήταν το εικαστικό 10ήμερο για τα 25 χρόνια ζωής του Συλλόγου μας στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς το 2010, 2) ήταν η έκθεση για τα επαγγέλματα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (2014).
Και η ζωή συνεχίζεται πάντα με όνειρα, προσδοκία, φιλοδοξία για περισσότερη ανιδιοτελή προσφορά στην Τέχνη, τον Πολιτισμό και τη Ζωή.