Γιώργος Αμπερίδης: Η δουλειά, η επιμονή, η υπομονή και η αισιοδοξία είναι τέσσερα στοιχεία με τα οποία «μπολιάστηκε» ο προσωπικός μου χαρακτήρας

“…Κύριος στόχος μου είναι να αποκτήσω όλα εκείνα τα εφόδια που θα με βοηθήσουν να γίνω όσο το δυνατόν καλύτερος στη διδασκαλία της ποντιακής λύρας σε μαθητές όλων των ηλικιών”

Ποια είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Η πρώτη μουσική ανάμνηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο πατέρας μου, καλοκαίρι, πάνω στο «πάλκο» του πανηγυριού του Ποντιακού Συλλόγου «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Από την ηλικία των 10 ετών ξεκινάω συστηματικά, μαθήματα ποντιακής λύρας με τον πατέρα μου, Δημήτρη ο οποίος είχε τον προσωπικό του «εμπειρικό» τρόπο διδασκαλίας. Παρακολούθησα για τέσσερα χρόνια μαζί του και στην συνέχεια μαθήτευσα πλάι στον Παναγιώτη Ασλανίδη. Όλα αυτά πραγματοποιούνταν στον Μορφωτικό Ποντιακό Σύλλογο «Αλέξανδρος Υψηλάντης» Νέας Τραπεζούντας (Πιερία). Λόγω της έντονης ενασχόλησης του πατέρα μου με τις δράσεις των πολιτιστικών συλλόγων μπήκα από πολύ μικρός σε αυτό το κλίμα. Έπειτα, το 2011 εισήχθηκα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (πρώην Τ.Λ.Π.Μ) όπου εκεί διδάχθηκα ποντιακή λύρα από τον Μιχάλη Καλιοντζίδη και για ένα χρονικό διάστημα από τον Νίκο Γαβριά. Εκείνη την περίοδο θα έλεγα πως ανοίχτηκαν νέα πεδία και προοπτικές για την μουσική με την οποία ασχολιόμουν με αποκορύφωμα την φοίτηση μου στο Turkish Music Conservatory (I.T.U) στην Κωνσταντινούπολη μέσω του προγράμματος Erasmus. Ταυτόχρονα με την φοίτηση μου αρχίζω να δραστηριοποιούμε έντονα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ως οργανοπαίχτης, κυρίως στον ελλαδικό χώρο αλλά και στο εξωτερικό. Επίσης, το 2018 δημιουργείται η μπάντα «Grambery», ένα μουσικό πειραματικό project το οποίο ασχολείται με το ρεπερτόριο των μουσικών παραδόσεων της Μαύρης Θάλασσας και επιδιώκει την σύνθεση νέων μουσικών δημιουργιών μέσα από την ποντιακή λύρα, το ούτι και τα κρουστά. Τέλος, αυτήν την περίοδο παρακολουθώ μαθήματα κοντραμπάσου με τον Παύλο Σπυρόπουλο και ποντιακή λύρα με τον Κώστα Σιαμίδη.

Μια συνεργασία που σας επηρέασε αρκετά; Το 2015 βρέθηκα στην Νάουσα μαζί με τον Νίκο Ορδουλίδη όπου ηχογραφήσαμε μία διασκευή του ποντιακού τραγουδιού «Αδά σον κόσμον» για το «The Eastern Piano Project». Εκεί θα έλεγα ότι μπήκε το «μικρόβιο» του πειραματισμού.

Πιστεύετε ότι είναι δύσκολο να μάθει κάποιος ποντιακή λύρα; Μέχρι τώρα έχω καταλάβει πως η θέληση και η επιμονή μπορεί να ξεπεράσει τα πάντα. Γενικότερα δεν πιστεύω ότι υπάρχει δύσκολο ή εύκολο όργανο. Παρόλα αυτά θα έλεγα ότι ένας από τους κύριους παράγοντες που καθορίζει τις επιλογές μας είναι τα βιώματα, μουσικά και μη, που έχουμε από το στενό, οικογενειακό μας περιβάλλον.

Σας «τρομάζει» η επιτυχία ή η αποτυχία; Πιστεύω ότι όλα είναι μέσα στην ζωή. Δουλειά, επιμονή, υπομονή και αισιοδοξία μου έχουν διδάξει οι γονείς μου. Είναι τέσσερα στοιχεία με τα οποία «μπολιάστηκε» ο προσωπικός μου χαρακτήρας.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Δεν μου κινούν το ενδιαφέρον.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Βασικά θεωρώ πως είμαι ακόμη στην αρχή. Τον τελευταίο χρόνο έχω αρχίσει σιγά σιγά να πραγματοποιώ όλα όσα είχα και έχω στο μυαλό μου. Όμως, κύριος στόχος είναι να αποκτήσω όλα εκείνα τα εφόδια που θα με βοηθήσουν να γίνω όσο το δυνατόν καλύτερος στην διδασκαλία της ποντιακής λύρας σε μαθητές όλων των ηλικιών. Πιστεύω ότι ο ρόλος του καθηγητή είναι καθοριστικός. Μπορεί να «τραυματίσει» αλλά και να «απογειώσει» έναν άνθρωπο που θέλει να μάθει κάποιο μουσικό όργανο. Τέλος, προσπαθώ να βρω χρόνο για να ηχογραφήσω την πρώτη μου επίσημη δισκογραφική δουλειά.

Βιογραφικό Γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1993. Από την ηλικία των 10 ετών ξεκινά μαθήματα ποντιακής λύρας μαζί με τον πατέρα του, Δημήτρη. Έπειτα, διδάσκεται από τους Παναγιώτη Ασλανίδη, Μιχάλη Καλιοντζίδη, Νίκο Γαβριά και Κώστα Σιαμίδη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (πρώην Τ.Λ.Π.Μ) με ειδίκευση στην ποντιακή λύρα. Σπούδασε στο Turkish Music Conservatory του Istanbul Teknik University (ITU) στην Κωνσταντινούπολη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάριο ρυθμικού αυτοσχεδιασμού με τον Χάρη Λαμπράκη στο Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος» στο Χουδέτσι (Κρήτη). Ταξιδεύει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συμμετέχοντας σε μουσικές εκδηλώσεις. Πλέον, διαμένει στην Θεσσαλονίκη και είναι καθηγητής ποντιακής λύρας στο δημόσιο τομέα. Κύρια ενδιαφέροντα του είναι ο τρόπος διδασκαλίας των παραδοσιακών μουσικών οργάνων σε μαθητές όλων των ηλικιών και δεύτερον, οι νέες προσεγγίσεις στις μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας και της ανατολικής μεσογείου.

Follow Giorgos Amperidis on https://www.facebook.com/ampergio