Γιώργος Ξένος: “Πιστεύω στην ελευθερία της έκφρασης με οποιονδήποτε τρόπο”

Να σπάσεις τον ήχο χίλια κομμάτια

Το φως να το διαιρέσεις στο πάντοτε

Μείζον ζήτημα η ταχύτητα

Μια εικόνα όλος ο πολιτισμός

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο;

Η ζωγραφική είναι ένα εργαλείο για να διαχειρίζεσαι τις εκφραστικές σου δυνατότητες και να αφήνεις το ίχνος σου. Η δημιουργία προυποθέτει ρήξεις, είναι μια επαναστατική πράξη που παράγει αισθητικό μοντέλο για αρμονία και ισορροπία των κοινωνιών.
Ο ποιητής Νίκος Καρούζος, μεγάλος λάτρης της ζωγραφικής, γράφει Θέλγομαι απ τη ζωγραφική κι αγαπώ τους δημιουργούς της. Με βοηθούν αδιάκοπα στο αίνιγμα της υπάρξεως.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός;

Πιστεύω στην ελευθερία της έκφρασης με οποιονδήποτε τρόπο. Θεωρώ το ίχνος ψυχογράφημα που καταγράφει ακριβώς την προσωπικότητά σου όσο και να το ωραιοποιήσεις.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;

Ανά περιόδους αλλάζουν τα ερεθίσματα, ωστόσο πάντα με απασχολούσε η εξέλιξη των κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών θεμάτων. Αφορά την υπόθεση ανάλυσης της πληροφορίας, όπως την αντιλαμβανόμαστε με διαφορετικό τρόπο καθημερινά. Είμαστε η ενορχήστρωση της πληροφορίας που έχουμε, και υποσυνείδητα τη μεταγγίζουμε. Όλα είναι αισθητική.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα;

Δεν είναι μία η προσωπικότητα που θα μπορούσα να έρθω σε διάλογο με αφορμή το μείζον ζήτημα της άλλης εποχής που έρχεται.

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής;

Όχι. Αυτό που με ενδιαφέρει και με απασχολεί πάντα είναι ό,τι έχει σχέση με την εικόνα πρωτίστως και στη συνέχεια με τον ήχο, για παράδειγμα οι οπτικοακουστικές λύσεις. Ο συντονισμός εικόνας και ήχου.

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;

Πιστεύω ότι ζούμε μια από τις πιο συναρπαστικές εποχές. Πορευόμαστε σε μια από τις πιο σπουδαίες στιγμές του πολιτισμού, αλλάζουμε εποχή, και όταν συμβαίνει αυτό επικρατεί ένα βαβελικό σύνδρομο με την έννοια της σύγχυσης και τότε χρειάζεται υψηλή διαχείριση κατεξοχήν των προιόντων του πνεύματος.
Αλλάζουμε εποχή και αυτό με θέλγει και με προκαλεί για συνεχή δημιουργία.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του;

Άρρηκτη. Η ζωγραφική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για εμένα. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να δημιουργώ. Να υπάρχει πνευματική αναζήτηση στη μυστηριακή της διάσταση. Να είμαι έτοιμος νοητικά σε μια υψηλή τελειότητα που να εμπεριέχει και το λάθος.

Ξένος Γεώργιος
URL: www.gxenos.gr
email: [email protected]

Βιογραφικό.
Ο Γιώργος Ξένος γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Από το 1976 έως το 1982 σπούδασε στην “École National Supérieure des Beaux arts – Section des Arts Plastiques” στο Παρίσι. Από το 1983 έως το 1986 έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα. Το 1987 έζησε και εργάστηκε στο Mönchengladbach της Γερμανίας. Από το 1988 έως το 1992 έζησε και εργάστηκε στο Βερολίνο, όπου βίωσε τα ιστορικά γεγονότα της πτώσης του Τείχους. Εργα της περιόδου αυτής εξέθεσε στο Winckelmann Museum της πόλης Stendal (Ιούνιος – Οκτώβριος 1991) και στο Pergamon Museum του Βερολίνου (Ιανουάριος – Νοέμβριος 1992).
Από το 1993 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.