Γιάννης Πατραμάνης: ο ‘’γεννημένος καλλιτέχνης’’ έχει να κάνει περισσότερο με το πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να μάθει μια τέχνη

– Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

«Δεν υπάρχει νόημα να πω ότι ζωγράφιζα από μικρός γιατί νομίζω πως όλοι ζωγράφιζαν μικροί για να περάσουν την ώρα τους.

Για μένα όλα ξεκίνησαν όταν ήμουν 17 χρονών και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ σοβαρά με τη ζωγραφική.»

– Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

«Δεν πιστεύω ότι κάποιος γεννιέται καλλιτέχνης, ο οποιοσδήποτε μπορεί να μάθει μια τέχνη, το θέμα είναι πόσο του αρέσει και πόσο χρόνο είναι διατεθειμένος να ξοδέψει για να μάθει.

Η φράση ‘’γεννημένος καλλιτέχνης’’ νομίζω ότι έχει να κάνει περισσότερο με το πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να μάθει μια τέχνη.

– Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

«Ομορφιά»

– Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

«Σίγουρα ναι, απλά χωρίζεται σε δύο κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία είναι κατι παροδικό, μια ιδέα, μια εικόνα, ένα άκουσμα, κτλ.

Η δεύτερη κατηγορία είναι μια εμπείρια που σου μένει για πάντα. Τον Απρίλιο του 2019 είχα την ευκαιρία να πάρω μέρος στο International Watercolor Festival στο Φαμπριάνο της Ιταλίας «Fabriano in Acquarello». Εκεί μπόρεσα να γνωρίσω κάποιους από τους καλλιτέχνες που θαυμάζω, να συζητήσω μαζί τους και να τους δώ να δουλεύουν ζωντανά. Όλο αυτό με κινητοποίησε να δουλέψω παραπάνω.»

– Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως καλλιτέχνη;

«Ταπεινός με δίψα για μάθηση!»

– Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

«Δεν μπορώ να σου αποκαλύψω ακόμα κάτι. Για ό,τι νέο μπορείτε να ενημερώνεστε από την σελίδα μου στο Facebook: @JPatramanisArt

και στο Instagram: @johnny_patra»

Ας γνωρίσουμε το ζωγράφο.

Ο Γιάννης Πατραμάνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1992. Το 2011 εισήχθη στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2017 με καθηγητή τον Γιάννη Καστρίτση.

Αντικείμενο ενασχόλησης του είναι η παραστατική ζωγραφική με κύρια υλικά την ακουαρέλα και το μελάνι, με θεματολογία που περιστρέφεται γύρω από την ανθρώπινη μορφή.

Έχει εκθέσει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 2019 είναι μέλος της Ελληνικής αποστολής στην ομάδα InArte Fabriano. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλογές.