Γεωργία Μαρινοπούλου: “Η μουσική παιδεία είναι ο βασικός τρόπος έκφρασης, ανάπτυξης και κουλτούρας του κάθε πολιτισμού και του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά”

“…Θα ήθελα να συνεχίσω να γράφω δικά μου κομμάτια και να μπορέσω να συνεργαστώ με καλλιτέχνες που έχουν διαπρέψει στο χώρο της μουσικής”

Πολιτισμός και Μουσική Παιδεία. Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς; Η μουσική ενώνει τους πολιτισμούς και τους λαούς. Κάθε πολιτισμός – Λάος έχει τις δικές του μουσικές ρίζες. Ο κάθε πολιτισμός μπορεί και δανείζεται μουσικά στοιχεία και από άλλους πολιτισμούς. Το βασικό στοιχείο κάθε λαού, ωστόσο είναι να χρησιμοποιεί τη μουσική για να εκφράζεται.

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί; Δεν μπορώ να ξεχωρίσω καλλιτέχνες που θαυμάζω, όλοι τους έχουν δώσει κάτι διαφορετικό στην ιστορία της μουσικής, αλλά θα μπορούσα να ξεχωρίσω το είδος της μουσικής που μου αρέσει και είναι το Λαϊκό. Οι καλλιτέχνες που έχουν διαπρέψει είναι πολλοί.

“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.” Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση; Η βάση, οι νότες και τα μουσικά στοιχεία είναι κοινά και δεν αλλάζουν. Αλλά οι άνθρωποι που παράγουν μουσική είναι πολλοί όπως και τα είδη της μουσικής που υπάρχουν.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Η μουσική παιδεία είναι πολύ σημαντική, θα έλεγα ότι είναι ανάγκη και είναι ένας πολύ βασικός τρόπος έκφρασης, ανάπτυξης και κουλτούρας του κάθε πολιτισμού και κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική; Ένας γονιός θα μπορούσε πολύ εύκολα να καταλάβει αν το παιδί του έχει μία ιδιαίτερη κλίση και αδυναμία στην μουσική. Και από κει και πέρα θα μπορούσε να το ωθήσει και να το βοηθήσει με ό,τι μέσα μπορεί για να ασχοληθεί με τη μουσική.

Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση; Βεβαίως και διδάσκεται η μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση. Στα μουσικά σχολεία, στα μουσικά εργαστήρια μέσα σε συλλόγους ακόμα και στα χορευτικά.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι με μουσική κατάρτιση και γνώσεις σε όλα τα είδη μουσικής, που ο κάθε ένας από αυτούς έχει προσφέρει πολύ σημαντικό έργο στη διατήρηση αλλά και στην ανάπτυξη της μουσικής Παιδείας.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Προτεραιότητά μου είναι οι πανελλήνιες εξετάσεις γιατί ο στόχος μου είναι η μουσικολογία. Από εκεί και πέρα θα ήθελα να συνεχίσω να γράφω δικά μου κομμάτια και να μπορέσω να συνεργαστώ με καλλιτέχνες που έχουν διαπρέψει στο χώρο όπου θαυμάζω.

Πόσα χρόνια ασχολείστε με τη μουσική; Κάνω μουσική από το γυμνάσιο εκεί αποφάσισα να ασχοληθώ με την μουσική και έτσι πήγα στο μουσικό σχολείο Κατερίνης.

Θα θέλατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά; Φυσικά και θα ήθελα να το κάνω επάγγελμα, είναι κάτι που αγαπώ, δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα να κάνεις αυτό που αγαπάς επάγγελμα.

Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας μετά από 10 χρόνια; Φυσικά να ασχολείται με την μουσική. Για εμένα είναι μία ευθεία η οποία έχει παντού νότες τραγούδια και ό,τι αφορά τη μουσική, τη λατρεύω, μου γεμίζει την ζωή μου και δεν πρόκειται ποτέ να την αφήσω. Θέλω να την διδάσκω, να μεταδίδω γνώσεις και παράλληλα να γράφω τραγούδια.

Συμμετέχετε και κάπου αλλού ως μουσικός; Συμμετέχω στην ορχήστρα Νέων του κέντρου γραμμάτων και τεχνών Δίου παίζοντας βιολί.

Τι είδος τραγουδιού σας αρέσει και τι θα θέλατε να ακολουθήσετε μουσικά; Το κάθε είδος της μουσικής έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό και σημαντικό στο να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί η μουσική μας Παιδεία. Αυτό που ξεχωρίζω εγώ είναι το Λαϊκό και φυσικά θαυμάζω τους τόσο ταλαντούχους καλλιτέχνες που μας άφησαν μια τεράστια κληρονομιά, μένοντας αναλλοίωτη στο χρόνο.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα talent show; Θα θέλατε να λάβετε μέρος; Δεν γνωρίζω αν θα ήθελα να πάω σε ένα ταλεντ σόου τώρα. Αργότερα, βέβαια δεν το αποκλείω… Θεωρώ ότι και αυτός είναι ένας τρόπος για έναν νέο άνθρωπο να δείξει το ταλέντο του και να μπορέσει να εισχωρήσει στη μουσική βιομηχανία… οπότε είναι μια ευκαιρία.

Τι ονειρεύεστε ως νέα μουσικός; Το όνειρό μου είναι να ασχολούμαι με τη μουσική, ένα όνειρο ζωής. Με γεμίζει, με ξεκουράζει, με κάνει να ξεχνώ κάθε μου πρόβλημα και γενικότερα είναι τρόπος της καθημερινότητας μου. Θα ήθελα να διδάσκω και φυσικά να συνεργαστώ με καλλιτέχνες που θαυμάζω.

Γράφετε κι άλλα τραγούδια σε στίχους ή και μουσική, είστε στο στούντιο; Αυτή τη στιγμή έχω τελειώσει τα δύο πρώτα μου τραγούδια “Πες μου φεγγάρι μου” σε στίχους Δημήτρης Γουλιόπουλος και “Άσε με να μείνω” σε στίχους δικούς μου και φυσικά σε μουσική του μαέστρος μου Πατρής Νίκος. Έπεται συνέχεια….