Διάσημοι πίνακες για τη Γέννηση του Χριστού

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες έχουν απεικονίσει τη Γέννηση από τους πρώτους χρόνους του μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Τα πρώτα έργα ζωγραφικής που γνωρίζουμε όμως, χρονολογούνται από τις αρχές του 4ου αιώνα. Η Μαρία με το βρέφος ήταν το κεντρικό πρόσωπο αυτής της πρώιμης εικόνας – που βρισκόταν στο σπήλαιο της Γέννησης φορώντας το μπλε ρούχο της και μ’ ένα μεγάλο φωτοστέφανο. Ας δούμε πώς εξελίχθηκε αυτή η σκηνή μέσα στους αιώνες.

Βυζαντινή τοιχογραφία – Μοναστήρι της Παναγίας Περιβλέπτου – Μυστράς

Αγνώστου καλλιτέχνη, η τοιχογραφία αυτή στο πασίγνωστο μοναστήρι της Πελοποννήσου υπολογίζεται ότι έγινε στα μέσα του 14ου αιώνα. Δικαιολογημένα λοιπόν ξεκινάμε μ’ αυτήν πριν περάσουμε στα πασίγνωστα έργα των μεγάλων ζωγράφων.

Sandro Botticelli, “The Mystical Nativity” (1500-1501)

“Η Μυστική Γέννηση” είναι ένας πίνακας με λάδι σε καμβά που χρονολογείται από το 1500–1501 και ανήκει στον δάσκαλο της Αναγέννησης Sandro Botticelli. Βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Είναι το μοναδικό υπογεγραμμένο έργο του και είναι εντελώς ασυνήθιστη απεικόνιση της Γέννησης. Υπάρχει και μια ελληνική επιγραφή στην κορυφή.

Jan Gossaert, “The Adoration of the Kings” (1510-15)

Το The Adoration of the Kings” (Η λατρεία των Βασιλέων) είναι ένας μεγάλος πίνακας με λάδι σε ξύλο δρυς του Jan Gossaert που χρονολογείται από το 1510–15, και απεικονίζει τη Λατρεία των Μάγων και βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Στο κέντρο του πίνακα…

Η συνέχεια εδώ: