Γεράσιμος Γαλιατσάτος: “Ο πολιτισμός διαμορφώνεται από την εκάστοτε κοινωνία… Ο καλλιτέχνης απλά απεικονίζει την εποχή του άμεσα ή έμμεσα”

“Έχουμε ξεκινήσει ένα open call στο mosaico fine art studio, προς όλους. Το θέμα είναι ο πρώτος έρωτας. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 14 ως τις 20 Φεβρουαρίου”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Μου αρέσει κάθε φορά που τελειώνει κάτι να κάνω μια αναδρομή. Έτσι το τέλος αποκτά το δικό του μερίδιο ομορφιάς στις αναμνήσεις και η καινούργια αρχή φαντάζει πιο αισιόδοξη και γεμάτη αυτοπεποίθηση. Πρώτη φορά που ανοίξαμε την πόρτα  από το mosaico ήταν στις 25/1/21. Για την γιορτή των ερωτευμένων δημιουργήσαμε καρδιές και τις δωρίζαμε στους περαστικούς. Για το Πάσχα φτιάξαμε μια εγκατάσταση και στην συνέχεια κάναμε την πρώτη μας ομαδική έκθεση με θέμα ένα χρόνο πανδημίας. Διαδικτυακή, μιας και το lockdown που υπήρχε απαγόρευε τις δια ζώσης εκθέσεις. Φιλοτεχνήσαμε μια τοιχογραφία για τον δήμο Αργιθέας στην Καρδίτσα με τους τοπικούς ήρωες των Αγράφων του 21. Φτιάξαμε ακουαρέλες, εικονογραφήσαμε παιδικό παραμύθι, φτιάξαμε χαρακτικά, πίνακες, εξώφυλλο βιβλίου και κολάζ. Πολλά από τα έργα μας κοσμούν τους χώρους σας και σας ευχαριστούμε πολύ που γίναμε ένα κομμάτι της καθημερινότητας σας!!! Άλλοι πιο ρομαντικοί, επιλέξατε να φιλοτεχνήσουμε κάποιο έργο για τον έρωτά σας, το οποίο μας συγκινεί ιδιαίτερα που μέσα από την τέχνη μας ενδυναμώνεται μια αγάπη. Φτιάξαμε ευχετήριες κάρτες με πρωτότυπες ακουαρέλες και μονοτυπίες  για να στέλνετε τις ευχές σας με στυλ. Κάναμε την δεύτερη έκθεση για την διεθνή ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Πήραμε έπαινο από συμμετοχή ΣτΕ έκθεση στο ίδρυμα Θεοχαράκη. Συμμετέχουμε στις εκθέσεις του επιμελητηρίου εικαστικών τεχνών Ελλάδος με θέμα προς επισκευήν ολομέλειας μια διαφορετική ματιά για την επανάσταση του 21. Συναντήσαμε και γνωρίσαμε εξαιρετικούς ανθρώπους και αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για αυτό.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Δεν είμαι ειδικός για να κρίνω αν είναι σωστά ή λάθος. Προφανώς υπάρχει μια έντονη ανησυχία ως προς την διαχείριση της πανδημίας ιδιαίτερα όταν τα δεδομένα και τα νέα δεν είναι θετικά ως προς τους θανατους και την κατάσταση στα νοσοκομεία. Εξυπακούεται ότι υπάρχει έντονη ανησυχία ως προς την διασπορά που γίνεται στα σχολεία μεταξύ των μαθητών και των οικογενειών στην συνέχεια, Θα ήμουν πολύ πιο ήρεμος αν θα υπήρχε μια παράταση των διακοπών των Χριστουγέννων για δύο εβδομάδες και ας υπάρχει παράταση του σχολικού έτους το καλοκαίρι, όπως είχαν επισημάνει και ορισμένοι γιατροί. Δεν μου αρέσει να αισθάνομαι σαν να πρωταγωνιστώ σε πείραμα ανοσίας της αγέλης για χάρη της οικονομίας.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Ο πολιτισμός διαμορφώνεται από την εκάστοτε κοινωνία, είναι κοινωνικό ζήτημα και όχι καλλιτεχνικό. Ο καλλιτέχνης απλά απεικονίζει την εποχή του άμεσα ή έμμεσα. Το αν μας αρέσει ή όχι είναι ένα άλλο θέμα, Αν η πλειοψηφία παρακολουθεί τα ριάλιτι που δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν παρά μόνο την ευχαρίστηση του κορεσμού οπως προσφέρουν τα junk food που μακροπρόθεσμα καταστρέφουν την υγεία. Ε τότε έχουμε έναν πολιτισμό του junk. Το 22 δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Το ίδιο θα είναι με το 21.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Δεν πιστεύω ότι  υπάρχει κανονικότητα. Αυτή διαμορφώνεται από την καθημερινή ρουτίνα των ανθρώπων, Έχουν μπει νέα δεδομένα τα οποία θα αφομοιωθούν και στην μετά επιδημίας ζωή (αν υπάρξει). Όλα αλλάζουν και έτσι ήταν και θα είναι, Πολλοί θεωρούν κανονικότητα την προηγούμενη ζωή τους, αλλά και αυτή ήταν προϊόν μιας άλλης αλλαγής, ίσως όχι τόσο απότομης. Απλά πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε νέες τάσεις, νέες τεχνολογίες, νέες εξελίξεις και να μην αναζητάμε την προσκόλληση στο παρελθόν. Ούτως ή αλλως το παρελθόν και το μέλλον είναι  μια διεργασία του νου. Θυμόμαστε τα γεγονότα όπως θέλουμε και φανταζόμαστε το μέλλον όπως θέλουμε, Δεν είναι πραγματικό ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Είμαι από την φύση μου αισιόδοξος, Πιστεύω σε μια καλύτερη κοινωνία προσφοράς και αλληλεγγύης. Όπου ο αλληλοσεβασμός  θα είναι αμοιβαίος και αυτονόητος, Ο άνθρωπος, τα ζώα και οι φυσικοί πόροι δεν θα είναι εργαλεία εκμετάλλευσης για πλουτισμό. Το εγώ να γίνει εμείς. Πιστεύω ότι δεν μπορώ να ευημερήσω αν ζω σε μια άρρωστη κοινωνία.  Δεν μπορώ να αισθάνομαι επαρκής αν ο διπλανός μου δεν έχει τα βασικά για να ζήσει. Νιώθω αισιοδοξία ότι κάποια στιγμή οι άνθρωποι θα αφήσουν τις ανόητες ιδιοτέλειες και θα συμβιώσουν με σεβασμό και κατανόηση.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Έχουμε ξεκινήσει ένα open call στο mosaico fine art studio, προς όλους. Το θέμα είναι ο πρώτος έρωτας. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 14 ως τις  20 Φεβρουαρίου. Μπορεί ο καθένας να γράψει σε ένα κομμάτι χαρτί, όσο το ¼ ενός φύλλου τετραδίου ή μιας κόλλας Α4 τι θυμάται από τον πρώτο του έρωτα. Πότε ήταν; Στο νηπιαγωγείο; Το δημοτικό; Πιο μετά;  Ήταν από την γειτονιά; Πως ήταν εμφανισιακά; Τι φορούσε; Τι συνήθειες είχε; κτλ… Και με όλα αυτά θα συνθέσουμε ένα μεγάλο μωσαικό αναμνήσεων. Αν πετύχει αυτό το εγχείρημα, πιστεύω ότι θα είναι πολύ συγκινητικό, γιατί ο καθένας θυμάται με τρυφερότητα αυτές τις στιγμές και θα έχει πολύ ενδιαφέρον να τα διαβάζει κανείς όλα αυτά μαζί από διαφορετικούς ανθρώπους, διαφορετικών ηλικιών. Είναι αυτό που λένε ότι ο πρώτος έρωτας ποτέ δεν πεθαίνει. Μπορεί ο καθένας να μας στείλει στο mosaico fine art studio Καισαρείας 18-20 τκ 11527 Αθήνα ή να περάσει να μας το αφήσει.