Βασιλική Χαδούλου Μάγγα: “Η ζωγραφική είναι αγάπη, έρωτας, πόνος, θλίψη. Ένα ατελείωτο ταξίδι στον κόσμο των χρωμάτων”

Στα πλαίσια της προώθησης καλλιτεχνών και της εικαστικής παρουσίασης PRIVE ART II” ο Πολιτιστικός Φορέας DREAMTEAM πιστός σε όσα υπόσχεται για έναν καλύτερο κόσμο (#giaenankaliterokosmo), μας παρουσιάζει τους συμμετέχοντες δημιουργούς αυτής της πρωτοποριακής δράσης και μας τους συστήνει μέσα από την Τέχνη τους.

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την τέχνη; Παντα ζωγράφιζα από παιδί. Μεγαλώνοντας και κυρίως απο την εφηβεία μου και μετά η αγάπη μου αυτή να από τυπώσω τα χρώματα, τις σκέψεις μου, τα συναισθήματα μου, έγινε καθημερινή. Για μένα η ζωγραφική είναι αγάπη, έρωτας, πόνος, θλίψη. Είναι ένα ατελείωτο ταξίδι στον κόσμο των χρωμάτων.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Δεν θα επεδίωκα να ταυτιστώ με κάποιο καλλιτεχνικό ρεύμα γιατί ό,τι αγαπώ έχει ενσωματωθεί στο βλέμμα μου. Το ζητούμενο είναι εγώ να εκφράσω μια προσωπική άποψη για ο,τι ζω μέσω της ζωγραφικής γλώσσας.

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Η ζωγραφική μου είναι ανθρωποκεντρική με πορτρέτα και γυμνό και κυρίως γυναίκες. Η γυναίκα στη ζωγραφική μου υπάρχει ως μια απόλυτη αξία καλαισθησίας, μια τέλεια φόρμα σχεδόν ηρωική αλλά ταυτόχρονα κοκετικη. Μια μετά φεμινιστικη άποψη κατά την οποία η γυναίκα αποτελεί η ίδια το κέντρο και δεν βρίσκει τη θέση της μέσα από το σύστημα που αποκαλούμε οικογένεια… Εκτός από τα λάδια χρησιμοποιώ και κρασί στα έργα μου. Ζωγραφίζω με κρασί και κάρβουνο. Σε αυτά τα έργα χωρίς καμία παραπάνω χρωστική παρά μόνο αυτές των θεσσαλικων κρασιών δημιουργώ πορτραίτα γυναικών χρησιμοποιώντας διαβαθμίσεις του Μπρούσκου. Τα έργα μου αυτά απευθύνονται όχι μόνο στην όραση αλλά και στην όσφρηση, παρασέρνοντας το θεατή σε μια νηφάλια μέθη, αυτή της απόλαυσης της ζωγραφικής.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Ο Vlantimir Volegon σύγχρονος Ρώσος ζωγράφος ασχολείται κυρίως με την ελαιογραφία και με πορτραίτα γυναικών.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η πρόκληση είναι αντίθετη της στασιμότητας, κάθε έργο μου και μια πρόκληση για μένα. Στόχος μου να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου σε ό,τι καταπιάνομαι…

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Καταλαβαινω πως σήμερα τα πράγματα για την Τέχνη στην Ελλάδα είναι δύσκολα. Αλλά γιατί να μην έχουμε ρομαντισμό πάθος και ευαισθησίες; Η ιστορία μας έχει διδάξει πως σε δύσκολες εποχές εμφανίστηκαν όλα τα παραπάνω.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Δεν μπορώ να πω ότι έχω συγκεκριμένα σχέδια. Αυτό που σίγουρα θέλω να κάνω είναι να ζωγραφίζω ασταμάτητα. Να δοκιμάζω και να πειραματιζομαι. 

https://www.facebook.com/dreamteam.org.gr/