Καστελιώτης Λεωνίδας: “Ο personal trainer αποτελεί ο ίδιος παράδειγμα ως προς τους αθλούμενους και οφείλει να βρίσκεται σε μία καλή φυσική κατάσταση”

“Οι personal trainers μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την υγεία σου και να πετύχεις τους στόχους σου…”

Τι προσφέρει η προσωπική εκγύμναση; Μέσω της προσωπικής εκγύμνασης επικεντρώνεσαι περισσότερο στην επίτευξη του στόχου σου με ασφάλεια και γίνονται εμφανή πιο άμεσα τα αποτελέσματα. Επίσης, αποκτάς έναν πιο υγιή τρόπο ζωής όταν υπάρχει καθοδήγηση από έναν personal trainer, ο οποίος θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, να διορθώσεις την τεχνική σου, καθως και να πετύχεις το σώμα που επιθυμείς και μέσω αυτού να αποκτήσεις και περισσότερη αυτοπεποίθηση για τον εαυτό σου.

Ποιές είναι οι νέες τάσεις του fitness; Οι τάσεις του fitness για το έτος 2021, λόγω της πανδημίας Covid-19, των παρατεταμένων lockdown των χώρων εκγύμνασης και του υπάρχον φόβου να μην εκτεθούμε σε κρούσματα του ιού έχει διαμορφώσει νέες κοινωνικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα το social distancing μέσα από το οποίο δημιουργήθηκε και το online training. Η κοινωνική απομόνωση έδωσε τη δυνατότητα στην άθληση και το fitness να αναπτυχθούν ακόμη πιο γρήγορα μέσω της τεχνολογίας. Έχοντας ο κόσμος πλέον την ανάγκη να γυμναστεί ώστε να αποκτήσει μια καλύτερη φυσική κατάσταση και με μόνο βασικό εργαλείο το διαδίκτυο κατέφυγε στην αναζήτηση διαδικτυακών προπονήσεων. Ο πιο κοινός τρόπος εκγύμνασης στο σπίτι μέσω διαδικτύου είναι το online personal training με την παρουσία και την σωστή καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου personal trainer, ο οποίος σύμφωνα με το στόχο και τον εξοπλισμό του ασκούμενου δημιουργεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής. Άλλος ένας τρόπος διαδικτυακής προπόνησης είναι η παρακολούθηση προγραμμάτων σε μορφή streaming. Θα υπάρχει δυνατότητα ο αθλούμενος να κάνει εγγραφή σε πλατφόρμες γυμναστικής και να παρακολουθήσει προπονητικά προγράμματα και συμβουλές διατροφής της αρεσκείας του από την άνεση του σπιτιού του. Ένας ακόμη τρόπος διαδικτυακής εκγύμνασης, ο οποίος συνδυάζει γυμναστική και διασκέδαση, είναι η προπόνηση με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας. Αποτελεί έναν ιδιαίτερο τρόπο γυμναστικής μέσω της δημιουργίας εικονικού γυμναστηρίου. Βέβαια υπάρχει και η επιλογή της εκγύμνασης σε ανοιχτούς χώρους και πάρκα για όσους επιθυμούν να πραγματοποιήσουν αθλητικές δραστηριότητες στη φύση αποκτώντας έτσι νέες συνήθειες και τρόπους γυμναστικής.

Το Cross Training είναι η νέα “πρόκληση” του fitness; Το Cross Training αποτελεί ένα επαναστατικό τρόπο γυμναστικής διότι συνδυάζει αερόβια και αναερόβια δραστηριότητα με αποτέλεσμα να υπάρχει ποικιλία ασκήσεων, όπως τρέξιμο, κολύμπι, ασκήσεις με ιμάντες, βάρη και λάστιχα. Δίνεται η δυνατότητα στον αθλούμενο να εφαρμόσει διαφορετικά προγράμματα γυμναστικής στο χώρο του γυμναστηρίου ή και σε εξωτερικό χώρο. Ο στόχος του Cross Training είναι να υπάρχει σωστή ενδυνάμωση όλου του μυϊκού συστήματος, καύση λίπους, αύξηση της αντοχής, βελτίωση του καρδιαγγειακού και ενεργοποίηση του μεταβολισμού του αθλούμενου. Με αυτό τον τρόπο δουλεύουμε μεμονωμένες μυϊκές ομάδες έχοντας ολόκληρο το σώμα ως εργαλείο, έτσι αποφεύγουμε τους τραυματισμούς και χτίζουμε ένα ισορροπημένο κορμί. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα γεμάτο ενέργεια εμπνευσμένο από διάφορα αθλήματα με γρήγορες εναλλαγές αερόβιου και αναερόβιου. Αν και απαιτητικό υπάρχουν αμέτρητοι υποστηρικτές αυτού του τρόπου γυμναστικής, διότι ακόμη και ένας αρχάριος έχει την δυνατότητα να ακολουθήσει το πρόγραμμα και να ξεπεράσει κάθε δυσκολία όταν βρίσκεται υπό την σωστή καθοδήγηση του γυμναστή.

Καλοκαίρι και γυμναστική. Ποιες ασκήσεις μπορούν να γίνουν στην παραλία; Τώρα το καλοκαίρι, μας δίνεται η δυνατότητα να γυμναστούμε δίπλα στη θάλασσα. Υπάρχει ποικιλία ασκήσεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν στην άμμο και μέσα στο νερό. Μια από τις πιο βασικές είναι τα push-ups, τα οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν παντού και αποτελούν την καλύτερη άσκηση χωρίς εξοπλισμό για τον άνω κορμό.
Επίσης, άλλη μια από τις ασκήσεις που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί είναι το body weight squat, όπου τα πόδια βρίσκονται στο άνοιγμα των ώμων, στη συνέχεια λυγίζουμε τα γόνατα και ρίχνουμε το βάρος στους γλουτούς και χαμηλώνουμε, πρέπει τα πόδια να βρεθούν σε παράλληλη θέση με το έδαφος και επιστρέφουμε στην αρχική θέση.
Επιπλέον μια ακόμη από τις ασκήσεις που μπορεί να γίνει στην θάλασσα είναι τα sprints, τα οποία ενεργοποιούν κάθε μυική ίνα του σώματος, αυξάνουν τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα να καίμε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα sprints μπορούν να γίνουν πανω στην άμμο, αν όμως επιθυμούμε να ανεβάσουμε την δυσκολία, δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από το να μπούμε μέσα στην θάλασσα με το ύψος της να φτάνει στα γόνατα, η οποία με την αντίστασή της λειτουργεί ως όργανο γυμναστικής. Για να θεωρηθεί το τρέξιμο ως sprint δεν πρέπει η διάρκειά του να ξεπερνάει τα 15 – 25 δευτερόλεπτα (ανάλογα το επίπεδο που βρισκόμαστε) και θα πρέπει η ταχύτητα μας να βρίσκεται στο 90 – 100 % των δυνατοτήτων μας. Προσοχή όμως τα sprints δεν είναι για όλους, οπότε θα ήταν καλό να παραμείνουμε στο γρήγορο τρέξιμο το οποίο είναι εξίσου ενεργητικό.
Βέβαια δεν γίνεται να βρισκόμαστε στην παραλία και να μην εκμεταλλευτούμε τη θάλασσα ώστε να γυμναστούμε με το κολύμπι, το οποίο μας δίνει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Εκτός οτι αποτελεί ένα τρόπο γυμναστικής, ο οποίος γυμνάζει όλους τους μυς του σώματός μας χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τραυματισμό, βοηθάει και στην αποθεραπεία και την ομαλή κυκλοφορία του αίματος μετά απο έντονη άσκηση.
Τέλος, μια νέα μόδα που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια είναι το SUP, το οποίο έχει αρχίσει να γίνεται ευρέως γνωστό. Μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε αγοράζοντας τη σανίδα του και κάνοντας βόλτες στη θάλασσα, αποτελεί ένα μέσο προπόνησης για όλο το σώμα, αλλά και χαλάρωσης γιατί σε βοηθάει να φύγεις μακριά απο την καθημερινότητά σου και ταυτόχρονα το συνδυάζεις με γυμναστική.

Γυμναστική και διατροφή. Τι πρέπει να προσθέσει και τι να αφαιρέσει στη διατροφή του ο αθλούμενος το καλοκαίρι; Το καλοκαίρι αποτελεί μια περίοδο με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες καθημερινά, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι καύσεις του σώματος ώστε να βρίσκεται σε μια αρμονία με το περιβάλλον. Το σώμα μας αρχίζει και χάνει αρκετά υγρά οπότε καθημερινά απαιτείται μεγάλη πρόσληψη νερού (τουλάχιστον 1,5 με 2 λίτρα ημερησίως) για να υπάρχει σωστή ρύθμιση στην θερμοκρασία του σώματος μας, ώστε να μην αφυδατωθεί. Επιπλέον, σημαντικό είναι να προσθέσουμε υδατάνθρακες στη διατροφή μας, οι οποίοι να αποτελούνται κυρίως από φυτικές ίνες (φρούτα και λαχανικά), καθώς και δημητριακά, ζυμαρικά και ψωμί σίκαλης ή ολικής άλεσης. Όπως επίσης η κύρια πηγή πρωτεϊνών θα πρέπει να είναι τα ψάρια και τα πουλερικά, ενώ θα πρέπει να μειωθεί το κόκκινο κρέας. Θα πρέπει να αποφύγουμε τα περιττά κορεσμένα λίπη από γλυκά και junk food, ενώ αντιθέτως θα πρέπει να καταναλώνουμε κυρίως ελαιόλαδο ως πηγή λιπαρών. Επίσης, θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ, κυρίως βαριών ποτών, διότι ανεβάζουν την θερμοκρασία του σώματος, προκαλούν έντονη διούρηση και αφυδάτωση.

Για ποιον λόγο χρειάζεται ένας personal trainer; Υπάρχουν αρκετοί και σημαντικοί λόγοι για τους οποίους χρειάζεται ένας personal trainer στην καθημερινότητά σου. Είτε είναι η πρώτη σου φορά που πήγαινεις στο γυμναστήριο και δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις, είτε είσαι προχωρημένος ο οποίος μετά από χρόνια γυμναστικής έχεις βρεθεί σε πλατό και δεν βλέπεις παραπάνω αποτελέσματα στο σώμα σου, ο personal trainer είναι δίπλα σου για να σε βοηθήσει να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στη γυμναστική ως αρχάριος ή να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το πλατό στο οποίο βρίσκεσαι. Συνήθως στα περισσότερα γυμναστήρια, τα προπονητικά προγράμματα που δίνουν στους αθλούμενους είναι περίπου ίδια χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξατομίκευση πάνω στις ανάγκες και τους στόχους του κάθε αθλούμενου. Ο personal trainer είναι εκεί για να συζητήσετε τους στόχους σου και βάση αυτών να “χτίσει” ένα προπονητικό πλάνο προσαρμοσμένο στα μέτρα σου, ώστε να φτάσεις στο αποτέλεσμα που επιθυμείς. Επίσης, είναι δίπλα σου για να σε μάθει το σωστό τρόπο τεχνικής με τον οποίο πρέπει να πραγματοποιηθεί η κάθε άσκηση με σκοπό να μην προκληθεί κάποιος τραυματισμός και να γυμναστεί κάθε μυς σωστά. Έτσι θα σου δώσει τις απαραίτητες βάσεις ώστε στο μέλλον αν προτιμήσεις να γυμναστείς μόνος σου να έχεις την κατάλληλη γνώση για να ολοκληρώσεις την κάθε άσκηση με τον σωστό τρόπο. Εκτός από την δημιουργία του προγράμματος προπόνησης, ο personal trainer χρειάζεται για να σου δώσει την κατάλληλη ώθηση και κίνητρο για την επίτευξη του στόχου σου. Επιπρόσθετα, μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και αθλούμενοι οι οποίοι χρειάζονται αποκατάσταση από έναν τραυματισμό ή μια ασθένεια και ως τρόπο θεραπείας οι γιατροί τους συμβουλεύουν να γυμναστούν. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητος ένας εξειδικευμένος γυμναστής ώστε να έχουν την πλήρη αποκατάσταση που χρειάζονται για να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.

Που μπορεί κάποιος να γυμναστεί με τον personal trainer; Τα μέρη που επιλέγουν συνήθως οι personal trainers να σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους σου είναι κυρίως τα γυμναστήρια, τα οποία παρέχουν τα κατάλληλα εφόδια ώστε να υπάρχει μεγάλη ποικιλία ασκήσεων με μηχανήματα αλλά και με ελεύθερα βάρη. Επίσης, υπάρχουν αρκετοί personal trainers οι οποίοι εχουν την ευχέρεια να κατέχουν μικρά studio γυμναστικής τα οποία διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής. Αλλά υπάρχουν και αρκετοί οι οποίοι χρησιμοποιούν ανοιχτά γήπεδα στίβου, πάρκα και υπαίθριους χώρους τους οποίους τους μετατρέπουν με τον απαραίτητο εξοπλισμό σε μικρά γυμναστήρια ώστε να καλύπτουν πλήρως και το πιο απαιτητικό προπονητικό πρόγραμμα. Επιπλέον, υπάρχει και η δυνατότητα γυμναστικής στο σπίτι με την παρουσία ενός personal trainer ο οποίος θα σου παρέχει ο ίδιος εξοπλισμό εκτός και αν υπάρχει διαθέσιμος ήδη εξοπλισμός στον υπάρχον χώρο απο τον αθλούμενο και βάση αυτού δημιουργεί το απαραίτητο πρόγραμμα γυμναστικής.

Με ποια στοιχεία μπορεί να συνταχθεί ένα πρόγραμμα άσκησης; Τα βασικά στοιχεία που απαιτούνται για να δημιουργηθεί το κατάλληλο προπονητικό πρόγραμμα για τον κάθε αθλούμενο είναι για αρχή να καταγραφεί η ηλικία, τα κιλά και το προπονητικό προφίλ του αθλούμενου, ώστε να γνωρίζουμε αν έχει κάποια προηγούμενη εμπειρία με τη γυμναστική ή κάποιο άθλημα στο παρελθόν. Στη συνέχεια, ενημερωνόμαστε μέσω ερωτηματολογίου για το ιατρικό ιστορικό με σκοπό να γνωρίζουμε αν υπήρχε ή αν υπάρχει κάποιος τραυματισμός ή επέμβαση τα τελευταία χρόνια, καθώς και αν πάσχει απο κάποια χρόνια πάθηση, η οποία αν επιβαρυνθεί μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να έχει προκληθεί κάποιος τραυματισμός ή βραγχισμένος μυς τον οποίο μπορεί να μην γνωρίζει ο αθλούμενος και να απαιτείται παραπάνω προσοχή αυτού, ώστε να μην δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην κινητικότητα και στην υγεία του. Οπότε ο personal trainer οφείλει να πραγματοποιήσει μια σωστή σωματική αξιολόγηση για να ελέγξει την φυσική του κατάσταση. Τέλος, λαμβάνουμε υπόψη μας την καθημερινότητά του, τον στόχο του, καθώς και το πόσες ώρες και μέρες έχει τη δυνατότητα να αφιερώσει ώστε να δημιουργηθεί το πρόγραμμα και να υπάρξουν εμφανή αποτελέσματα.

Με ποια κριτήρια θα αναζητήσουμε το γυμναστή που μας ταιριάζει; Οι personal trainers μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την υγεία σου και να πετύχεις τους στόχους σου, όπως το να χάσεις βάρος, να δυναμώσεις μυϊκά αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που κάποιοι personal trainers μπορεί να αποδειχθούν χάσιμο χρόνου και χρημάτων χωρίς να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και για αυτό υπάρχουν κάποια βασικά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν. Ο personal trainer ο οποίος επιθυμείς να σε αναλάβει και πρόκειται να του εμπιστευτείς την υγεία σου πρώτα απο όλα πρέπει να σιγουρευτείς ότι είναι πιστοποιημένος από κάποια εθνική αναγνωρισμένη σχολή όπου αφού σε ενημερώσει σχετικά με αυτήν, να ψάξεις στην ιστοσελίδα της και να ελέγξεις το είδος της πιστοποίησης αλλά και το κατά πόσο αξιόπιστη είναι η σχολή. Επίσης, πέρα απο την εκπαίδευση που του παρείχε η σχολή για να αποκτήσει την πιστοποίηση, πρέπει να βεβαιωθείς κατά πόσο ο personal trainer συνεχίζει να εκπαιδεύεται και να ενημερώνεται πάνω στο αντικείμενο του, μέσα από μαθήματα και σεμινάρια. Επιπλέον, θα πρέπει να προσέξεις αν έχει εκπαιδευτεί να παρέχει τις πρώτες βοήθειες, όπου σε περίπτωση τραυματισμού να είναι σε θέση να αντιδράσει γρήγορα και αποτελεσματικά μέχρι να φτάσει ο ειδικός που θα σου παρέχει επαγγελματική βοήθεια. Πριν ξεκινήσεις την προπόνηση μαζί του οφείλει να ενημερώθει σχετικά με το ιατρικό ιστορικό αλλά και να σου κάνει μια αρχική αξιολόγηση της φυσικής σου κατάστασης, ώστε να λάβει υπόψιν τις ανάγκες σου πριν ξεκινήσει να φτιάχνει το προπονητικό σου πρόγραμμα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να σιγουρευτείς εάν επιθυμείς να προσλάβεις ένα personal trainer και να ενημερωθείς σχετικά με το πόσο καιρό θα χρειαστείς να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα, πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν εβδομαδιαίος, καθώς και το μέρος που θα επιλέξεις να πραγματοποιούνται οι συνεδρίες, δηλαδή σε σπίτι, σε εξωτερικό χώρο ή σε κάποιο γυμναστήριο. Επιπρόσθετα, πριν προσλάβεις τον personal trainer που επιθυμείς, καλό θα ήταν να ενημερωθείς από άλλους πελάτες του σχετικά με το πώς λειτουργεί και το κατά πόσο είδαν κάποιο αποτέλεσμα μαζί του από την στιγμή που ξεκίνησαν. Επειδή θα περάσεις αρκετές ώρες μαζι με τον personal trainer θα πρέπει να επιλέξεις κάποιον ο οποίος θα σε κάνει να νιώθεις άνετα μαζί του καθ’ όλο το διάστημα που θα γυμνάζεσαι και θα πρέπει η προσωπικότητα του να είναι αυτή που επιθυμείς, διότι υπάρχουν και οι αυστηροί γυμναστές οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο πεισμώνουν τους αθλούμενούς τους και τους δίνουν την κατάλληλη ώθηση να προσπαθήσουν περισσότερο. Ακόμη, θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος πάνω στους στόχους που έχεις βάλει, ώστε να γνωρίζει ακριβώς τις μεθόδους και τους τρόπους για να πετύχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Τέλος, πρέπει ο personal trainer να αποτελεί ο ίδιος παράδειγμα ως προς τους αθλούμενους και να βρίσκεται σε μία καλή φυσική κατάσταση για να μπορεί να σου δείξει τις ασκήσεις ή να γυμναστεί μαζί σου αν χρειαστεί οπότε πρέπει να είναι σε θέση να το καταφέρει. Εξάλλου η εμφάνιση και η φυσική κατάσταση στο κόσμο του fitness αποτελούν βασική προϋπόθεση.