Βίκη Τσάκαλη: “Εμπνέομαι από τον ίδιο τον άνθρωπο και τη βιωματική διαδικασία εξερεύνησης των συναισθημάτων του”

“Η εξισσορόπηση της επαγγελματικής μου ενασχόλησης με την εικαστική διδασκαλία με την καθημερινή καλλιτεχνική δημιουργία σίγουρα θα αποτελέσει κύριο μέλημά μου μελλοντικά.”

Πως και πότε αρχίσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Η εντατική ενασχόλησή μου ξεκίνησε λίγα χρόνια μετά το Λύκειο όπου και ασχολήθηκα σοβαρά με την προετοιμασία για τις εξετάσεις της Καλών Τεχνών, μετά από παραινέσεις φίλων και οικογενείας να καλλιεργήσω το ταλέντο μου επιτέλους, καθώς πάντα ήμουν με ένα μολύβι και ένα χαρτί στο χέρι και σχεδίαζα από μικρή στον ελεύθερο χρόνο μου.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Τα έργα μου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ρεαλιστικός εξπρεσσιονισμός, καθώς συνδυάζεται το σχεδιαστικό κομμάτι με τη διάσπαση της ρεαλιστικής αφηγηματικής φόρμας. Παρ’ όλα αυτά δεν είμαι οπαδός της ταμπέλας γιατί κύριο μέλημα μου είναι η μετάδοση συναισθημάτων στον θεατή.

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Από τον ίδιο τον άνθρωπο και τη βιωματική διαδικασία εξερεύνησης των συναισθημάτων του. Από την διαδικασία αυτοενδοσκόπησης και αυτοανάλυσής μου. Από την παρατήρηση του εαυτού μου αλλά και των άλλων. Ιδιαίτερα των άλλων ανθρώπων. Είναι ενδιαφέρον να γίνομαι ένας καθρέφτης τους και να μπορώ να μετάφερω ό,τι βιώνω μέσω των άλλων στον καμβά.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Ο Edvard Munch, o Vladimir Velickovic, o Francis Bacon , o Lucian Freud όπως και η Kathe Kollwitz αλλά και ο τεράστιος Caravaggio. Αυτοί αποτελούν μόνο ένα παράδειγμα από τη μεγάλη δεξαμενή καλλιτεχνών που με επηρέασαν.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου και κατ’ επέκταση με αυτό που βγαίνει στον καμβά. Μόνο έτσι μπορώ να δώσω στο θεατή μια γεύση και της δικής του πραγματικότητας. Η ματαιοδοξία δεν οδηγεί τον καλλιτέχνη σε ειλικρινή διάλογο με το έργο του.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Παρατηρώ μια τάση υποτίμησης της καλλιτεχνικής δραστηριότητας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σε σχέση με άλλες χώρες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη θερμοί υποστηρικτές της που κρατάνε την φλόγα της Τέχνης ζωντανή. Οι νέες γενιές καλλιτεχνών φροντίζουν να κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού με φρέσκες ιδέες που συμβαδίζουν με την τωρινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας.

Ποια είναι τα μελοντικά σας σχέδια; Η εξισσορόπηση της επαγγελματικής μου ενασχόλησης με την εικαστική διδασκαλία με την καθημερινή καλλιτεχνική δημιουργία σίγουρα θα αποτελέσει κύριο μέλημα μου μελλοντικά.
Εικαστικά μιλώντας φιλοδοξώ να ασχοληθώ με καποια συγκεκριμένα εικαστικά πρότζεκτ που ακόμα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Βίκη Τσάκαλη έχει γεννηθεί στην Μελβούρνη της Αυστραλίας το 1988. Εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών τεχνών το 2011. Φοίτησε στο Α΄Εργαστήριο Ζωγραφικής με καθηγητές τον Άγγελο Αντωνόπουλο και Μανώλη Μεραμπελιώτη. Αποφοίτησε με άριστα το 2017.
Κατά την διάρκεια των σπουδών της παρακολούθησε μαθήματα Γλυπτικής, Φωτογραφίας, Χαρακτικής, Αγιογραφίας, Νωπογραφίας και Εγκαυστικής.
Eπίσης πραγματοποίησε σπουδές στην Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, στον τομέα της Νωπογραφίας και του Ακαδημαικού Σχεδίου. Η δουλειά της περιλαμβάνει έργα Ζωγραφικής και Γλυπτικής.
Ζει και εργαζεται στην Αθήνα.

AΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

2019 ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΓΚΑΛΕΡΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ

OΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

2020 ‘’Female Home Online Performance Festival’’,Online event.
2020 The Inside Body, Online Exhibition.
2019 Platforms Project, Τα καινούρια Ρούχα της Ρόζας,Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
2019 ‘’ Έκθεση Αποφοίτων 2014-2017’’, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
2019 ‘’Τα καινούρια ρούχα της Ρόζας’’, Εικαστικός Κύκλος ΔΛ.
2018 ‘Σκέψεις Ζωγραφισμένες με πινέλο”, Μαλού Art Gallery.
2018 «Μέσα από τα μάτια σου», Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή.
2018 Διεθνές Συνέδριο Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας με θέμα “Ψυχική Ανθεκτικότητα μέσα από το τραύμα”, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
2018 ‘’Βαρυποινίτες.Καταδίκη ή Εξιλέωση’’,’Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή.
2017 Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
2017 ‘Εκθεση Πτυχιούχων Σπουδαστών της ΑΣΚΤ έτους 2017,
‘’Τα Ελληνικά ντοκουμέντα 2010-2017 Θεσμοί-Δεσμοί-Δεσμά’’.Στοά του Βιβλίου.
2016 Ά Εργαστήριο Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ, Πινακοθήκη Γρηγοριάδη.
2016 ‘’Το σώμα στον φυσικό και ψυχικό χώρο’’, CHEAPART ATHENS.
2015 ‘’ΕΜΕΙΣ’’ για τον Αγώνα κατά του Καρκίνου του Μαστού, Αθηναΐδα.

2013 “Αrt for Amnesty” της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,CAMP.
2012 Χαρακτική, “Οι αόρατες πόλεις” του Italo Calvino, Στοά του Βιβλίου.