Βάσω Κανιώτη: “Με όπλο μου τα μολύβια μου και τα πινέλα μου ξεφεύγω απο το γκρίζο του εγκλεισμού και της απομόνωσης”

Η Βάσω Κανιώτη, ποιήτρια αρθρογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός, απαντάει στις ερωτήσεις του polismagazino.gr

Εγκλεισμός στο σπίτι. Πως διαχειρίζεστε το χρόνο σας; Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Άτυχη ή τυχερή ακόμη δεν έχω καταλήξει, αλλά υπήρξα απο τους ανθρώπους που βγήκα άμεσα σε αναστολή εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι βίωσα αρκετά τον εγκλεισμό σε όλες τις καραντίνες. Τα συναισθηματά μου δεν θα μπορούσα να πω οτι ήταν και τα καλύτερα.

“Πολλές φορές ένιωσα να πνίγομαι, να ασφικτυώ, να πελαγώνω, να αγχώνομαι, να απαισιοδοξώ.”

Ελάχιστες ήταν οι φορές που σκεφτόμουν θετικά. Σε όλη αυτή την άσχημη κατάσταση, είχα συντροφιά βιβλία, καμβάδες, μουσικές και ταινίες, εφόσον δεν μπορούσα να έχω ανθρώπους.

Ακούμε συνεχώς για Βία. Ενδοοικογενειακή, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχνική… Εντυπωσιάζεστε από το συμβάν ή από τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Υπήρξα, θεωρώ, απο τις τυχερές σε αυτή τη ζωή και δεν έχω υποστεί κανένα είδους βία, ούτε λεκτική, ούτε σωματική, σε κανέναν τομέα, είτε στον εργασιακό μου χώρου, είτε στην προσωπική μου ζωή. Δεν εκπλήσσομαι που βγήκαν στο φως τόσα τραγικά συμβάντα, λίγο πολύ, όλοι μας γνωρίζαμε ή υποψιαζόμασταν οτι υπάρχει βία και κακοποίηση σε κάποιους χώρους, καλλιτεχνικούς και μη. Αυτο που σίγουρα με εξέπληξε όμως δυσάρεστα ήταν το μέγεθος και η πληθώρα των γεγονότων και φυσικά και τα πρόσωπα που αν μη τι άλλο, έθρεφα μια κάποια εκτίμηση για τα πρόσωπά τους.

Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου; Θα εμβολιαστείτε όταν έρθει η ώρα; Πιστεύω οτι κανείς μας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει απόλυτα την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ούτε τις συνέπειες αυτού, αρνητικές ή θετικές.

“Εφόσον, η ιατρική κοινότητα κρίνει οτι είναι ”κατάλληλο” και ”αποτελεσματικό”, ναι, όταν έρθει η ώρα θα εμβολιαστώ.”

Έχετε στερηθεί κάτι από τον εγκλεισμό σας στο σπίτι και εαν ναι, πως το αντιμετωπίσατε; Θεωρώ οτι κανένας εγκλεισμός δεν είναι επιθυμητός και καμία απομόνωση δεν έχει θετικά αποτελέσματα. Όπως όλοι μας, έτσι και εγώ, έχω στερηθεί κυρίως τους δικούς μου ανθρώπους αλλά και όλες τις δραστηριότητες που έκανα μέχρι πρότινως. Στερούμαι την συναναστροφή με τους φίλους μου, στερούμαι τις συνεστιάσεις, στερούμαι την ανθρώπινη επαφή.

“Σε όλη αυτή την άσχημη κατάσταση, για εμένα, ”έξοδος κινδύνου” είναι οι τέχνες μου.”

Γεμίζω τον χρόνο μου διαβάζοντας βιβλία, γράφοντας ποίηση, αρθρογραφώντας, ζωγραφίζοντας και ακούγοντας πολύ μουσική. Με όπλο μου τα μολύβια μου και τα πινέλα μου ξεφεύγω απο το γκρίζο του εγκλεισμού και της απομόνωσης.

Τηλεργασία και Αναστολή εργασιακών συμβάσεων. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού μας στον εργασιακό χώρο; Είμαι ένας άνθρωπος που έχω βγεί σε αναστολή και στις δυο καραντίνες του χρόνου. Δεν μπορώ να πω οτι βγήκα κερδισμένη απο όλο αυτό, διότι περισσότερα έχασα παρα κέρδισα. Και στο οικονομικό κομμάτι και στο κομμάτι της συναναστροφής με τους συναδέλφους μου. Η επόμενη μέρα για κάποιους θα είναι δύσκολη για κάποιους όχι. Οι περιπτώσεις ποικίλουν, όπως ποικίλει και το πως αντιμετωπίζει ο καθείς κάποιες καταστάσεις.