Αριστέα Παναγιωτακοπούλου: Για μία ενδιαφέρουσα στιγμή που “έπιασε” ο φακός θα μπορούσε κάποιος να γράψει ένα εκτενές κείμενο

Σε ποιά ηλικία ανακάλυψες ότι σε “έλκει” ο φακός;

Από την πρώτη στιγμή που έπιασα φωτογραφική μηχανή στα χέρια μου, ως παιδί του δημοτικού. Ξεκίνησα με την ανάγκη ν΄αποτυπώνω την στιγμή και συνέχισα με την μεγάλη μου αγάπη, το νερό.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Γεννιέται πιστεύω και στην συνέχεια μορφώνεται στο αντικείμενο του για να τελειοποιήσει τις τεχνικές του.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Αυθεντικότητα και αν μπορούσα να προσθέσω και μία δεύτερη πολυπραγμοσύνη.
Η αυθεντικότητα στο δικό μου μυαλό έχει να κάνει ως προς το να είμαστε αληθινοί προς τον εαυτό μας, αυτή πιστεύω είναι η εκκίνηση για όλα, επαγγελματικά, καλλιτεχνικά, προσωπικές σχέσεις. Επίσης η εμπιστοσύνη στην ιδέα και την έμπνευσή μας, η οποία την δεδομένη χρονική στιγμή μπορεί να μην γίνει κατανοητή απότρίτους η και να μην τύχει υποστήριξης. Ο επιμένων νικά…
Ως προς την πολυπραγμοσύνη, πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε πλειάδα δεξιοτήτων και χρειάζεται να έχουμε το θάρρος να τις εξερευνήσουμε.

Μια φωτογραφία… χίλιες λέξεις;

Αναμφισβήτητα. Για μία ενδιαφέρουσα στιγμή που έπιασε ο φακός θα μπορούσε κάποιος να γράψει ένα εκτενές κείμενο.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Με αυξημένη περιέργεια και διάθεση να δοκιμάζει πάντα καινούργια μέσα έκφρασης και αγάπη για την τεχνολογία.

Τοπία, στιγμές, πρόσωπα, φύση, γάμοι, νυχτερινά κέντρα…. είναι όλα αυτά μαζί… ο φωτογράφος;

Φυσικά, πάντα δοσμένα από την οπτική της/του κάθε φωτογράφου, η οποία ουσιαστικά λέει την συγκεκριμένη ιστορία με τον ιδιαίτερο τρόπο της/του.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Συμμετοχή σε εκθέσεις ομαδικές και προσωπικές στο εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα και σε αντίστοιχους διαγωνισμούς. Τον Δεκέμβριο θα εκτεθούν μία σειρά υποβρύχιες φωτογραφίες μου, τραβηγμένες στην Ελληνική θάλασσα στην Art Basel στο Μαιάμι.
Διερεύνηση των προτάσεων που έχω δεχθεί για παρουσίαση των έργων μου με θέμα το νερό και την Ελληνική θάλασσα, με πολλές υποβρύχιες φωτογραφίες , σε δημόσιους χώρους όπως και σε κατοικίες. Μ΄ενθουσιάζει η ιδέα ν΄αλλάζω την διάθεση των ανθρώπων προς το καλύτερο, με τις εικόνες μου.
Τέλος το σημαντικότερο όλων για εμένα στην παρούσα φάση, η συνεργασία μου/έρευνα με την Ελληνίδα συνθέτρια Αννα Στερεοπούλου επάνω στα κύματα και το νερό.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Αριστέα Παναγιωτακοπούλου είναι μία καλλιτέχνης που εκφράζει τον εαυτό της μέσα από τα μέσα της φωτογραφίας, της εικαστικής τέχνης, του χορού και της γραφής.
Γεννήθηκε στην Ελλάδα, όπου αυτή τη στιγμή είναι η έδρα της, αλλά έχει επίσης ζήσει στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορα χορευτικά έργα, όπως το project Jerome Bell στο Πολιτιστικό Κέντρο Ωνάση, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών [Αθήνα, 2017], ενώ έργα της έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα Πολιτιστικά Κέντρα και Εκθέσεις Τέχνης παγκοσμίως, όπως η Armory Art Week στην Νέα Υόρκη [NYC, 2018 ] και η Ελβετική Art Expo που πραγματοποιήθηκε στη Ζυρίχη της Ελβετίας τον Αύγουστο του 2019.

Οι σπουδές της κινούνται σε διάφορους τομείς, όπως ο Χορός, η Κοινωνιολογία, η Διοίκηση Επιχειρήσεων και η Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού και οι Ευρωπαϊκές Εργασιακές Σχέσεις. Παράλληλα αρθρογραφεί στο ArtViews.gr, για θέματα τέχνης και ως blogger της ιστοσελίδας της , προσωπικής αυτοβελτίωσης EarthToHeavenTips.com – μια ιστοσελίδα που δημιούργησε και διαχειρίζεται η ίδια. Όλα τα προαναφερθέντα καθώς και η μακροχρόνια εργασία της στη βιομηχανία πετρελαίου, της έδωσαν την ευκαιρία να επεκτείνει την τέχνη της σε μια ευρεία προοπτική, μέσα από τη συνάντηση, τη συνεργασία, αλλά και την προώθηση σύγχρονων και πολυεθνικών μορφών τέχνης , αλλά και καλλιτεχνών.

Η Αριστέα Παναγιωτακοπούλου συνεργάζεται επί του παρόντος με τον Έλληνίδα συνθέτρια, πιανίστα, ερευνήτρια, Άννα Στερεοπούλου, με την οποία συν-δημιούργησαν ένα σύντομο Video-Art -εξερεύνηση, με τίτλο «Amaze in Weggis» (Ιούνιος 2019), το οποίο και εκτέθηκε στην Swiss Art Expo (Aύγουστος 2019). Η Άννα συνέθεσε τη μουσική ειδικά για το βίντεο της Αριστέας, εμπνευσμένη από το στοιχείο του νερού και διάφορους τύπους κυμάτων, θέματα που έχουν επηρεάσει την ατομική δουλειά των δύο καλλιτέχνιδων για πολλά χρόνια και εκφράζονται μέσω του Audio and Visual Contect, αντίστοιχα.

Instagram http://@aristea_panagiotakopoulou
fb Aristea Panagiotakopoulou