Αντώνης Κουμανδράκης: “Η μουσική διαμορφώνει τον άνθρωπο, συνθέτει το χαρακτήρα του, επηρεάζει την καθημερινότητά του…”

“Ετοιμάζομαι να κυκλοφορήσω σύντομα το καινούριο μου τραγούδι, μία ερωτική μπαλάντα…”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Από τις πρώτες αναμνήσεις που έχω σχετικά με τη μουσική είναι η έντονη επιθυμία που είχα από 6-7 χρονών να πάρω και να μάθω να παίζω μπουζούκι. Θυμάμαι πόσο πολύ μου άρεσε ο ήχος που έβγαινε από αυτό το όργανο και υπήρχε σχεδόν σε όλα τα λαϊκά τραγούδια. Τελικά, έπεισα τους γονείς μου και ξεκίνησα να μαθαίνω μπουζούκι και μουσική.

Ποιον τραγουδιστή θαυμάζετε; Τρέφω έναν ιδιαίτερο θαυμασμό προς το Γιάννη Πάριο. Θεωρώ ότι είναι από τους κορυφαίους εν ζωή καλλιτέχνες και με αγγίζει έντονα ο,τι κι αν αποφασίσει να τραγουδήσει.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Θετικές επιρροές υπάρχουν αρκετές και είναι αυτές που δίνουν το έναυσμα ώστε να προχωράς με πάθος και αφοσίωση προς το στόχο που έχεις θέσει. Υπάρχουν σίγουρα και αρνητικές επιρροές που μπορεί να σε καταβάλλουν πολλές φορές, αλλά εγώ προσπαθώ να τις προσπερναω και να συνεχίζω. Η πορεία μου μέχρι τώρα στον χώρο είναι πολύ μικρή, αλλά σκοπός μου είναι να φτάσει σε όσο το δυνατόν υψηλότερο σημείο γίνεται.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Θεωρω ότι βοηθούν αρκετά στο promotion του εκάστοτε καλλιτέχνη και είναι πολύ καλό αυτό. Σε γνωρίζουν άτομα του χώρου, ο κόσμος εκτός χώρου και ουσιαστικά μέσα σε ένα μικρό διάστημα χτίζεις μια καλλιτεχνική περσόνα που διαφορετικά θα έπαιρνε χρόνια ή δε θα συνέβαινε και ποτέ. Το κυριότερο είναι πώς θα διαχειριστείς την κατάσταση μετά το show βέβαια.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Πασχάλης Τερζής. Δεν υπάρχουν λόγια για τον συγκεκριμένο άνθρωπο.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Η μουσική παιδεία δεν είναι καθόλου πολυτέλεια, εκτός αν θεωρεί κάποιος πολυτέλεια και τη γνώση της γλώσσας, μαθηματικών κλπ. Η μουσική διαμορφώνει τον άνθρωπο, συνθέτει τον χαρακτήρα του, επηρεάζει την καθημερινότητά του. Προσφέρει επίσης νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη, είναι ένα ισχυρό μέσο κοινωνικοποίησης και μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να βρει την ταυτότητά του στον κόσμο. Για αυτούς τους λόγους θεωρώ αναγκαίο να αποκτά μουσική παιδεία ο κάθε άνθρωπος από μικρή ηλικία.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Ναι, σίγουρα υπάρχουν πολλοί, είτε στο λαϊκό, είτε σε άλλα μουσικά είδη. Μόνο όσοι έχουν αποκτήσει σωστή κατάρτιση έτσι κι αλλιώς πάνε μπροστά συνήθως. Χωρίς τις κατάλληλες γνώσεις δεν πιστεύω πως μπορείς να βρίσκεσαι σε υψηλό επίπεδο.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Ετοιμάζομαι να κυκλοφορήσω σύντομα το καινούριο μου τραγούδι, μία ερωτική μπαλάντα που μου άρεσε ιδιαιτέρως από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε σε επαφή, το οποίο είναι δημιούργημα του φίλου μου του Γιώργου του Μαχάττου. Συνεργασία για χειμώνα ακόμα δεν έχουμε κλείσει, με τις καταστάσεις και τα μέτρα που επικρατούν, αλλά ευελπιστώ ότι θα φτιάξουν γρήγορα τα πράγματα ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε στους κανονικούς ρυθμούς μας.

Βιογραφικό. Ο Αντώνης Κουμανδράκης γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα. Κατάγεται από τα Χανιά της Κρήτης. Η ενασχόληση του με τη μουσική ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικια, όταν από τα 7 του έτη άρχισε να διδάσκεται μπουζούκι και μουσική. Τα επόμενα χρόνια ανακάλυψε ότι είχε μεγαλύτερη αγάπη στο τραγούδι, οπότε αποφάσισε να ασχοληθεί περισσότερο με αυτό, παίρνοντας μέρος και τραγουδώντας σε σχολικές και μη εκδηλώσεις. Μετά το σχολείο και όντας φοιτητής ξεκίνησε σιγά σιγά να μπαίνει στον χώρο και από το 2016 και μετά ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι, δουλεύοντας σε διάφορους χώρους της Αθήνας. Έχει κυκλοφορήσει επίσης ένα single κι ετοιμάζεται αυτή την περίοδο για το δεύτερο.