Ανδρική γοητεία… τα μαλλιά

Η επιστήμη έδειξε ότι οι άντρες με μαλλιά δείχνουν νεότεροι και πιο ελκυστικοί!!!

Μπορεί η εικόνα των μαλλιών ενός άνδρα να επηρεάσει τις κοινωνικές αντιλήψεις για την νεότητα, την ελκυστικότητα, όσο και τις πτυχές της επαγγελματικής και κοινωνικής επιτυχίας;

Ανέκαθεν τα μαλλιά ήταν εξέχουσας σημασίας χαρακτηριστικό. Η εικόνα των μαλλιών σε κάθε εποχή έχει επηρεαστεί από τη θρησκεία, την πολιτική και τα πολιτιστικά ήθη ενώ η ίδια έχει επηρεάσει την τέχνη αλλά και τις αντιλήψεις. Και ενώ η πλούσια και υγιής εικόνα των μαλλιών συνδέθηκε ανέκαθεν µε θετικούς συνειρμούς, αντίθετα η απώλειά τους θεωρήθηκε ως ένδειξη ασχήμιας σε κάθε γνωστό πολιτισμό.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη οι άνδρες με μαλλιά φαίνονται νεότεροι και πιο ελκυστικοί!

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών  αποτελεί την Νο1 επέμβαση κοσμητικής ιατρικής που επιλέγουν οι άνδρες και σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα των ερευνών, αποτελεί μια επέμβαση που εκτός από την εμφάνιση βελτιώνει και την ψυχολογία.

Η σύγχρονη μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να αποκαταστήσει με τον πιο φυσικό τρόπο την εικόνα των μαλλιών όσων πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία – τη Νο 1 αιτία απώλειας των μαλλιών. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού, (International Society of Hair Restoration Surgery, ISHRS), έχει παρατηρηθεί ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ατόμων που επιλέγουν τη μεταμόσχευση μαλλιών έχει παρουσιάσει μεγάλη αύξηση.

Ποιοι είναι, όμως, οι λόγοι που ωθούν κάποιον να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών;

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, εξειδικευμένος χειρουργός μεταμόσχευσης μαλλιών, Αντιπρόεδρος του American Board of Hair Restoration Surgery και fellow member της  ISHRS μας εξηγεί: «Σύμφωνα με έρευνα της ISHRS, το 37% -κάτι παραπάνω από ένας στους τρεις- θέλει να αλλάξει την εικόνα των μαλλιών του με σκοπό κυρίως την αναζήτηση συντρόφου, ενώ το 35% έχει επαγγελματικά κίνητρα και επιλέγει αυτήν την αλλαγή, θεωρώντας ότι η μεταμόσχευση μαλλιών θα βελτιώσει την επαγγελματική του εξέλιξη».

Πλούσια κώμη ή …φαλάκρα;

«Πόσο σημαντικά είναι τα μαλλιά και πόσο επηρεάζει η ύπαρξή τους ή μη την αντίληψη που έχουμε για τους άλλους φαίνεται πολύ καθαρά στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA Facial Plastic Surgery» συνεχίζει ο Δρ. Αναστασάκης. «Αυτή η μελέτη, συσχετίζει την επίδραση της μεταμόσχευσης μαλλιών στην αντίληψη που επικρατεί για την ελκυστικότητα, την εμφάνιση και την επιτυχία του ανθρώπου που την πραγματοποιεί. Ο στόχος της έρευνας αυτής ήταν ο προσδιορισμός του κατά πόσο αν ένας άνδρας υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών, αυτό μπορεί να επηρεάσει τους άλλους, αναφορικά με την εκτίμησή τους για τον προσδιορισμό της ηλικίας, της ελκυστικότητας ή της επιτυχίας σε κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο».

Τα πυκνά μαλλιά σε κάνουν πιο ελκυστικό;

Μελετώντας τα στοιχεία, βλέπουμε πως η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί και αλλάζει εντυπωσιακά όχι μόνο την εμφάνιση του άνδρα με τριχόπτωση, αλλά και το πώς εκλαμβάνεται και γίνεται δεκτός από τους συνανθρώπους του κοινωνικά, επαγγελματικά και… αισθηματικά.

Στη μελέτη συμμετείχαν 122 άτομα που επελέγησαν τυχαία και ομοιόμορφα από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Σε αυτούς έδειχναν σε αντιπαράθεση 2 φωτογραφίες του ίδιου άντρα- μια πριν και μία μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών- και τους ζητούνταν να συγκρίνουν τις 2 φωτογραφίες. Από τα 13 ζεύγη εικόνων που εμφανίστηκαν, 7 άνδρες είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών ενώ οι 6 όχι. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την κάθε φωτογραφία χρησιμοποιώντας διάφορες παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της ελκυστικότητας, της επιτυχίας και της «συμπάθειας», δηλαδή πόσο συμπαθής τους φαινόταν ο άνδρας στην φωτογραφία.

Στα συμπεράσματα της έρευνας παρατηρήθηκε πως η μεταμόσχευση μαλλιών καταφέρνει και αλλάζει  εντυπωσιακά όχι μόνο την εμφάνιση του άνδρα με τριχόπτωση αλλά και το πώς τον εκλαμβάνουν και τον αποδέχονται οι συνάνθρωποι του κοινωνικά, επαγγελματικά και αισθηματικά. Όλες αυτές οι παράμετροι έχει αποδειχθεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στο χώρο εργασίας αλλά και στην κοινωνική επιτυχία, και αυτά τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να βελτιώσει τις αξιολογήσεις καθολικά και στους 4 αυτούς τομείς.

Τα στερεότυπα για την ανδρική τριχόπτωση

«Πάρα πολλοί άνδρες πάσχουν από τριχόπτωση που οφείλεται σε ανδρογενετική αλωπεκία, τη γνωστή σε όλους φαλάκρα», αναφέρει ο Δρ. Αναστασάκης. «Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι το αίτιο της τριχόπτωσης σε 99 στους 100 άνδρες με τριχόπτωση και έχει καθαρά γονιδιακή αιτιολογία. Αυτό βέβαια δεν υποδηλώνει σε καμία περίπτωση το σωµατικό ή ψυχικό σθένος, την πνευματικότητα, το χαρακτήρα ή την αναπαραγωγική ικανότητα του ατόµου, ούτε η εμφάνισή της µπορεί να συσχετιστεί µε κανέναν από αυτούς τους παράγοντες. Εντούτοις, η επίδραση που µπορεί να έχει στις ψυχολογικές και κοινωνικές εκφράσεις του ατόμου, οφείλονται αποκλειστικά στα στερεότυπα που αφορούν στην εμφάνιση. Η ύπαρξη στερεότυπων στην κοινωνία μας, που βασίζεται στα εξωτερικά χαρακτηριστικά  δυστυχώς έχει μια αρκετά μεγάλη αλλά συνάμα ασυνείδητη ισχύ, σε σημείο που να επηρεάζεται σημαντικά η συμπεριφορά μας απέναντι στους ανθρώπους ανάλογα με την εξωτερική τους εμφάνιση».

Τελικά, βοηθά η μεταμόσχευση μαλλιών στην ευτυχία και ικανοποίηση των ανδρών;

 Σύμφωνα με τον Δρ. Αναστασάκη, «Εμφανίζεται  δυστυχώς συχνά το φαινόμενο, άνδρες µε τριχόπτωση να έχουν μειωμένη αυτοπεποίθηση και αυτοεικόνα, επειδή θεωρούν οτι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε να θεωρούνται ελκυστικοί σύμφωνα με τα στερεότυπα περί ανδρικής ομορφιάς. Δυστυχώς, δεν μπορούν να αλλάξουν τα άδικα και λανθασμένα στερεότυπα, αλλά με τη βοήθεια της σύγχρονης μεταμόσχευσης μαλλιών μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα τους, την ψυχολογία τους και κατ’ επέκτασή και την εικόνα που έχουν οι άλλοι γι’ αυτούς.»

Η αλλαγή που προσφέρει η σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι πραγματικά εντυπωσιακή, προσφέρει αυτοπεποίθηση, «κρύβει» χρόνια και ενθαρρύνει το άτομο το οποίο έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών να αγαπήσει ξανά περισσότερο την εικόνα του και μάλιστα να την βελτιώσει και σε άλλους τομείς».

Τονίζει όμως ο Δρ. Αναστασάκης ότι, « είναι πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι ασθενείς πως η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια ιατρική πράξη και πως είναι εξαιρετικά σημαντικό το άτομο στο οποίο θα εμπιστευθούν το κεφάλι τους να είναι ΜΟΝΟ ιατρός εξειδικευμένος στη μεταμόσχευση μαλλιών γιατί το αποτέλεσμα της επέμβασης θα είναι εκεί κάθε μέρα και θα το βλέπουν στον καθρέπτη τους.

Πλέον, οι τεχνικές της Μεταμόσχευσης Μαλλιών έχουν τελειοποιηθεί και σε εξειδικευμένα χέρια τα αποτελέσματα είναι όσο φυσικά και πυκνά είναι και τα φυσικά μαλλιά, σαν να μην είχαν χαθεί ποτέ. Η μεταμόσχευση μαλλιών προσφέρει απόλυτη φυσικότητα, πυκνότητα και ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο κάθε φορά που θα βλέπετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη, μετά την μεταμόσχευση μαλλιών».