Αλέξανδρος Στρατής: “…Το να δίνεις χαρά και κουράγιο στον κόσμο με τα τραγούδια σου, πλησιάζει στην καλλιτεχνική ολοκλήρωση”

“…Στο προσεχές διάστημα, θα παρουσιάσω την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά, με τίτλο “Μέσα Μου Πολεμάω”, σε μουσική δική μου και στίχους Κωνσταντίνου Περιβολαράκη, τον οποίο ευχαριστώ ιδιαίτερα, για την υπέροχη δουλειά του.”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου η μουσική ήταν παντα στη ζωη μου. Η πρώτη μου μουσικη αναμνηση ειναι να ετοιμάζομαι πρώτη φορά για το σχολείο μπροστά από τον καθρέφτη και να τραγουδάω κρατώντας την τσατσάρα μου για μιμικρόφωνο (χαχαχαχα).

Ποιον καλλιτέχνη θαυμάζετε και με ποιον Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Είχα τη χαρά και την τιμή πρίν απο μερικά χρόνια, να βρεθώ στη σκηνή με έναν απο τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου μας, τον τεράστιο Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Ωστόσο, μια μελλοντική συνεργασία που θα με χαροποιούσε ιδιαίτερα θα ήταν με τον Γιάννη Πάριο.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Το μουσικό μου ταξίδι αρχίζει στην ηλικία των 10 ετών, όπου ξεκίνησα μαθήματα κιθαρας, και παράλληλα συμμετείχα σε όλες τις μουσικές εκδηλώσεις του σχολείου μου. Αυτο με ώθησε να φτιάξω την πρώτη μου ροκ μπάντα και να αποφασίσω ότι σε αυτό είμαι ταγμένος. Στα επόμενα χρόνια, ανακάλυψα την αγάπη μου για το χώρο και πειραματίστηκα με διαφορετικά είδη μουσικής, όπου κατέληξα στο ελαφρολαϊκό.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show;  Σίγουρα τα μουσικά σόου είναι ένας εύκολος τρόπος να πάρεις προβολή σαν νέος καλλιτέχνης, από την άλλη ο τόσο γρήγορος τρόπος αναγνωρισιμότητας κάποιες φορές μπορεί να σου κάνει και κακό. Εν κατακλείδι, η συμβουλή μου στους νέους καλλιτέχνες είναι να κυνηγάνε τα όνειρα τους και να προσπαθούν κάθε μέρα γι’ αυτό, να μελετούν, διότι είναι τεράστια ευλογία να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Ανάγκη η πολυτέλεια; Κατα τη γνώμη μου είναι ανάγκη να έχεις τη μουσική στη ζωή σου. Η πολυτέλεια είναι το να μπορείς να ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτό. Πιστεύω πως θα έπρεπε να ενισχυθούν τα μαθήματα μουσικής στα σχολεία, και οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά ώστε να πάρουν τις απαραίτητες βάσεις και να αποφασίσουν αν θα ασχοληθούν με το ειδος. 

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Υπάρχουν απίστευτα καλοί Έλληνες μουσικοί και μάλιστα με διεθνή καριέρες. Για παράδειγμα, ο αυμνηστος και τεράστιος Μανώλης Χιώτης, ο οποιος διέπρεψε στο εξωτερικό, και έγινε σημείο έμπνευσης παγκοσμίως. Πιστεύω οτι έχουμε παρά πολύ καλούς μουσικούς, από γενιά σε γενιά, που συνεχίζουν το έργο των προηγουμένων, το ιδιο αξιόλογα.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Αν και η εποχή του κορωνοιού μας έχει κρατήσει όλους πίσω, στο προσεχές διάστημα, θα παρουσιάσω την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά, με τίτλο “Μέσα Μου Πολεμάω”, σε μουσική δική μου και στίχους Κωνσταντίνου Περιβολαράκη, τον οποίο ευχαριστώ ιδιαίτερα, για την υπέροχη δουλειά του. Στο μέλλον φαντάζομαι τον εαυτό μου σε μια μεγάλη πίστα και να συνεργαστώ με άλλους αξιόλογους καλλιτέχνες, δίνοντάς τους τραγούδια μου να ερμηνεύσουν. Θα έλεγα ότι το να δίνεις χαρά και κουράγιο στον κόσμο, σε αυτό τον δύσκολο καιρό που διανύουμε όλοι μας, με τα τραγούδια σου, πλησιάζει στην καλλιτεχνική ολοκλήρωση.

Εύχομαι σε όλο τον κόσμο, υγεία, και υπομονή.
Σας ευχαριστώ για την όμορφη συνέντευξη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ. Ο Αλέξανδρος Στρατής κατάγεται από την Αθήνα, με ρίζες από την Αρμενία. Η μουσική του αναζήτηση ξεκινά από την ηλικία των 10 ετών τραγουδώντας και παίζοντας σε σχολικές μπάντες. Παράλληλα ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας, και σπούδασε Μουσική Τεχνολογία. Αργότερα, άρχισε να τραγουδά και να πειραματίζεται σε διαφορετικά είδη μουσικής όπως το ελαφρολαϊκό. Οι μουσικές συνεργασίες με μεγάλα ονόματα του χώρου οπως Β. Παπακωνσταντίνου, Π. Θαλασσινός, Δ. Κοντολάζος, Διονυσίου, Α. Δημητρίου, και αλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες, δεν αργησαν να έρθουν. Παράλληλα ανακάλυψε τη μαγεία της μουσικής σύνθεσης και της στιχουργικής, την οποία αγάπησε. Το επόμενο του βήμα ειναι η συνέχιση των live εμφανίσεων του, στο Gazi live στην Καλαμάτα όπουτον υποδέχεται τα τελευταία 4 χρόνια, καθώς και η κυκλοφορία των νέων του κομματιών, όπως το “Μέσα Μου Πολεμάω” σε μουσική δική του και στίχους του Κωνσταντίνου Περιβολαράκη. 

Επιρροές: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Πάριος, Αντώνης Ρέμος, Γιώργος Νταλάρας, Χαρούλα Αλεξίου.