Ο Γιάννης έγινε 26 ετών

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

O Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι Έλληνας, Νιγηριανής καταγωγής, γεννημένος στα Σεπόλια της Αθήνας, 26 ετών, πατέρας ενός αγοριού, διάσημος σε όλο τον κόσμο και εκατομμυριούχος. Διαβάζοντας την ιστορία της ζωής του, συγκινούμαι, βουρκώνω και τελικά χαμογελάω από ικανοποίηση. Για όλα όσα έχει πετύχει χαίρομαι σαν ναναι δικό μου παιδί.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (πλήρες όνομα Γιάννης Σίνα-Ούγκο Αντετοκούνμπο), είναι Έλληνας επαγγελματίας διεθνής καλαθοσφαιριστής. Έχει ύψος 2,11 μ.  και αγωνίζεται σε όλες τις θέσεις του μπάσκετ για τους Milwaukee Bucks και την Εθνικής Ελλάδος. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Α2 κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης ως παίκτης του Φιλαθλητικού. Κατόπιν, επιλέχθηκε στο ΝΒΑ draft στη θέση 15 από τους Milwaukee Bucks το 2013, όπου και εξελίχθηκε στον κορυφαίο παίκτη της ομάδας στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες και σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες του πρωταθλήματος του NBA, όντας μεταξύ άλλων δυο φορές σερί MVP του πρωταθλήματος (2019, 2020) και τέσσερις φορές μέλος του All-Star Game ΝΒΑ. Έχει τον αριθμό 34 στη φανέλα του και το αγωνιστικό παρατσούκλι του είναι The Greek Freak.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 1994 και είναι παιδί μεταναστών από το Λάγος της Νιγηρίας, του Τσαρλς και της Βερόνικα Αντετοκούνμπο, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα το 1991. Ο μεγαλύτερος αδερφός του, Φράνσις, παρέμεινε πίσω στο Λάγος με τον παππού και τη γιαγιά τους. Οι γονείς του τα υπόλοιπα 4 αγόρια τους τα απέκτησαν στην Ελλάδα, τον Θανάση, τον Γιάννη, τον Κώστα και τον Αλέξη. Ο πατέρας του Αντετοκούνμπο ήταν πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στη Νιγηρία, ενώ η μητέρα του αθλήτρια του άλματος εις ύψος. Όλα τα παιδιά της οικογένειας που γεννήθηκαν στην Ελλάδα πήραν ένα ελληνικό κι ένα νιγηριανό όνομα. Το νιγηριανό όνομα του Γιάννη είναι «Ούγκο».

Αν και εκείνος με τα τρία αδέλφια του γεννηθήκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, δεν απέκτησαν αυτόματα το δικαίωμα της ελληνικής ιθαγένειας. Έως την ηλικία των 18 ετών, ο Αντετοκούνμπο δεν είχε επίσημα έγγραφα και δεν ήταν πολίτης ούτε της Ελλάδας ούτε της Νιγηρίας. Μεγάλωσε στη συνοικία των Σεπολίων. Οι συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας ήταν δύσκολες, καθώς οι γονείς του δυσκολεύονταν να βρουν εργασία και έτσι εκείνος μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Θανάση έβγαζαν τα προς το ζην γυρνώντας όλη μέρα πουλώντας γυαλιά ηλίου, τσάντες και ρολόγια στις υπαίθριες λαϊκές αγορές.

Ξεκίνησε να ασχολείται με το μπάσκετ το 2007 (13 ετών) και έως το 2009 έπαιζε πλέον επαγγελματικά για την ομάδα εφήβων του Φιλαθλητικού, όπου ο Θανάσης και ο Κώστας ξεκίνησαν επίσης να παίζουν αργότερα, ενώ ο αδερφός τους, Φράνσις πίσω στη Νιγηρία έγινε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Επιλέχθηκε στο νούμερο 15 του NBA draft στις 4 Απριλίου του 2013 από τους Milwaukee Bucks. Ο ίδιος πανηγύρισε μαζί με τον αδερφό του, Θανάση κρατώντας την ελληνική σημαία και καταλαμβάνοντας την υψηλότερη θέση σε draft για Έλληνα παίκτη του NBA έως τότε. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ελληνικής κυβέρνησης του έδωσαν έγγραφα ελληνικής υπηκοότητας επίσημα στις 9 Μαΐου του 2013, ένα μήνα μετά από την

Η συνέχεια εδώ https://bit.ly/36LoqXB