Αλέξανδρος Ιακώβου: “Η καλλιτεχνία είναι ανάγκη ψυχικής επιβίωσης πρωτίστως και μετά οικονομικής”

Ο Αλέξανδρος Ιακώβου, τραγουδοποιός – μουσικός, τοποθετείται στο polismagazino.gr για το Lockdown, τον πολιτισμό, το φόβο, την απώλεια, την υποχρεωτική μάσκα και το άγνωστο αύριο.

“Οι άνθρωποι που διοικούν τη χώρα αυτή στην οποία γεννήθηκε ο πολιτισμός, δεν έχουν καμία ιδέα από πολιτισμό. Το Υπουργείο Καλλιτεχνικού Σκοταδισμού (πρώην Πολιτισμού) αναδεικνύει την ανικανότητα των εκάστοτε κυβερνώντων ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος. Ποτέ κανείς δεν επένδυσε σε αυτό.”

Γενικό Lockdown: Αναγκαίο ή όχι; Όσο θα πρέπει ένας λοιμωξιολόγος να μιλήσει για νότες, τέμπο και ενορχηστρώσεις τόσο θα πρέπει να πω κι εγώ για την αναγκαιότητα του lockdown. Ο καθένας στον τομέα του.

Πολιτισμός: στη χώρα που γεννήθηκε ποιο είναι το μέλλον του; Δυστυχώς αβέβαιο. Κάθε είδους καλλιτεχνία οδεύει τον τελευταίο καιρό προς την πενία. Οι άνθρωποι που διοικούν την χώρα αυτή στην οποία γεννήθηκε ο πολιτισμός δεν έχουν καμία ιδέα από πολιτισμό. Το Υπουργείο Καλλιτεχνικού Σκοταδισμού (πρώην Πολιτισμού) αναδεικνύει την ανικανότητα των εκάστοτε κυβερνώντων ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος. Ποτέ κανείς δεν επένδυσε σε αυτό.

Αγκαλιάζω: μία λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Μια λέξη που κρύβει τόσο σημαντικά συναισθήματα. Λυπάμαι που χάσαμε την σωματική μας επαφή, την ενέργεια που κρύβουν τα σώματά μας.

Φόβος – Απώλεια: υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Και βέβαια υπάρχουν. Κάθε σκέψη θετική ή αρνητική θα πρέπει να υπάρχει μέσα μας. Αυτές μας διαμορφώνουν, μας πλάθουν, μας οδηγούν στο προσωπικό μας μέλλον.

Μάσκα: ήρθε για να μείνει; Θα ήθελα όχι, να μην μείνει. Μου έλειψαν τόσο τα χαμόγελα των ανθρώπων, τα φιλιά, μέχρι και η ξινίλα ορισμένων (τώρα την εκτιμώ κι αυτήν!)

Καλλιτέχνης: “υπάρχει ελπίς” επιβίωσης για το αύριο; Υπάρχει δεν υπάρχει, εμείς -ως καλλιτέχνες- δεν θα πάψουμε να την επιδιώκουμε, δεν θα σταματήσουμε να δημιουργούμε, να παράγουμε έργα. Η καλλιτεχνία είναι ανάγκη ψυχικής επιβίωσης πρωτίστως και μετά οικονομικής.

Μουσεία, Gallery, Θέατρα, Μουσικές Σκηνές: Ανοιχτά, κλειστά, με λίγα άτομα ή με κανονική λειτουργία; Τι προτείνετε; Ανοιχτά με έναν τρόπο ώστε να συνεχιστεί η καλλιτεχνική δραστηριότητα -που είναι αναγκαία για το κοινωνικό σύνολο- χωρίς να διαταραχθεί η δημόσια υγεία των πολιτών. Τον τρόπο θα πρέπει να τον βρουν οι ειδικοί, αυτή είναι η δουλειά τους.

Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο στο άγνωστο αύριο; Η ψυχραιμία. Βγαίνει στα 500ml αλλά επειδή έχει σκληρύνει η καθημερινότητά μας προτείνω το μπουκαλάκι των 800ml, θαυματουργό!

Ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του polismagazino.gr; Η υπομονή και η ηρεμία είναι ανθρώπινα αγαθά που δύσκολα κατακτώνται. Εύχομαι σε όλους να μπορούν να υποστηρίξουν τις παραπάνω αρετές ειδικά τώρα που τις έχουμε όλοι λίγο περισσότερο ανάγκη!