Αλέξανδρος Γαβαλάς: «Η μουσική, δεν είναι «Εμπόριο», είναι συναίσθημα»

Με το νησιώτικο ταπεραμέντο, να κυλάει στις φλέβες του, λόγω της καταγωγής του από την Αμοργό, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, ο Αλέξανδρος Γαβαλάς, δεν θα μπορούσε να κάνει, καλύτερη είσοδο, στο μουσικό στερέωμα. Η συνεργασία του με τη δισκογραφική εταιρία «G Music», είχε ως αποτέλεσμα, το πρώτο του τραγούδι, αφού μέχρι σήμερα, δεν τον έχουμε ξανά ακούσει δισκογραφικά… Ένας ερμηνευτής, «διαμάντι ακατέργαστο», με τεράστιες μουσικές δυνατότητες, και εκτάσεις φωνής, απογειώνει το «Εμπόριο», ένα αυθεντικό ζεϊμπέκικο, σε μουσική Ιορδάνη Παύλου και στίχους Γιάννη Μαλλιά, πρωτοτυπώντας και με το βίντεοκλίπ του, αφού το βλέπουμε και στη νοηματική γλώσσα, με το «μότο», η «μουσική είναι η φωνή όλων και μας ενώνει με τη νοηματική».

Ποια ήταν η διαδρομή που ακολουθήθηκε, για να μιλάμε σήμερα με τον Αλέξανδρο; Όπως και η διαδρομή Χώρα-Καμάρι στην Αμοργό, όλο στροφές και δίπλα, στον γκρεμό. Αρκετές άσχημες εμπειρίες, για έναν άνθρωπο, που ήξερε να εκφράζεται μόνο με την τέχνη και βρήκε επιτέλους μια αγκαλιά να μοιραστεί τα όνειρα του.

Ποιοι είναι οι λόγοι, που σε έκαναν να εμπιστευτείς τη G Music; Πρώτα, με κέρδισαν ως άνθρωποι και σαν οικογένεια, και ύστερα, ως παραγωγοί. Ανθρώπους, που μιλάνε με όνειρα και όχι με νούμερα, πλέον, οφείλεις να τους εκτιμάς.

«Εμπόριο», ονομάζεται το νέο σου τραγούδι, ένα αυθεντικό ζεϊμπέκικο. Πώς το επιλέξατε με τον παραγωγό σου; Ο κύριος Βασίλης Κρικέτος, η ψυχή της G Music, είχε ακούσει τη χροιά μου, πριν ακόμα γνωριστούμε. Όταν συναντηθήκαμε, λοιπόν, στο πρώτο δεκάλεπτο της γνωριμίας μας, μου έβαλε να ακούσω, το demo που είχε ήδη, με το σχόλιο “αυτό είναι δικό σου”. Ένα τέτοιο μοναδικό τραγούδι, το λάτρεψα από το πρώτο κιόλας άκουσμα. Δεν γινόταν να διαφωνήσω στην επιλογή του. Με άγγιξε, από την πρώτη στιγμή.

Άκρως συγκινητικό και πρωτότυπο, το βίντεοκλίπ, στη νοηματική γλώσσα. Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό, ότι άγγιξε βαθιά εμένα! Ήταν μία ιδέα, της επικοινωνιολόγου της G Music, Σπυριδούλας Κάμπου, που μόλις μας την είπε, πραγματικά, μας ενθουσίασε. Και χαίρομαι διπλά, που αυτό το συναίσθημα, έγινε εικόνα, υπό την εκπληκτική σκηνοθεσία του Πάνου Παπαπαναγιώτου (Pan Pan) και πέρασε στον κόσμο. Ευχαριστώ, τον Χρήστο Δαγρές, που «τραγουδάμε» μαζί, και μου δίδαξε, την αγάπη, της νοηματικής γλώσσας. Η μουσική λοιπόν δεν είναι «άκουσμα», είναι συναίσθημα!

Ποιες είναι οι μουσικές καλλιτεχνικές σου ανησυχίες; Δεν υπάρχει, μια απάντηση, σε αυτό. Κάθε φορά, που πιάνω το πράσινο τετραδιάκι μου και γραφώ, ένα τραγούδι, το θέμα, αλλάζει. Από τη νοσταλγία και την απουσία, μέχρι την ομορφιά της φύσης και την καταπίεση, της ανθρώπινης ψυχής. Κατά κύριο λόγο πάντως, παρατηρώ ότι, πάντα με τραβούσε, ο έρωτας και η μελαγχολία.

Μίλησέ μας, για τη ζωή του Αλέξανδρου. Που γεννήθηκε, που μεγάλωσε, τι εμπειρίες, κουβαλάει στις αποσκευές του; Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Μπραχάμι (Άγιος Δημήτριος), στην Αθήνα. Όλες μου οι αναμνήσεις όμως, μυρίζουν θάλασσα. Ο καθένας λατρεύει, τον τόπο του. Έτσι κι εγώ, έχω το νησί, που γέλασα και έκλαψα με την καρδιά μου, το νησί που μου έμαθε να κάνω όνειρα και να ερωτεύομαι, το νησί που με έκανε, να αφήνω τα πάντα πίσω μου και να ζω για τη στιγμή, την Αμοργό μου.

Πώς φτάσαμε στο κεφάλαιο, τραγούδι και μουσική; Αυτό το τεράστιο κεφάλαιο στη ζωή μου, έχει ανοίξει από πολύ νωρίς. Όλοι στην οικογένειά μου, έχουν τη μουσική μέσα τους, από κιθάρα και ακορντεόν, μέχρι ψαλμούς. Την πρώτη φορά που έπιασα το μπουζούκι του ξαδερφου μου, ενώ ήμουν δημοτικό, “έβγαλα” μόνος μου εξ ακοής, ένα ολόκληρο τραγούδι. Εκείνη τη μέρα, μάθαμε όλοι, ότι έχω “μουσικό” αυτί και από τότε, δε έχει σταματήσει να με ακολουθάει μια κιθάρα οπού πάω.

Τι έχουμε να περιμένουμε μουσικά από τον Αλέξανδρο; Δεν μπορώ να ξέρω, πως θα εξελιχθεί, το οτιδήποτε. Πάντα, ελπίζουμε για το καλύτερο και είμαστε προετοιμασμένοι, για το χειρότερο. Αυτό που ξέρω σίγουρα, όμως, είναι πως έχω πολύ όρεξη και δίψα γι’ αυτό που κάνω.

Είναι σημαντικό εφόδιο για έναν νέο καλλιτέχνη, να έχει ικανούς ανθρώπους να τον πιστεύουν και να τον στηρίζουν; Στον κλάδο αυτόν είναι το βασικότερο εφόδιο, ειδικά στα πρώτα βήματα, να έχεις μια οικογένεια μαζί σου που εμπιστεύεσαι. Νιώθω ευλογημένος, που βρέθηκε η G Music, στον δρόμο μου. Αμέσως μετά είναι το ταλέντο, η αφοσίωση και, καλώς ή κακώς, η τύχη.

Ποιοι είναι οι μουσικοί σου στόχοι; Να μη σταματήσω ποτέ, να δημιουργώ. Με τρομάζει το να μένω στάσιμος.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία, που έχεις βιώσει στο χώρο της μουσικής; Να ερμηνεύω, τραγούδια, που δεν νιώθω. Δεν μπορείς να καταθέσεις την ψυχή σου, όταν δεν σε αγγίζει ο στίχος ή η μουσική.

Έχεις περάσει από κάποιο talent show, ή το απέφυγες; Ενώ υπήρχαν πάντα άτομα του κύκλου μου, που με συμβουλεύαν να το δοκιμάσω, δεν μου κίνησε, ποτέ, το ενδιαφέρον.

Ποια κατά τη γνώμη σου ή των άλλων, είναι τα προτερήματα και ποια τα μειονεκτήματα του Αλέξανδρου; Έχω υπερβολικά μεγάλη πίστη στις δυνάμεις μου, έχω μάθει να ακούω, είμαι αυθόρμητος και όταν για μένα κάτι αξίζει, θα κινήσω γη και ουρανό μέχρι να το καταφέρω. Ποια από αυτά, είναι προτερήματα και ποια μειονεκτήματα είναι στην κρίση του καθενός.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι συναδέλφου σου, που έχεις ζηλέψει; Κατηγορηματικά, όχι. Όλοι έχουμε τραγούδια, που ακούσαμε και ανατριχιάσαμε επειδή μας αγγίξαν. Απ’ αυτά ναι, έχω πάρα πολλά. Δεν είμαι όμως αλαζόνας για να πω “το τάδε τραγούδι αν το έλεγα εγώ, θα μου ταίριαζε καλυτέρα”.

Μια ευχή που θα ήθελες να πραγματοποιηθεί σύντομα; Να βγω και πάλι, για “ένα ποτό” και να γυρίσω το πρωί. Να αρχίσουμε, να δουλεύουμε, να δίνουμε την ψυχούλα μας, στον κόσμο.

https://www.youtube.com/watch?v=XM7iahp5284