ΖΩΕΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Συγγραφέας: ΣΑΛΤΕΡΗΣ, ΝΙΚΟΣ
Έτος έκδοσης: 2019
ISBN: 978-960-04-5040-8
ΣΕΛ.: 296
Σχήμα: 14 Χ 20,6
Βάρος: 330.00 γραμ.
Μαλακό εξώφυλλο
Εκδόσεις Κέδρος 13.30€

Στα τέσσερα μέρη του βιβλίου, Παράδεισος, Καθαρτήριο, Κόλαση και δέκατος κύκλος της Κόλασης εντάσσονται ανισομερώς δεκατέσσερα διηγήματα.

Στα δεκατρία από αυτά, άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους μιλούν για τη ζωή τους, όπως αυτή διαμορφώνεται από την εργασία – όταν και εάν υπάρχει – εδώ και πέντε δεκαετίες. Βίοι ολοκληρωμένοι, ημιτελείς, ασφαλείς, ανασφαλείς, μετέωροι, ζωές καθημερινές ανθρώπων που ζουν δίπλα μας, είναι πιθανώς συγγενείς μας, φίλοι ή γνωστοί. Μπορεί να μην έχουν συναντηθούν ποτέ, να μην γνωρίσει ποτέ ο ένας την ύπαρξη του άλλου, εκτός κι αν η θεά Τύχη έχει αποφασίσει διαφορετικά για τις ζωές τους.

Ο συγγραφέας, χωρίς να ηθογραφεί, ανατέμνει την ελληνική κοινωνία, σκιτσάροντας γρήγορα και νευρικά – κάτι που πετυχαίνει με τη χρήση της πρωτοπρόσωπης αφήγησης – αλλά και με ακρίβεια τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Δεν σταματά όμως εκεί.

Στο τελευταίο του διήγημα, ειδοποιεί ότι, όσο και να ομφαλοσκοπούμε ως χώρα και πολίτες, αποτελούμε μέρος του ενός σύνθετου και προβληματικού κόσμου, όπου η τύχη των ανθρώπων καθορίζεται από δυνάμεις πάνω και έξω από αυτούς.

Ο Νίκος Σαλτερής γεννήθηκε το 1956 στο Μοσχάτο Αττικής. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Πολιτικές Επιστήμες και είναι διδάκτορας Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Ιστορίας. Εργάστηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για τέσσερις δεκαετίες και ασχολήθηκε με τις Εκπαιδευτικές Πολιτικές. Σήμερα είναι επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος και τ. μέλος του Δ.Σ. της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ αρθρογραφεί για εκπαιδευτικά θέματα στο protagon.gr. Στο χώρο της λογοτεχνίας εμφανίστηκε το 1992.