Αικατερίνη Κουτρουμπή: “η έμπνευση για εμένα είναι ένα μαγικό ταξίδι στη δημιουργία”

Πόσα χρόνια ασχολείστε με το κόσμημα;

Με το κόσμημα ασχολούμαι από το 2010. Ξεκίνησα με το βελονάκι, τα υφάσματα κάθε λογής, πέρασα από το υγρό γυαλί, το κόσμημα με μέταλλο και κατέληξα τα τελευταία τρία χρόνια να ασχολούμαι αποκλειστικά με το υφαντό κόσμημα, όπου το εμπλούτισα με τη ζωγραφική και το κέντημα.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Συχνά ακούω αυτή την ερώτηση από την παιδική μου ηλικία, όπου καταπιανόμουν κυρίως με τη ζωγραφική με ποικίλα υλικά και μέσα. Νομίζω ότι το να είσαι καλλιτέχνης είναι έμφυτο χάρισμα, όμως θέλει πολύ κόπο, μόχθο και ασίγαστο πάθος για εξέλιξη και ανάδειξη της κλειροδοτημένης αυτής ικανότητας.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Συγκεραστής. Μέσω του υφαντού κοσμήματος μου αρέσει να μπλέκω κομμάτια της παράδοσής μας και όχι μόνο, με την τέχνη του σήμερα. Για παράδειγμα ένα μοτίβο από την αρχαιότητα ενώνεται με τη σύγχρονη αισθητική του σήμερα εκφράζοντας την προσωπική μου ματιά και γίνεται κάτι διαχρονικό και μοντέρνο ταυτόχρονα.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Είναι μια δύσκολη ερώτηση στο να απαντήσει κάποιος. Η έμπνευση για εμένα είναι ένα μαγικό ταξίδι στη δημιουργία. Μπορεί να έρθει ενώ είσαι πάνω από το χαρτί, στο σχεδιασμό δηλαδή του κοσμήματος, μπορεί να έρθει όμως και μετά από ώρες εργασίας πάνω σε αυτό και να σε παρασύρει σε τόσο αλλιώτικα μονοπάτια που θα σε ενθουσιάσουν

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Δεν ξέρω αν έχω κατακτήσει ακόμη αυτό τον τιμητικό για εμένα τρόπο ζωής.Ο κόσμος πάντα είναι ο καλύτερος κριτής της δουλειάς μας. Θα ήθελα απλά να αρέσουν τα κοσμήματα που δημιουργώ και να αισθάνονται όμορφα όταν κοσμούν το σώμα τους.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θα έλεγα καλύτερα ότι τα όνειρά μου είναι να γνωρίσει και να αγαπήσει το ευρύ κοινό του ελλαδικού χώρου τη δουλειά μου και γιατί όχι τα “κιλιμάκια” μου, όπως λέω τα κοσμήματά μου, να ταξιδέψουν όσο πιο μακριά μπορούν!

Βιογραφικό.

Ονομάζομαι Αικατερίνη Κουτρουμπή και είμαι Αρκάς κι από τους δύο γονείς μου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα κοντά στην Επίδαυρο και ζω μόνιμα στο Ναύπλιο. Σπούδασα Συντήρηση έργων τέχνης, Αγιογραφία, Ζωγραφική και Αργυροχρυσοχοΐα.
Η καταγωγή μου με όπλισε με παραστάσεις από την φύση και την ελληνική παράδοση και με καθόρισε σαν καλλιτέχνη. Η Μικροϋφαντική μπήκε στη ζωή μου σε μια περίοδο που χρειαζόμουν δύναμη και νέες διεξόδους!
Συμμετείχα αρκετές φορές σε ομαδικές εκθέσεις είτε ζωγραφικής, είτε χειροτεχνίας, με δύο πλέον ατομικές εκθέσεις με το υφαντό κόσμημα.
Τώρα εκφράζομαι με το “πάντρεμα” της Μικροϋφαντικής με τη ζωγραφική, αλλά και με το κέντημα, δημιουργώντας την προσωπική μου σφραγίδα πάνω στο Υφαντό κόσμημα και είμαι ανοιχτή και γεμάτη ιδέες για νέα “παντρέματα” και δημιουργικούς δρόμους! Παράλληλα διδάσκω την Μικροϋφαντική στον τόπο μου, είμαι όμως πάντα δεκτική σε προτάσεις και καλλιτεχνικές συνεργασίες και καλέσματα και εκτός της πόλης μου.
Μπορείτε να με βρείτε στις σελίδες μου εδώ:
και εδώ: