Σταυρούλα Χρυσοπουλίδου: “μέσα από το έργο μου, προσπαθώ να αναδείξω, προσωπικούς προβληματισμούς και αναζητήσεις αλλά και να ερμηνεύσω τον κόσμο μέσα από ένα δικό μου φίλτρο”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Είναι δύσκολο να προσδιορίσω ακριβώς την ηλικία που ξεκίνησα να ζωγραφίζω. Όπως τα περισσότερα παιδιά, η ζωγραφική ήταν απ’ τις αγαπημένες μου ασχολίες. Στο τετράδιο της αντιγραφής, μ ενδιέφερε περισσότερο να ζωγραφίζω στο κενό πλαίσιο, παρά να αντιγράψω το κείμενο της εργασίας μας. Στα γυμνασιακά χρόνια συνειδητοποίησα ότι με κάποιο τρόπο, θα ήθελα να ασχοληθώ πιο σοβαρά με την ζωγραφική και κατανόησα, την δυνατότητα έκφρασης, που μπορεί να προσφέρει. Στην συνέχεια, πριν από τις σπουδές μου στη Καλών Τεχνών, προσανατολίστηκα επαγγελματικά στις εφαρμοσμένες τέχνες και συγκεκριμένα στην γραφιστική ως μια εναλλακτική δημιουργική διέξοδο.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Κατά την γνώμη μου, η ιδιοσυγκρασία του καλλιτέχνη δεν μπορεί να είναι επίκτητη. Συνδέεται περισσότερο με την διαφορετική θέαση του κόσμου και την προσωπική αισθητική πρόταση, μέσα από το έργο του. Ο καλλιτέχνης γεννιέται, έχοντας μια ιδιαίτερη ματιά απέναντι στα πράγματα, το φαινομενικά ασήμαντο, μπορεί να τροφοδοτήσει το ενδιαφέρον του και να το αναδείξει. Οι περισσότεροι άνθρωποι, μπορούν να μάθουν να ζωγραφίζουν ακολουθώντας μία συγκεκριμένη τεχνική, ο καλλιτέχνης όμως, θα ξεχωρίσει μέσα από την ειλικρινή ματιά και την ιδιαιτερότητα του έργου του.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Η λέξη, η οποία με εκφράζει ως καλλιτέχνη είναι ίσως, o «πειραματισμός». Μου αρέσει να πειραματίζομαι και να συνδυάζω διαφορετικά υλικά και τεχνικές. Μέσα από το έργο μου, προσπαθώ να αναδείξω, προσωπικούς προβληματισμούς και αναζητήσεις αλλά και να ερμηνεύσω τον κόσμο μέσα από ένα δικό μου φίλτρο.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Η έμπνευση έχει να κάνει περισσότερο, με την ιδέα που υπάρχει πίσω από ένα έργο, δεν γίνεται τίποτα αυτοματοποιημένα και εύκολα, η δουλειά και η προσήλωση σ’ αυτό, μπορεί να οδηγήσει σ ένα αποτέλεσμα. Οπότε, όντως κάθε project στηρίζεται σε μια ιδέα αλλά ταυτόχρονα και σε μια διερεύνηση γύρω απ’ αυτή.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Βρίσκομαι σε μια συνεχή αναζήτηση και πειραματισμό όχι μόνο με την ζωγραφική αλλά και με διαφορετικά μέσα και τεχνικές όπως η φωτογραφία και το video art. Προσπαθώ να ισορροπήσω το ρεαλιστικό στοιχείο με το αφηρημένο. Ωστόσο, κεντρικό άξονα πολλών έργων μου, αποτελεί η ανθρώπινη μορφή.

Πρόκειται, για μια αναφορά στην σημερινή πραγματικότητα, στα τείχη που χτίζονται ερήμην μας, στην απογοήτευση που βιώνουμε αλλά και στην περίσκεψη που χρειαζόμαστε, για να υπάρξει το επόμενο βήμα. Η ανθρώπινη φιγούρα, πολλές φορές πρωταγωνιστεί, και στόχος είναι, η στάση του σώματος να αποτελέσει φορέα συναισθήματος, δίνοντας την αίσθηση του εγκλωβισμού αλλά και την ανάγκη ασφάλειας μέσα από μια κλειστή-εσωτερική (σχεδόν εμβρυακή) στάση.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Γενικά, θα ήθελα να συνεχίσω να δημιουργώ, παρά τις αντιξοότητες της εποχής και να μπορώ να επικοινωνώ το έργο μου.

Βιογραφικό.

Η Σταυρούλα Χρυσοπουλίδου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησε αρχικά σπουδές στις Γραφικές Τέχνες, στο τομέα των εφαρμοσμένων τεχνών, με συνεχή επιμόρφωση διαμέσου σεμιναρίων στη σύγχρονη τεχνολογία και στις εκτυπώσεις. Το ενδιαφέρον της για τη ζωγραφική την οδήγησε, στη παρακολούθηση μαθημάτων στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής, στο τμήμα Καλών Τεχνών και Σύγχρονης Τεχνολογίας. Στην συνέχεια, σπούδασε ζωγραφική στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, στο εργαστήριο του Γιάννη Καστρίτση. Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά, για αρκετά χρόνια με την γραφιστική, αλλά το τελευταίο διάστημα εργάζεται ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, στη διδασκαλία των εικαστικών, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στo νομό Θεσσαλονίκης. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις.

Ομαδικές Εκθέσεις:

2019 “Art Diamond Vol.1”, 3-17 Ιουλίου, Ίδρυμα Τεχνών Τσιχριτζή, Αθήνα.
2019 «Οι καλλιτέχνες εκπαιδευτικοί δημιουργούν», 28 Μαιου – 12 Ιουνίου, Γαλλικό Ινστιτούτο, Θεσσαλονίκη.
2019 «Οι Διαστάσεις της Μνήμης», 17 Μαΐου – 8 Ιουνίου, Σύλλογος Αποφοίτων Σχολής Καλών Τεχνών, Γκαλερί Ειρμός, Θεσσαλονίκη.
2018- 2019 «50 Καλλιτέχνες στο Ήλιος /Art Bazaar», 12 Δεκεμβρίου-7Ιανουαρίου, Δήμος Νεάπολης Συκεών, Εκθεσιακός χώρος Εργαστηρίου Τέχνης «Ήλιος», Θεσσαλονίκη.
2018 «ΑRT in 3 Bits», 13 Δεκεμβρίου- 11 Ιανουαρίου 2019, Myro Gallery, Θεσσαλονίκη.
2018 «Miniatures Project», 15 Νοεμβρίου – 8 Δεκεμβρίου, Myro Gallery, Θεσσαλονίκη.
2018 «3- day ARTin3BITS», 27 – 29 Ιουνίου, Myro Gallery, Θεσσαλονίκη.
2018 «Drama – Kavala Art Walk» 4ος Καλλιτεχνικός Μάιος , 4 – 11 Μαΐου, Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας / 23 Ιουνίου – 4 Ιουλίου , «Αίθουσα Ελευθερία», Δράμα.
2018 «ΠΡΩΤΗνόμενο παρΆΡΤημα», 31 Μαρτιου – 30 Απριλίου, Metropolitan Hotel Θεσσαλονίκη.
2017 « At the End of 2017… at the start of 2018» , 5 Δεκεμβρίου 2017 – 7 Ιανουαρίου 2018, Metropolitan Hotel Θεσσαλονίκη.
2013 «Against Lethe» Mail Art Project, Les Yper Yper- 5o ICTVC, 12-30 Ιουλίου , Πινακοθήκη Μάργαρη, Αμφιλοχία.
2013 «Against Lethe» Mail Art Project, Les Yper Yper- 5o ICTVC, 4-12 Ιουνίου, κεντρικά Γραφεία της εφημερίδας «Πολίτης», στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Τυπογραφίας, Λευκωσία Κύπρος.
2013 «Against Lethe» Mail Art Project, Les Yper Yper- 5o ICTVC, 4-12 Ιουνίου, κεντρικά Γραφεία της εφημερίδας «Πολίτης», Λευκωσία Κύπρος.

2013 «Άνθρωπος και Φύση», 29 Ιανουαρίου –15 Φεβρουαρίου, «Αίθουσα Τέχνης Φ.Α.Α.Θ», Θεσσαλονίκη.
2012 «Έργα Αποφοίτων», 24 Αυγούστου-9 Σεπτεμβρίου, Βαλταδώρειο Γυμνάσιο Κοζάνης.
2011 «Ανάκατα vol.III Παρουσιάστε Art», 30 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου, Φεστιβάλ Ανάκατα, Στρατόπεδο Παύλου Μελά- Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Παύλου Μελά Ίρις, Θεσσαλονίκη.
2010 «Χρόνος-Μνήμη-Λήθη», 2-24 Ιουνίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής Κοζάνη.
2009 «Η αρχή», 22 Δεκεμβρίου-21 Ιανουαρίου, Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Ζωγράφων Φ.Σ.Φ. « Ο Αριστοτέλης», Φλώρινα.
2008 «Ίχνη», 15-25 Μαΐου, Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας.

email: [email protected]