Παρουσίαση της εικαστικού Μαρίας Παπατζέλου, η οποία συμμετέχει στην έκθεση “Προλεγόμενες, Ιστορίες που ντύθηκε το Σώμα” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 25/09-15/11/2020

Η εικαστικός Μαρία Παπατζέλου είναι μια ανήσυχη δημιουργός συμβολικών εικόνων, έργων φτιαγμένων κυρίως από χαρτί, τα οποία συχνά συνοδεύονται με τα Χαϊκού της -μικρή Ιαπωνική ποιητική φόρμα στην οποία προτιμά να γράφει. Έργα “εύθραυστα” τα οποία εμπνέονται από την αγάπη της για τους Ιαπωνικούς μύθους και την Ελληνική Μυθολογία και τα οποία αποτελούν μία σύγχρονη εικαστική ανάγνωση των αρχαίων συμβολισμών και αρχετύπων, κυρίως σε σχέση με τη γυναίκα.

Αναζητώντας την έννοια της σύνδεσης του εσωτερικού με τον εξωτερικό κόσμο, επιχειρεί, μέσα από τις συνθέσεις που δημιουργεί (installations), να εκφράσει μία ιστορία ή ιδέα αποκαλύπτοντας την κρυμμένη εκφραστικότητα των απλών υλικών που συνήθως χρησιμοποιεί (χαρτιά, χώμα, χάρτες, ξύλο, νήμα, κερί, πέτρες).

Ιδιαίτερα σημαντική είναι στο τελευταίο έργο της η διάδραση με τον θεατή , τον οποίο και προσκαλεί σε μία ανοιχτή συν-δημιουργία του έργου “co-existence”, μέσα από δεκάδες φωτογραφίες χεριών και συμβόλων συνύπαρξης από όλο τον κόσμο – τις οποίες ακόμη συγκεντρώνει- μετά από το ανοιχτό της κάλεσμα σε οποιονδήποτε θα ήθελε να συμμετάσχει σε αυτό.

Η τελευταία ενότητα των έργων της “Εσωτερικές Συνδέσεις, being at home”- όπως παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο του 2020 στο ναό Hougonji στο Κυότο , σε επιμέλεια του ερευνητή κ.Μασάσι Νακαμούρα- και το χάρτινο Washi Kimono “Δευτερο δέρμα” που παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης αυτή την περίοδο, είναι αποτέλεσμα εντατικής έρευνας σε σχέση με τον Ιαπωνικό Πολιτισμό και τον αρχαίο Μύθο Kojiki. Όλη αυτή η σειρά έργων περιέχεται στο βιβλίο της “Inner Connections of the Liquid Sky” που εκδόθηκε πρόσφατα στην Ιαπωνία και το οποίο σύντομα θα εκδοθεί και στα Ελληνικά/Ιαπωνικά από τις Εκδόσεις “οδός”.

Αφετηρία και αρχική έμπνευση στο εικαστικό της ταξίδι στην Ιαπωνία, αποτέλεσε η συστηματική μελέτη των γραπτών του Λευκάδιου Χερν καθώς και η μύηση στα μυστικά της Ιαπωνικής Πνευματικότητας και Κουλτούρας, με την βοήθεια του ερευνητή/συγγραφέα κ.Μασάσι Nakamura, με τον οποίο συνεργάζονται σε διάφορες εικαστικές και λογοτεχνικές διεθνείς δράσεις και εκδόσεις.

Όνειρό της είναι να ταξιδέψει με τα έργα της δημιουργώντας συνδέσεις με μακρινούς τόπους και συνομιλώντας με ανθρώπους. Για την ίδια, το πιο σημαντικό κομμάτι της δημιουργίας είναι η εμπειρία συνύπαρξης του έργου με τον θεατή, σε μία εποχή που ολοένα και περισσότερο γίνεται ψηφιακή.

Η φυσική παρουσία του θεατή είναι αναντικατάστατη καθώς του δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξει με τα έργα μία αισθητηριακή σχέση, μία ιδιαίτερη ενσώματη εμπειρία, χρησιμοποιώντας το έργο της ως μέσο για να επιτευχθεί αυτή η σύνδεση και όχι ως σκοπό.

Μαρία Παπατζέλου

Eικαστικός, απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Συνεπιμελείται ομαδικές εικαστικές δράσεις, ασχολείται με το ραδιόφωνο ως παραγωγός και τη σκηνογραφία, ενώ είναι μέλος της Εταιρείας Θεάτρου «Μαίωτρον». Γράφει ποίηση Χαϊκού και πρόσφατα εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Inner Connections of the Liquid Sky στην Ιαπωνία (μετάφραση και σχόλια: Masashi Nakamura). Haibun της περιλαμβάνεται στην ανθολογία Luz Del Mes Tri-Anthology (2020). 

Ως εικαστικός έχει παρουσιάσει 6 ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ( Ινδία: N.Delhi “Triveni Kala Sangam “2014 / Λονδίνο: The Crypt Gallery , 2017 / Ταϊβάν:International Biennial Print Exhibition, National Taiwan Museum of Modern Arts 2018/ Ιαπωνία,  Kobe:Excellent Prize in International Art Exchange Exhibition Kobe 2015, 2017, 2018, 2019 , Kyoto: Hougonji Temple 2020, Ιαπωνία ) .

Κείμενα της παρουσιάζονται στο www.monocleread.gr

Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. 

https://www.facebook.com/mpapatzelou/

mpapatzelou.blogspot.com