Αθηνά Μιχοπούλου: “Η εικονογράφηση σαν τέχνη και γενικά το παιδικό βιβλίο είναι ένα ταξίδι για το παιδί που του προσφέρει γνώση και ώθηση να κάνει νέα ταξίδια με νέα βιβλία”

“Η προσπάθεια να αποδώσεις σε εικόνα αυτό που έχει φανταστεί ο συγγραφέας, να καταφέρεις να ταυτιστείς με αυτό που έχει στο μυαλό του καθώς και να μεταφέρεις το παιδί στον κόσμο της ιστορίας είναι δύσκολο εγχείρημα.”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Από μικρή ζωγράφιζα. Αυτό που οι άλλοι αποκαλούν χόμπι εγώ το βίωνα σαν ανάγκη. Παρακολούθησα μαθήματα ζωγραφικής στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Δήμου Βόλου. Ασχολήθηκα αρχικά ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και τα τελευταία χρόνια κάνω εικονογραφήσεις σε παιδικά βιβλία.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Πολλά ρεύματα έχουν επηρεάσει τη δουλειά μου. Δεν ακολουθώ όμως πιστά κάποιο απ’ αυτά.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Την έμπνευσή μου την αντλώ κυρίως από το κείμενο και το ύφος γραφής του κάθε συγγραφέα. Διαβάζω το κείμενο και αναζητώ τις στιγμές στην αφήγηση που θα μπορούσαν να εικονογραφηθούν. Προσπαθώ να μπω στο νου των χαρακτήρων του κειμένου. Τέλος κάνω μια έρευνα σε υλικό από βιβλία ή και στο διαδίκτυο.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Θαυμάζω την δουλειά της Beatrix Potter, του Robert Ingpen, του Anton Pieck και της Tasha Tudor.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμένα ήταν να επιχειρήσω να εικονογραφήσω. Η προσπάθεια να αποδώσεις σε εικόνα αυτό που έχει φανταστεί ο συγγραφέας, να καταφέρεις να ταυτιστείς με αυτό που έχει στο μυαλό του καθώς και να μεταφέρεις το παιδί στον κόσμο της ιστορίας είναι δύσκολο εγχείρημα.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Σήμερα ο κόσμος το βιβλίου είναι συναρπαστικός. Υπάρχουν εξαιρετικοί συγγραφείς και υπέροχες ιστορίες. Η βασική διαφορά στον πολιτισμό μας σήμερα είναι ο τρόπος διάδοσης ενός βίβλου. Τα πάντα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο άμεσα και γρήγορα. Ο τρόπος όμως που αφομοιώνουμε την τέχνη είναι πιο επιφανειακός. Οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε βιβλία, ταινίες, μουσική (που είναι πολύ καλό) όχι όμως και τον χρόνο να εμβαθύνουν.
Αν η τέχνη βγει έξω, γίνει ένα με τον κόσμο, επέμβει, ξεχάσει λίγο τον ελιτισμό και τους κανόνες κάτι μπορεί να γίνει. Η εικονογράφηση σαν τέχνη και γενικά το παιδικό βιβλίο είναι ένα ταξίδι για το παιδί που του προσφέρει γνώση και ώθηση να κάνει νέα ταξίδια με νέα βιβλία.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Για το μέλλον θα ήθελα να έχω την ευκαιρία για νέες εικονογραφήσεις και λίγο περισσότερο χρόνο για να δουλέψω δικά μου πράγματα.