«Έρως, Μύθος, Βάθος 220 Χαϊκού και 18 Τραγούδια» του Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τη Σειρά Έργων Ποίησης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) το βιβλίο του Δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη με τίτλο «Έρως, Μύθος, Βάθος 220 Χαϊκού και 18 Τραγούδια».

Ο ποιητής Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης με τη Συλλογή του ΕΡΩΣ, ΜΥΘΟΣ ΒΑΘΟΣ (Β’ Έκδοση) παρουσιάζει 220 Χαϊκού πρωτότυπα (1ο Μέρος) και 18 μουσικά ποιήματα για τους νέους (2ο Μέρος).

Τα Χαϊκού στην πιο σύγχρονη εκδοχή τους (τριών στίχων με 5, 7 και 5 συλλαβές αντίστοιχα) εκφράζονται ερωτικά, με μύθο και στοχασμό, λυρικά, κάποτε εύθυμα, ή με έκπληξη ή σοφία. Μιλούν για τον έρωτα, τον άνθρωπο και τις αξίες, με περισυλλογή, αφαίρεση, γαλήνη, λιτότητα, ευαισθησία. Θα έλεγα πως είναι μικροσκοπικά αριστουργήματα που χαρίζουν αισθητική απόλαυση χάρη στις έντονες εικόνες, σε απλή, κάποτε αποφθεγματική γραφή. Αρκετά Χαϊκού ενσωματώνουν αρχαία θέματα ως και σύγχρονα δράματα. (Γι’ αυτό ο διάκοσμος με ‘ελληνικά μοτίβα’ σίγουρα ταιριάζει).

Με ωριμότητα και ευαισθησία, ο Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης κλείνει τη Συλλογή με 18 μουσικά ποιήματα για νέους. ‘Μουσικήν ποίει και εργάζου’, ψιθύρισε η φωνή στον Σωκράτη, σε όνειρό του. Ο ποιητής δέχεται 12 ΙΩΣΗΦ Σ. ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ τη ρήση αυτή ως μια σύζευξη της ποίησης με τη μουσική. Έτσι την είδαν στα παλιά χρόνια οι ραψωδοί, οι τροβαδούροι, οι υμνωδοί, έτσι τη βλέπουν και σήμερα οι συνθέτες πλάι στους στιχουργούς. Τα 18 αυτά ποιήματα προσφέρονται από τον ποιητή στους νέους για να συνθέσουν και να τραγουδήσουν- όσοι βέβαια εμπνευστούν. Αν ο στίχος είναι η ρίζα του δένδρου της γνώσης, τότε τα φύλλα και ο καρπός είναι η σύνθεση κι η ερμηνεία του. ‘Μουσικήν ποίει και εργάζου’. Η δημιουργία μάς κρατάει νέους, ωφέλιμους, δυνατούς – ένα απ’ τα πολλά μηνύματα της Συλλογής.»

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ
Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ)

«Επανεκδίδοντας τη Συλλογή προσθέτω 18 τραγούδια για τους νέους, για τη χαρά της ζωής που αγνοούµε και για την αστροφεγγιά της ελπίδας µες στο πυκνό σκοτάδι.» Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης

«Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, µε την ποιητική συλλογή του ‘Έρως Μύθος Βάθος – 200 Χαϊκού’, επιβεβαιώνει κάτι άλλο, ελληνικό, πως ‘το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν’, µε ένα στέρεο ποιητικό αντρικό λόγο. Οι ιδέες, ως αιώνιες κι ακατάλυτες, βρίσκουν τον τρόπο τους – και µέσα από τον Έρωτα, τον Μύθο και το Βάθος – να επανέρχονται στη ζωή µας και να εµπνέουν ποιητές κι αναγνώστες. Εδώ πια ξεκάθαρα βρισκόµαστε στο καταστάλαγµα της σοφίας των ανθρώπων, το δε χαϊκού είναι µια µορφή ποιητική που µπορεί άνετα να αποδώσει αυτή τη συµπύκνωση νοηµάτων και λόγων. Με το έργο αυτό νιώθει κανείς ότι η ζωή συνεχίζεται στον αιώνα, γιατί έχει τη διάσταση της αιωνιότητας, που κερδίζουν οι άνθρωποι του πνεύµατος ως ‘οι εν κόσµω δηµιουργοί’. Αυτή η συλλογή µού έδωσε τη χαρά της µελέτης και θα συµβάλει στην ενδυνάµωση της σκέψης, στον εµπλουτισµό του εσωτερικού µας κόσµου.»
Στέλιος Παπαντωνίου
κριτικός, φιλόλογος, δοκιµιογράφος

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης
«Έρως, Μύθος, Βάθος»
220 Χαϊκού και 18 Τραγούδια | Β’ έκδοση
Σειρά Έργων Ποίησης ΣΠΕΚ. Αρ.3
Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
Εκδόσεις ΑΡΧΥΤΑΣ
Α΄ Έκδοση 2020
Αριθμός Σελίδων: 92
Διάσταση: 14Χ20,5
ISBN 978-618-5410-46-9
Ενδεικτική τιμή πώλησης: 14,00€
www.arxutas.gr
www.cultural-association.org
Διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Τ: 210 360 53 05

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ)

Hellenic Cypriot Cultural Association (HCCA)

Web: www.cultural-association.org

E-mail: [email protected] 

Facebook | YouTube | Twitter | Instagram

Παραγωγός Προγραμμάτων Πολιτισμού
Μέλος ΕΔΗΠΗΤ | Radio1d.gr

Φιλόλογος – Λογοτέχνης – Συγγραφέας

Facebook | Facebook Page | YouTubeTwitter | LinkedIn

Instagram | Pinterest | https://sissysigioultzirouka.blogspot.com/

Χορηγός επικοινωνίας