Ένας «Ματωμένος Γάμος» με επίλεκτους συντελεστές που αξίζει να απολαύσεις

Προτείνει ο δημοσιογράφος Θάνος Ξάνθος

Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε για 2 συνεχόμενα χρόνια η περιοδεία της ανατρεπτικής κωμωδίας η «Μήδεια» του Μποστ, η θεατρική εταιρεία Μυθωδία παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό έργο και συγκεκριμένα το «Ματωμένο Γάμο» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και μουσική Αλκίνοου Ιωαννίδη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:

Ο Ματωμένος γάμος, η τραγωδία του μεγάλου Ισπανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, αποτελεί ένα θεατρικό και λογοτεχνικό φαινόμενο. Σήμερα, περίπου έναν αιώνα μετά τη συγγραφή του, και παρά τη δυσκολία προσέγγισης της θεματολογίας του από τη σύγχρονη οπτική, ολοένα διευρύνεται πλανητικά η φήμη του με νέες παρουσιάσεις στο θέατρο σε πλήθος χώρες, με καινούργιες μελέτες γι’ αυτόν και σταθερό το ενδιαφέρον του θεατρικού κοινού. Έχει πάρει τη θέση του δίπλα στα κορυφαία αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου, όπως είναι οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, τα έργα του Σέξπηρ, του Στρίντμπεργκ, του Τσέχωφ ή του Τένεσι Ουίλιαμς.

Ο πολυτάλαντος σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης, μετά από έναν επιτυχημένο χειμώνα, «ανεβάζει» ακόμη πιο ψηλά τον πήχη, στήνοντας μία πολύ καλοδουλεμένη παράσταση που λίγοι τολμούν να αγγίξουν. Ο σκηνοθέτης, στάθηκε πάνω στην ατόφια μετάφραση του Νίκου Γκάτσου και έδωσε σημαντικές συμβουλές στους ηθοποιούς του, δημιουργώντας μία παράσταση -ωδή, στην πειθήνια υποταγή των γυναικών που αποζητούν ελευθερία στην παραδοσιακή κοινωνία της ισπανικής υπαίθρου, η οποία τους αρνείται την κοινωνική ή ερωτική ισότητα, που αποτελεί και το κεντρικό νόημα του έργου. Δίχως αντιφάσεις, υπερβολές και υπεκφυγές, επιλέγει έναν έναν τους ηθοποιούς που πλαισιώνουν τους ρόλους αυτού του απαιτητικού έργου, συνδυάζοντας το ταλέντο της παλιάς με τη νέα γενιά.

Στον ρόλο της μάνας, απολαμβάνουμε την Μαρία Τζομπανάκη. Ηθοποιός με αξία και εμπειρία,  η οποία στέκεται δυναμικά στην σκηνή και αρχοντικά κερδίζει τις εντυπώσεις!

Τον γιο της και γαμπρό στον γάμο, υποδύεται ο εξαίρετος ηθοποιός Κωνσταντίνος Ασπιώτης με την ευελιξία και την δυναμικότητα του, ενώ και ο πολλά υποσχόμενος Νίκος Πουρσανίδης, κερδίζει το κοινό στον ρόλο του αδίστακτου Λεονάρδο, που κλέβει τη νύφη, λίγο μετά το γάμο της.

Τη νύφη υποδύεται με έντονο συναισθηματισμό και επαγγελματισμό, η Μαρία Χάνου. Να σημειωθεί ότι το 1947 που ανέβηκε για πρώτη φορά η παράσταση στην Ελλάδα από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, μετάφραση Νίκου Γκάτσου, σκηνικά του Γιάννη Τσαρούχη και μουσική και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, την νύφη είχε υποδυθεί η Έλλη Λαμπέτη. Πρόκειται για έναν ρόλο με υψηλές απαιτήσεις, καθώς μπορεί να ξεπεράσει τα όρια και να γίνει μελό. Κάτι που η ηθοποιός δεν άφησε (ευτυχώς) να συμβεί.

Τον ρόλο της πεθεράς, ενσαρκώνει με μεγάλο ενδιαφέρον η Χριστίνα Τσάφου, έχοντας ως εχέγγυο ένα βαρύ βιογραφικό κυρίως κωμικών ρόλων, αλλά εδώ μας εξέπληξε θετικά σε έναν ρόλο με έντονη δραματικότητα. Στον ρόλο της γυναίκας του Λεονάρδο, η Μαριάννα Πολυχρονίδη που σαν αηδόνι ερμηνεύει τα τραγούδια της παράστασης, ενώ και υποκριτικά στέκεται με αξιοπρέπεια στην σκηνή. Έξοχος υποκριτικά και κινησιακά, με ευθυμία, ο Γιάννης Καλαντζόπουλος, στον ρόλο του πατέρα της νύφης.

Στους υπόλοιπους ρόλους, απολαμβάνουμε μία πλειάδα ταλαντούχων ηθοποιών (Κώστας Βαρσαδάνης- φεγγάρι, Ιφιγένεια Μακρή -δούλα, Άννα Φιλιππάκη- κοριτσάκι, Κώστας Κοράκης- Ξυλοκόπος Β’, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος- Ξυλοκόπος Α’). Θα τολμήσω να αναφερθώ λίγο παραπάνω στην Ισιδώρα Δωροπούλου, υποδυόμενη την ζητιάνα-χάρο, που στέκεται σαν αερικό επί σκηνής!

Η παράσταση κερδίζει και στην μουσική, αφού ο Αλκίνοος Ιωαννίδης την επιμελήθηκε με μαεστρία και μας ταξίδεψε στην ψυχή του Λόρκα. Επίσης, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Αρετής Μουστάκα συνοδεύουν απίστευτα το μυσταγωγικό κλίμα της παράστασης, ενώ και οι χορογραφίες-επιμέλεια κίνησης από την Φαίδρα Νταϊόγλου, προσδίδουν ένταση και ενδιαφέρον!

Αξίζει να δείτε αυτή την παράσταση, να χαρείτε τις ερμηνείες των ηθοποιών και να απολαύσετε ένα έργο που ακόμη και στο σήμερα έχει πολλά να μας διδάξει. Α και κάτι τελευταίο. Να λάβετε σοβαρότατα υπόψη σας ότι η μουσική, παίζεται ζωντανά από τους ίδιους τους ηθοποιούς!

Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης

Μουσική διδασκαλία: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος – Αλκίνοος Ιωαννίδης

Παραγωγή: ΜΥΘΩΔΙΑ σε συνεργασία με την People Entertainment Group

Επικοινωνία – προβολή: Μαρκέλλα Καζαμία.