Έλληνας οργανοποιός καλεσμένος στη διαδικτυακή έκθεση κιθάρας “The Holy Grail Guitar Show”

Η διεθνής έκθεση κιθάρας The Holy Grail Guitar Show διεξάγεται κάθε χρόνο στο Βερολίνο και συμμετέχουν επιλεγμένοι εκθέτες από όλο τον κόσμο, κορυφαίοι οργανοποιοί που επιδεικνύουν τα όργανα που κατασκευάζουν.

Φέτος λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας οι διοργανωτές αποφάσισαν να προσφέρουν στο κοινό τη δυνατότητα να ενημερωθεί μέσω του διαδικτύου για τους οργανοποιούς και τις δημιουργίες τους το Σάββατο και την Κυριακή 2 και 3 Μαΐου 2020, από την επίσημη ιστοσελίδα της έκθεσης https://holygrailguitarshow.com και τη σελίδα της στο Facebook.

Ο οργανοποιός Γιάννης Παπαδόπουλος είχε προσκληθεί να πάρει μέρος στην έκθεση, παρουσιάζοντας τις ακουστικές του κιθάρες. Θα συμμετέχει κι αυτός στην διαδικτυακή παρουσίαση τόσο στις σελίδες της έκθεσης όσο και μέσω της δικής του σελίδας στο Facebook: https://www.facebook.com/hordofononguitars

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος ξεκίνησε να ασχολείται με την οργανοποιία το 1985 και προσανατολίστηκε στην κατασκευή έγχορδων μουσικών οργάνων. Εμπειρικός τεχνίτης, μελέτησε τη διεθνή βιβλιογραφία κάνοντας παράλληλα την πρακτική του αναζήτηση. Το 1998 άνοιξε το δικό του εργαστήριο, το “Χορδόφωνον”, στην οδό Εμ. Μπενάκη 63-65 στα Εξάρχεια.

Αφού κατασκεύασε διάφορα παραδοσιακά όργανα όπως μπουζούκια, λαούτα, ούτια καθώς και υβριδικά όργανα κατά παραγγελία, τα τελευταία 15 χρόνια έριξε το βάρος της δημιουργικότητάς του στο σχεδιασμό και την κατασκευή ακουστικών κιθαρών.

Οι κιθάρες που δημιουργεί είναι διαφόρων τύπων όπως gypsy, flamenco, κλασικές και ακουστικές. Έχουν κερίσει τις εντυπώσεις έμπειρων μουσικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσελκύοντας το ενδιαφέρον, εκτός των άλλων, και της γερμανικής τηλεόρασης που έκανε ειδική παρουσίαση για το εργαστήριό του.

Η φιλοσοφία του Γιάννη Παπαδόπουλου είναι να φτιάχνει το κάθε όργανο με στόχο τον απόλυτο ακουστικό ήχο και την ικανοποίηση των μουσικών. Χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά εργαλεία χειρός κι έτσι έρχεται διαρκώς σε επαφή με το ξύλο, ακούγοντας τον ήχο του μέσα στις περίπου 250 ώρες που χρειάζεται ένα όργανο για να ολοκληρωθεί.

Η σχέση χειροποίητου οργάνου και οργανοποιού, οδήγησε τον Γιάννη Παπαδόπουλο στο να επιλέξει να δίνει ονόματα στις κιθάρες του, αντί για τους σειριακούς αριθμούς που χρησιμοποιεί η μαζική βιομηχανία. Καθώς φτιάχνει μια κιθάρα ψάχνει και το όνομα που ταιριάζει καλύτερα στο χαρακτήρα της.

Τίποτα δεν επιλέγεται τυχαία μέσα στο εργαστήριο “Χορδόφωνον” για τη δημιουργία ενός μουσικού οργάνου. Τα ξύλα είναι όλα διαλεγμένα από προμηθευτές με αναγνωρισμένη ποιότητα και τα όργανα φτιάχνονται από το παλιό στοκ του εργαστηρίου. Έτσι το κάθε όργανο γίνεται καλύτερο μέσα στο χρόνο. Το φινίρισμα των οργάνων γίνεται με τεχνικές όπως το French polish, φιλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Τα αξεσουάρ επιλέγονται επίσης με αυστηρά κριτήρια, όπως για παράδειγμα χειροποίητα κλειδιά κουρδίσματος.

Μετά τη διαδικτυακή παρουσίαση της έκθεσης “The Holy Grail Guitar Show” ο Γιάννης Παπαδόπουλος θα συνεχίσει να σχεδιάζει και να κατασκευάζει ακουστικές κιθάρες στο εργαστήριό του στα Εξάρχεια, πάντα με τη σκέψη ότι όπως το κάθε ξύλο έχει το δικό του χαρακτήρα, έτσι έχει και το κάθε όργανο. Κιθάρες με προσωπικότητα, για μουσικούς που ξέρουν να εκτιμούν τον ποιοτικό ήχο.

Χορδόφωνον http://www.hordofonon.com