Παναγιώτης Δημητρόπουλος “Ένας ένστολος με φιλανθρωπικό χαρακτήρα…”

Πρόκειται για τον Παναγιώτη Δημητρόπουλο, Υπαξιωματικός του Ελληνικού στρατού ξηράς που κατάφερε να κερδίσει με το ταλέντο του στην συγγραφή παιδικών βιβλίων όχι μόνο την αγάπη των παιδιών άλλα και του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού. Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης ενώ μεγάλωσε στην Αμαλιάδα της Ηλείας. Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο ανοιχτό πανεπιστήμιο στο τμήμα ανθρωπιστικών σπουδών, στο τομέα του Ελληνικού πολιτισμού και έχει λάβει μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές στο Κόσσοβο, συμμετοχή για την οποία έχει τιμηθεί με εύφημο μνεία από το ΝΑΤΟ, το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΣ.


Πηγή έμπνευσης των βιβλίων του αποτέλεσε η δωδεκάχρονη σήμερα κόρη του, Καλλιόπη η οποία στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει ο ίδιος το δικό του ταξίδι στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών εκεί που όλα είναι δυνατά να συμβούν… Έχει γράψει «ο μπαμπάς μου… Ο ήρωας μου» και το «χρυσαφένιο κουκούτσι» από εκδόσεις (Ελληνοεκδοτική) το «μυστικό της γαλέρας» (Αρτέον) «Τρεις νύχτες …Ένα θαύμα» ( Σαϊτης) και «η μαγεμένη ευχή» από τις εκδόσεις (anima). Τα έσοδα των οποίων διατίθενται σε ιδρύματα με παιδιά που πάσχουν από καρκίνο.
Μια πράξη ανθρωπιάς, περηφάνιας, ευαισθησίας και τρυφερότητας από έναν στρατιωτικό που όταν δεν υπηρετεί με υπευθυνότητα και προσήλωση την πατρίδα του, απομονώνεται από τις αυστηρές του αρμοδιότητες και αφοσιώνεται ψυχή τε και σώματι στο προσωπικό του βασίλειο. Στα παραμύθια του… Πλάθοντας ήρωες και ηρωίδες… Με όνειρα και ελπίδες. Ελπίδες για ένα καλύτερο παρών που θα σηματοδοτήσουν την αρχή για ένα καλύτερο μέλλον.

Φλόγα, Σύλλογος Γονέων-Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, Λάμψη: Σύλλογος παιδιών με καρκίνο και Χριστοδούλειο ορφανοτροφείο θηλέων.

Είναι μόλις μερικοί από τους φορείς που έχει ενισχύσει με την δράση του και έχει προσθέσει και εκείνος με την σειρά του ένα μικρό λιθαράκι στη σπουδαία προσπάθεια αυτών των οργανισμών.

«Ο μπαμπάς μου… Ο ήρωας μου…» και το «Χρυσαφένιο κουκούτσι» είναι από τα πιο δημοφιλή του συγγραφικά πονήματα. Μάλιστα στο πρώτο (ο μπαμπάς μου… ο ήρωας μου), συνεργάστηκε με την σκηνοθέτη-ηθοποιό Μαρία Τσομπανάκη η οποία έκανε την προλόγηση. Παράλληλα σ’αυτή του την προσπάθεια συμμετείχε και η παιδοψυχολόγος Msc κα Βαλαμουτοπούλου Χρυσούλα η οποία τον συνόδευσε σε πολλές δράσεις σε σχολεία και πολιτιστικά κέντρα μιλώντας για το εν λόγω θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο.

Πως καταφέρνετε να συνδυάσετε μια απαιτητική, αυστηρή και υπεύθυνη δουλειά όπως αυτή του στρατιωτικού με την συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Συνήθως έχουμε στο μυαλό μας ότι η συγγραφή βιβλίων προαπαιτεί κάποιου είδους απομόνωση …

Ο στρατιωτικός από την φύση του επαγγέλματος του πρέπει να είναι πάντα έτοιμος να υπερασπιστεί τα ιδανικά και τα σύνορα της πατρίδα του. Ο στρατιωτικός-συγγραφέας πρέπει να είναι ο πολίτης εκείνος ο οποίος πρέπει να μάχεται για τις αξίες και τα ιδανικά μιας κοινωνίας. Με λίγα λόγια το καλύτερο όπλο για μία κοινωνία που θέλει να ζει σε ειρηνικά πλαίσια είναι το βιβλίο.

Τα έσοδα των βιβλίων σας γνωρίζουμε ότι τα χαρίζετε σε διάφορους φορείς για καλό σκοπό. Πείτε μας δυο λόγια γ’αυτή σας την πρωτοβουλία…

Θεωρώ ότι πρέπει αν μη τι άλλο ο συγγραφέας των παιδικών βιβλίων να στηρίζει εκτός των πνευματικών του δυνατοτήτων και ιδεών με τρόπους οι οποίοι μπορούν να στηρίζουν υλικά τις ανάγκες των παιδιών εκείνων που έχουν πραγματικά ανάγκη. Ο κύκλος της προσφοράς δεν πρέπει να μένει ημικύκλιο.

Τι προσδοκάτε να αποκομίσει ένα παιδί διαβάζοντας τα αναγνώσματα σας;

Στόχος μου είναι πάντα τα θετικά μηνύματα των βιβλίων να μπορέσουν να γίνουν κτήμα τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων μας φίλων και αναγνωστών. Ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων άλλωστε γράφει για να κοιμούνται τα παιδιά και να ξυπνάνε οι μεγάλοι.

Μπορεί ένας συγγραφέας να ξεχωρίσει κάποιο από τα έργα του ως αγαπημένο;

Δεν νομίζω. Διότι τα πνευματικά του παιδιά είναι στην ίδια μοίρα όπως και τα βιολογικά του.

Ποιο είναι το απαραίτητο συστατικό ή αλλιώς το μυστικό της επιτυχίας για να γίνει ένας συγγραφέας παιδικών βιβλίων αγαπητός στο παιδικό κοινό;

Άποψη μου είναι πως αν θέλει ο συγγραφέας να κατακτήσει το παιδικό κοινό πρέπει να βουτήξει ο ίδιος στα όνειρα στη φαντασία και στον μαγικό κόσμο ,εκείνο που όλα μπορούν να συμβούν.

Γνωρίζω ότι ετοιμάζετε το νέο σας βιβλίο… Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια γ’αυτό;

Το νέο μας βιβλίο από την Ελληνοεκδοτική και αυτό έχει να κάνει με την μετάδοση του θετικού μηνύματος της προσήλωσης των παιδιών μας στους ήρωες εκείνους που πραγματικά αξίζει να θαυμάζει κανείς μιας και εκείνοι αφιερώθηκαν εξολοκλήρου τόσο στο σύνολο όσο και στην πατρίδα τους. Συνοψίζοντας είναι μια βουτιά στις αξίες και στα ιδανικά.

Τη συνέντευξη επιμελήθηκε η BAΓIA ΣEPAΦEIMIΔOY ΔημοσιογράφοςΠολιτικός Eπιστήμων.