Άκης Δελλής: “…Κάθε άνθρωπος με μουσική παιδεία, εμπλουτίζει την πνευματική του καλλιέργεια, όπως είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο”

“…Όντας πρόεδρος της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης Παιδική Αγκαλιά, πάντα όταν υπάρχει η δυνατότητα είτε από μουσικά δρώμενα για την ενίσχυση του Οργανισμού είτε και με άλλους τρόπους, προσπαθώ να μεταφέρω το πόσο σημαντικό πράγμα είναι η μουσική, ακόμα και για ψυχικους αλλά και άλλους πολλούς λόγους”

Πολιτισμός και Μουσική Παιδεία. Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς; Η μουσική εννοείται πως ενώνει τους λαούς διότι η μουσική δεν έχει όρια όπως πολλές φορές βάζουμε εμείς οι άνθρωποι.

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί; Θα αναφέρω δύο ονόματα κατά προσωπικής μου άποψης που νομίζω πως δεν χρειάζεται καν ιδιαίτερης επεξήγησης!! Γιάννης Πάριος – Αντώνης Βαρδής (Έρωτας – Αγάπη – Συναίσθημα).

“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.” Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση; Η μουσική για όλο τον κόσμο είναι μια. Κάθε Μουσικός είναι και διαφορετικός άνθρωπος, ο οποίος μπορεί και εκφράζει την δική του προσωπική νότα.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Όντας πρόεδρος της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης Παιδική Αγκαλιά, πάντα όταν υπάρχει η δυνατότητα είτε από μουσικά δρώμενα για την ενίσχυση του Οργανισμού είτε και με άλλους τρόπους, προσπαθώ να μεταφέρω το πόσο σημαντικό πράγμα είναι η μουσική, ακόμα και για ψυχικους αλλά και άλλους πολλούς λόγους. Νομίζω πως κάθε άνθρωπος με μουσική παιδεία, άσχετα εάν θα ακολουθήσει καριέρα στη μουσική, εμπλουτίζει την πνευματική του καλλιέργεια, όπως είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο.

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική; Ένας γονιός είναι σχετικά εύκολο να ανακαλύψει μουσικά ταλέντα στο παιδί του με τους γνωστούς τρόπους που οι περισσότεροι γνωρίζουμε. Είτε από μια παρότρυνση από τους ίδιους για μια εγγραφή σε ένα ωδείο της γειτονιάς είτε και από το μάθημα μουσικής που διδάσκετε στα σχολεία.

Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση; Δυστυχώς όσο αναφορά την παράδοση είμαστε λίγο πίσω στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οικογένειες συνανθρώπων μας που ζουν στην επαρχία έχουν την δυνατότητα και περνάνε βιοματικα μικρές αλλά και μεγάλες αρχές και έθιμα στα παιδιά τους πάνω στην μουσική παράδοση λόγω και των τοπικών εορτών που υπάρχουν ανά την Ελλάδα.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Ανέκαθεν οι Έλληνες έχουμε αναδείξει μεγάλα και αξιόλογα ταλέντα στην παγκόσμια μουσική σκηνή όπως Μαρία Κάλλας – Βαγγέλης Παπαθανασίου – Gianni αλλά και πολλούς ακόμα νεότερους καλλιτέχνες και σε πολλά είδη μουσικής.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Δυστυχώς το διάστημα αυτό, λόγω του ιού που μας έχει καθηλώσει όλους, κάποιες πριγραματισμενες εμφανίσεις μου στο εξωτερικό έχουν παγώσει. Αυτό βέβαια συνεπάγεται στο μολύβι και το χαρτί δίνοντας μου το χρόνο στο να γράψω και πάλι μετά από ένα περίπου χρόνο.

Από ότι έχουμε πληροφορηθεί αναμένεται σύντομα η κυκλοφορία του νέου σας τραγουδιού και βίντεο κλιπ; Πολύ σύντομα, ίσως μετα το πέρας των μέτρων που έχει λάβει η χώρα μας, θα βρίσκομαι σε θέση στο να συζητηθεί ξανά το πότε θα γίνει η επίσημη κυκλοφορία του.