Ανδρέας Μπαλαούρας: “Η εσωτερική αναζήτηση γίνεται πάντα σε περιόδους της ψυχικής μας ευμάρειας περιβαλλόμενη από αγάπη και ειρήνη και όχι σε εποχές καταπίεσης, ανέχειας και θλίψης”

Ο Εικαστικός/Σκηνοθέτης Ανδρέας Μπαλαούρας “ανακρίνεται” από τη δημοσιογραφική ομάδα του polismagazino.gr για τον Κορονοϊό, την Καραντίνα και την Κανονικότητα.

“…Ο πολιτισμός είναι η ανάγκη της κάθε γενιάς για εκφραστικότητα προς κάτι ανώτερο της βιολογικής της υπόστασης, είναι ελευθερία έκφρασης”

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα του απεγκλωβισμού; Κάθε μέρα που περνάει κάτι αλλάζει μέσα μας.
Η συνεχής αρνητική πληροφόρηση με τους χιλιάδες νεκρούς σε διεθνές επίπεδο εντείνει το συναίσθημα του φόβου τόσο για τους ανθρώπους μας όσο και για εμάς τους ίδιους καθώς βλέπουμε τους γύρω μας σαν μόνιμη απειλή.
Βγαίνοντας έξω μία- δύο φορές για τα απαραίτητα, γρήγορα συμπεραίνει κανείς πως η απόσταση δημιούργησε ένα έντονο κλίμα δισταγμού και καχυποψίας.
Ο διαρκής φόβος για τον «αόρατο» εχθρό, όπως τον αποκαλούν οι ειδικοί, μας κάνει να είμαστε μονίμως σε διαρκή άμυνα περιτυλιγμένη από έντονο άγχος, αγωνία και αναμονή… Αναμονή μιας και δεν ξέρουμε το πότε θα τελειώσει όλο αυτό αλλά και αν θα βρεθεί ο τρόπος εξουδετέρωσης του.
Ζούμε με τις αναμνήσεις του παρελθόντος χωρίς στόχους και όνειρα με αισιοδοξία, χωρίς σκοπό σε μία ρουτίνα παντελώς άγνωστο το πότε θα ξεκολλήσουμε από αυτή. Μάλλον αργεί η επιστροφή μας στην κανονικότητα και ως επακόλουθο έχει το έργο του καθενός μας να δυσχεραίνει.
Όταν λοιπόν οι μέρες μας είναι ίδιες και αδιάφορες υπάρχουν κι εκείνοι που λένε ότι ψάχνονται με τον εαυτό τους, τον αναζητούν και τον αναλύουν.
Η απάντησή μου; Η εσωτερική αναζήτηση γίνεται πάντα σε περιόδους της ψυχικής μας ευμάρειας περιβαλλόμενη από αγάπη και ειρήνη και όχι σε εποχές καταπίεσης, ανέχειας και θλίψης.
Η ανθρωπότητα έχει ζήσει ανά τους αιώνες πολέμους, λιμούς και πανδημίες και δεν πιστεύω ότι άλλαξε κάτι προς το καλύτερο.
Αντιθέτως, ο άνθρωπος μετά ψάχνει ακόμη περισσότερο την κακή του πλευρά.
Συμπερασματικά κατά την ταπεινή μου άποψη, η επόμενη μέρα θα μας βρει σαν τρωκτικά στην αναζήτηση της όποιας απόλαυσης στερηθήκαμε την δύσκολη αυτή περίοδο, αγωνιώντας για το αν θα την ξανά στερηθούμε.
Έτσι λοιπόν, θα παλεύουμε, μέσα από μία έντονη λαιμαργία εξασφάλισης του εαυτού μας και της ψυχολογικής μας ανάτασης.
Κυρίαρχο συναίσθημα και πάλι ο φόβος μιας που καλλιεργήσαμε επιτυχώς και η σοδειά περίσσια!
Εύχομαι να είναι όσο πιο σύντομο το διάστημα εγκλωβισμού που μας απομένει γιατί όσο περισσότερος καιρός περνάει τόσο πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για την ψυχοσύνθεσή των ανθρώπων.

Πολιτισμός και κορονοϊός άλλο ένα χτύπημα για τον πολιτισμό η μία ευκαιρία για πολιτιστική επικοινωνία μέσω διαδικτύου; Αυτό τον καιρό έχουν γεμίσει τα μέσα δικτύωσης με live από καλλιτέχνες και ερασιτέχνες που τραγουδάνε, ζωγραφίζουν, παίζουν θέατρο, αυτοσχεδιάζουν δημιουργικά στο σπίτι τους.
Αυτό είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός όπου μέσω αυτού παρέχεται ελπίδα στην ανθρωπότητα.
Είναι αδιαμφισβήτητα ένα σπουδαίο έργο αντί για ανούσιες selfie και παρακμιακά stories με φίλτρα.
Δίνεται σε όλους μας η δυνατότητα να βλέπουμε καλλιτέχνες που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν απασχολημένοι στις δουλειές τους.
Τώρα όμως βρίσκουν τον τρόπο και το χρόνο να επικοινωνήσουν την τέχνη τους και το ταλέντο τους μαζί μας και σε ένα άλλο φορές κοινό.
Φυσικά και το θέατρο, ένας πίνακας ζωγραφικής ή μία συναυλία live δεν έχουν καμία σχέση από κοντά. Όταν γίνεσαι μάρτυρας στις οποιεσδήποτε δράσεις στα συναισθήματα στις δονήσεις και τα ερεθίσματα που δέχεσαι δεν αντικαθιστώνται από κανένα άλλο μέσο.
Η τέχνη πάντα είναι εκεί και θα είναι σε ακόμη πιο δύσκολους καιρούς.
Κατάφερε και έγινε αρωγός στην εξέλιξη του πολιτισμού και του κοινωνικού μας γίγνεσθαι. Διεύρυνε τους ορίζοντες όλων των ανθρώπων.
Η τέχνη σε αυτή την περίοδο συνειδητοποιούμε το πόσο πολύτιμο αγαθό είναι. Τονωτικό να ακούμε μουσική, να βλέπουμε επιτυχημένες ταινίες, να ζωγραφίζουμε, να χορεύουμε και να τραγουδάμε.
Οι καλλιτέχνες άνθρωποι κι αυτοί που αυτή την στιγμή βιώνουν μία δύσκολη συνθήκη. Το ίδιο και οι πολιτιστικές δράσεις.
Ο πολιτισμός είναι η ανάγκη της κάθε γενιάς για εκφραστικότητα προς κάτι ανώτερο  της βιολογικής της υπόστασης, είναι ελευθερία έκφρασης.
Επομένως στο διαδίκτυο ναι μεν λειτουργεί ευεργετικά αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τα δρώμενα του πολιτισμού.
Ας μην ξεχνάμε ότι αναπτύσσεται λόγω της έλλειψης της ελευθερίας μας και του περιορισμού μας στο σπίτι.
Την τέχνη την γεύεσαι από κοντά εκεί την αισθάνεσαι και δεν αντικαθίσταται με τίποτα άλλο γενικότερα.

Ο τουρισμός λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας πιστεύετε ότι θα αυξηθεί, ή θα πληγεί; Ο τουρισμός είναι ως γνωστόν η βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Η Ελλάδα θεωρείται μία ασφαλής χώρα για διακοπές, μιας και η κατάσταση των κρουσμάτων μας, κάτι περισσότερο από ελεγχόμενη δείχνει.
Αποκαρδιωτικό γεγονός είναι ότι αρκετές χώρες δεν θα επιτρέψουν την έξοδο του πληθυσμού τους σε άλλες χώρες.
Ενθαρρυντικό καθώς όλοι εμείς μπορούμε να στηρίξουμε την χώρα μας μένοντας εδώ αγκαλιάζοντας τα νησιά μας. Όπως και να έχει δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα ξέγνοιαστο προσοδοφόρο, τουριστικά καλοκαίρι.
Η ήδη επιβαρυμένη οικονομία της Ελλάδος, έρχεται αντιμέτωπη με ένα άλλο πλήγμα. Πιστεύω σε μία σχετική κανονικότητα, γιατί έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Σεπτέμβρη.

Η καραντίνα είναι η αρχή ενός ελέγχου της κοινωνίας, της οικονομίας, και της καθημερινότητας μας; Η καραντίνα ξεκίνησε ως ένα μέτρο ελέγχου των απερίσκεπτων και ασυνείδητων, με παράλογους αποκλεισμούς και εύκολα παραθυράκια για τους απερίσκεπτους.
Όσον αφορά τις συνωμοσίες στην οικονομία μας αλλά και διεθνώς. Αυτό θα το δείξει ο χρόνος τίποτε δεν μένει κρυφό τα πάντα αποκαλύπτονται στο πέρασμα του. Σύμφωνα με τον πολυδιαβασμένο συγγραφέα Γιουβάλ Νόα Χαράρι
«Μέχρι τώρα, όταν το δάχτυλό σας άγγιζε την οθόνη του έξυπνου κινητού που είχατε στα χέρια σας και έκανε κλικ πάνω σε ένα σύνδεσμο, η κυβέρνηση ήθελε να μάθει που ακριβώς «κλικάρατε», με την πανδημία του κορονοϊού όμως, η εστίαση του ενδιαφέροντος μετατοπίζεται. Τώρα η κυβέρνηση θέλει να γνωρίζει τη θερμοκρασία του δακτύλου σας και την αρτηριακή πίεση κάτω από την επιδερμίδα του.
Το πραγματικό αντίδοτο είναι η επιστημονική γνώση και η παγκόσμια συνεργασία».
Οι κοινοί θνητοί λοιπόν ζούμε στην εποχή όπου τα πάντα συμβαίνουν και τα παρακολουθούμε ως θεατές.  

Ποια είναι τα σχέδιά σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Σταματήσαμε με την καλλιτεχνική μου ομάδα τις πρόβες για την παράσταση “SOLO” .
Ευελπιστώ να ολοκληρωθεί, αν όχι άμεσα κατά την ελάφρυνση των μέτρων, σίγουρα στην αρχή της επόμενης σεζόν.
 Έμεινα επίσης σε σημαντικές συζητήσεις που κάνω για την έκθεση των έργων μου με την έλευση του νέου έτους.
Εύχομαι σε όλους υγεία, αγάπη θετική σκέψη και όλα θα πάνε καλά! Στο χέρι μας είναι να βγούμε καλύτεροι άνθρωποι και πιο δυνατοί από αυτή την δοκιμασία.
Να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε σα να μην συνέβη ποτέ αυτό. Αυτό σας εύχομαι.