“Άγιος φονιάς” Μια συγκλονιστική θεατρική παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε

Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη

Παρασκευή βράδυ παρακολούθησα τη θεατρική παράσταση “Αγιος φονιάς” του Γιώργου Κοζυράκη στο θέατρο Χώρος Τέχνης Ασωμάτων!!!

Ένα συγκλονιστικό σενάριο με καταπληκτικές ερμηνείες! Η έμπνευση του έργου προέρχεται από την καταστροφή του 1922 και υπεισέρχεται στον ψυχισμό της μητέρας και του γιου της, των μόνων, που απέμειναν ζωντανοί στη καταστροφή του χωριού τους από τους Τσέτες.

Η παράσταση αρχίζει με τον γιο Πέτρο, σε μεγάλη ηλικία, ιερέα στο νεκροταφείο της πόλης, ζει σε ένα καλύβι, μια εντελώς ασκητική ζωή, κάπου στην Ελλάδα. Ο 101ος Ψαλμός του Δαυίδ είναι αυτός που τον αντιπροσωπεύει και η αφήγηση που ακολουθεί αφορά την αυτογνωσία του σε σχέση με την πορεία της ζωής του. Οι αναδρομές του στην ημέρα της καταστροφής και οι διάλογοι που είχε τότε με τη μητέρα του είναι αυτά που βασανίζουν τη ψυχή του και καθόρισαν το μέλλον του. Αυτοί οι διάλογοι είναι που συγκλονίζουν τον θεατή και προκαλούν ανατριχίλα ιδίως στο δεύτερο μέρος του έργου όπου ακολουθούν αλήθειες,

Δεν θέλω να πω πολλά για το σενάριο για να μη χαθεί η έκπληξη όσων αποκαλύπτονται, θα πω μόνο πως ο Γιώργος Κοζυράκης έγραψε ένα σενάριο που αγγίζει όχι μόνο όσους έζησαν την καταστροφή, όσους έχουν απογόνους από εκείνους τους τόπους, όχι μόνο άκουσαν φρικτές διηγήσεις, αλλά κάθε θεατή που αφήνεται να παρασυρθεί να μεταφερθεί σε μια εποχή και σε μια κατάσταση πέρα από κάθε λογική. Πολλά συγχαρητήρια στον σεναριογράφο γι΄ αυτό το εξαιρετικό έργο. Η δύναμή του σε ακολουθεί μετά την έξοδό σου από τη θέατρο. Η σκηνοθέτις Aliki Peterson καθοδήγησε τους ηθοποιούς της με τον απαιτούμενο σεβασμό απέναντι σε μια τραγωδία κοινωνική, οικογενειακή, προσωπική!

Τα εκάστοτε συναισθήματά τους ξεχύνονται αβίαστα και μας παρασύρουν μαζί τους. Κάθε στιγμή του έργου έχει τη σφραγίδα της επιτυχημένης σκηνοθεσία της. Εξαιρετικές ερμηνείες από τους τρεις κύριους ηθοποιούς Γιάννης Διακονικόλας, Γιάννης Κοζής Ειρήνη Αποστόλου!!!! Πολλές φορές, στη διάρκεια του έργου, αναρωτήθηκα για τα σωματικά αποθέματα τους, για τις ψυχικές δυνάμεις τους! Με μάγεψαν, σχεδόν δεν ανέπνεα  μην τυχόν χάσω τις δικές τους ανάσες, τις ψυχικές τους αντοχές! Χειρίζονται άψογα κάθε λεπτό ερμηνείας!!! Οι τρεις υπόλοιπες γυναίκες ηθοποιοί δεν έχουν λόγο, όπως λόγο δεν έχουν οι ψυχές που περιφέρονται μέσα μας, ως χορός αρχαίου δράματος, μας ταράζουν αλλά μας δίνουν και δύναμη, γι΄ αυτό και η παρουσία τους είναι ουσιαστική!

Μια εξαιρετική θεατρική παράσταση άρτια από κάθε άποψη.

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!!!!!