Άγγελος Έντρι: “Δεν ξέρω εάν τα περισσότερα τραγούδια γράφονται σε δύσκολες στιγμές όπως λένε, θέλω να πιστεύω όμως ότι πάντα ονειρεύονται τις πιο ευτυχισμένες”

Το «μυστικό» είναι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα, η εξισορρόπηση ανάμεσα στην αυστηρή λογική και το παρορμητικό συναίσθημα.

Πως μπήκε η μουσική στη ζωή σου? Πότε ξεκίνησες να τραγουδάς; Μεγάλωσα σε ένα σπίτι και σε μια οικογένεια όπου αγαπούσαμε πολύ την μουσική. Ο πατέρας μου όντας καλλίφωνος άνθρωπος τραγουδούσε πολύ συχνά και μπορώ να πω ότι ήταν εκείνος που με επηρέασε, θετικά πάντα, να αρχίσω να βάζω την μουσική πιο έντονα μέσα μου. Ξεκίνησα να τραγουδάω λοιπόν τα πρώτα μαθησιακά χρόνια της ζωής μου σε διάφορες εκδηλώσεις του σχολείου κι έφτασα μέχρι σήμερα να έχω κάνει την μουσική τρόπο ζωής. Στον χώρο του τραγουδιού μπήκα το 2009-2010 όταν μου πρότεινε ο γαμπρός μου να τραγουδήσουμε μαζί σε κάποιο ταβερνάκι… Άρχισα να τραγουδάω ρεμπέτικα, έτσι πήρα τα πρώτα μου λεφτά από το τραγούδι. Από’κει και πέρα έκανα δικά μου live και έγινα πιο έμπειρος σε αυτόν τον τομέα…

Τι σημαίνει για σένα μουσική; Η μουσική είναι μια γλώσσα, ένας σημαντικός τρόπος έκφρασης των ανθρωπίνων σκέψεων και συναισθημάτων. Μια γλώσσα τόσο πλούσια ώστε να καλύπτει όλο το φάσμα αυτών των σκέψεων και συναισθημάτων. Είναι μια γλώσσα για όλους τους ανθρώπους. Είναι μια γλώσσα που είναι εκεί και μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και όταν η κανονική γλώσσα, ο λόγος αποδεικνύεται να είναι μικρής χρησιμότητας και αποτελεσματικότητας ως προς την έκφραση κάποιον καταστάσεων ή σκέψεων ή συναισθημάτων.

Συνθέτεις μουσική; Γράφεις στίχους; Ή περιορίζεσαι μόνο στην ερμηνεία; Η βασική μου ενασχόληση με την μουσική είναι η ερμηνεία. Αλλά αρκετές φορές έχω γράψει και στίχους και μουσική φτιάχνοντας ένα κομμάτι εξ ολοκλήρου. Είναι δύσκολο να συνθέσεις ένα τραγούδι, να ντύσεις στίχους με μια μελωδία. Απαιτεί πολύ αφοσίωση όλο αυτό πολύ καθαρό μυαλό και αρκετή εργατοώρα, αλλά κάθε φορά που θα δω το δημιούργημα μου ολοκληρωμένο τα αποτελέσματα με δικαιώνουν!

Ποια είναι τα ακούσματα σου; Οι αγαπημένοι σου καλλιτέχνες; Τα ακούσματα μου δεν οριοθετούνται σε συγκεκριμένα πλαίσια. Μπορώ να ακούσω τα πάντα ανάλογα την ώρα και την διάθεση. Αγαπώ την ποπ και έντεχνη μουσική. Μέσα από την συμμετοχή μου στο Xfactor είχα την τύχη να συναναστραφώ με πολλούς καλλιτέχνες, μέσα σε αυτούς ήταν και ο Χρήστος Μάστορας, ένας καλλιτέχνης που θαύμασα ιδιαίτερα όχι μόνο σαν τραγουδιστή αλλά και σαν άνθρωπο. Μία ακόμη μεγάλη μου αγάπη είναι και ο τεράστιος Σωκράτης Μάλαμας.

Έλαβες μέρος στο φετινό Xfactor. Μίλησε μας γι αυτή σου την εμπειρία. Η συμμετοχή μου σ΄ αυτό το παιχνίδι ήταν εμπειρία ζωής για μένα. Γνώρισα πολύ σημαντικούς ανθρώπους και πήρα σπουδαία μαθήματα από αυτούς. Έμαθα πώς να λειτουργώ μέσα στο σύνολο, μέσα σε μια ομάδα και να μοιράζομαι με άλλους σπουδαίους ερμηνευτές την ίδια σκηνή. Η συμμετοχή μου σ’ αυτό είναι κάτι που θα έκανα ξανά.

Πιστεύεις ότι για να καταξιωθεί ένας καλλιτέχνης φτάνει μόνο το ταλέντο ή απαιτείται και σκληρή δουλειά; Το ταλέντο ασφαλώς χρειάζεται αν θέλεις να επιτύχεις. Όμως το κυριότερο, για να επιτύχεις είναι να μην το βάζεις κάτω και να δουλεύεις σκληρά.
Αν το ταλέντο μετράει μια φορά, τότε η προσπάθεια μετράει δύο.
Όταν ξεκινάς μια νέα ενασχόληση ή μια προσπάθεια, αρχίζεις και βελτιώνεσαι μέχρι που φτάνεις σε ένα σημείο καμπής. Αυτό το σημείο είναι που χρειάζεται σκληρή δουλειά, αφοσίωση και όρεξη για περαιτέρω βελτίωση.
Αν έχεις ταλέντο, θα φτάσεις με μεγαλύτερη ευκολία στο σημείο καμπής, αλλά χωρίς την σκληρή δουλειά δεν θα καταφέρεις να το ξεπεράσεις και να βελτιωθείς περισσότερο.

Τι κυριαρχεί περισσότερο στην ζωή σου, η λογική ή το συναίσθημα; Το «μυστικό» είναι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα, η εξισορρόπηση ανάμεσα στην αυστηρή λογική και το παρορμητικό συναίσθημα. Να μπορεί κανείς να σκέφτεται λογικά, διατηρώντας όμως επαφή με το συναίσθημά του.

Είσαι αυτοδίδακτος μουσικός; Παίζεις κάποιο μουσικό όργανο; Είμαι αυτοδίδακτος σε ότι αφορά την εκμάθηση μουσικού οργάνου καθώς και της σύνθεσης και της φωνητικής ερμηνείας. Παίζω κιθάρα μαθαίνοντας κάποια βασικά πράγματα από έναν φίλο μου.

Είναι εύκολο για μία σχετικά νέα δουλειά να ακουστεί; Εννοώ, γενικά, ο κόσμος “ψάχνεται” για καινούργια πράγματα; Δεν είναι καθόλου εύκολο για μια νέα δουλειά να ακουστεί. Ο κόσμος ναι, θέλει να ακούσει κάτι καινούριο αλλά να είναι βασισμένο σε παλιότερα ρεπερτόρια. Δεν ξέρω πως γίνετε αυτό αλλά αυτό θέλουν. Θέλουν καινούριο αλλά γνώριμο καινούριο, δηλαδή σαν να το έχουν ακούσει κάπου.

Ετοιμάζεις κάποια επαγγελματική δουλειά; Θα εμφανίζεσαι κάπου; Έχω ξεκινήσει μαζί με τους συνεργάτες μου να υλοποιούμε τον πρώτο μου προσωπικό δίσκο. Έχουμε ετοιμάσει κάποια τραγούδια και συνεχίζουμε να δημιουργούμε κι άλλα.
Στον δίσκο αυτό, η σύνθεση των τραγουδιών θα είναι δική μου καθώς και οι στίχοι πολλών τραγουδιών. Δεδομένης αυτής της άσχημης κατάστασης που βιώνουμε όλη η διαδικασία ολοκλήρωσης των τραγουδιών έχει μπει στον πάγο, άλλα ευελπιστούμε να τελειώσει γρήγορα όλο αυτό και να ξαναμπούμε στους κανονικούς μας ρυθμούς. Τότε θα προβώ και στις απαραίτητες δημοσιεύσεις για το που μπορεί ο κόσμος να με δεί.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Το όνομά μου είναι Άγγελος Έντρι. Γεννήθηκα 21/03/1988. Έχω τελειώσει συντηρητής κεντρικών θερμάνσεων. Ασχολούμαι με το τραγούδι από τετάρτη Δημοτικού, όχι επαγγελματικά βέβαια. Πρώτη φορά σε κοινό εμφανίστηκα το 2010 όπου έπαιζα ρεμπέτικα μαζί με τον γαμπρό μου και σιγά σιγά έκανα και δικά μου live.

Τον Οκτώβριο του 2019 μπήκα στο “X-factor Greece”. Με το συγκρότημα “liak and the cover” φτάσαμε μέχρι το 8ο live και αυτό ήταν ότι πιο επαγγελματικό έχω κάνει μέχρι τώρα. Και τώρα μαζί με τους συνεργάτες μου, η οποία γράφει φτιάχνουμε ωραία πράγματα – γράφοντας εγώ την μουσική και σε λίγο καιρό θα έχουμε την πρώτη δισκογραφική δουλειά.