Αλέξανδρος Ραπουτίκας: “Εμβαθύνω στο πρόσωπο με ρεαλιστικές τάσεις και τεχνικές κι έτσι συμβιώνω αλλά και συμπάσχω με το πρόσωπο που δημιουργώ”

“Οι άνθρωποι είναι για εμένα πηγή έμπνευσης. Μου αρέσει να τους παρατηρώ, τα πρόσωπά τους, το βλέμμα τους, η έκφραση τους. Είναι σαν να μιλάω μαζί τους και να έχουν να μου πούν μια ιστορία.”

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο; Το ρεαλιστικό σχέδιο και γενικά η τέχνη είναι η μεγαλύτερη μορφή επικοινωνίας για μένα καθότι το ξεκίνησα σ αρκετά μεγάλη ηλικία (34) παρατήρησα στον εαυτό μου όλα τα συναισθήματα να λειτουργούν σε πολύ έντονο βαθμό κάτι που δεν είχα νιώσει μέχρι τότε μα πάνω απ όλα νοιώθω ελεύθερος

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός; Ρεαλιστής δουλεύω σκληρά, να φανταστείτε ένα σχέδιο μπορεί να μου πάρει έως και ένα μήνα να το τελειώσω.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός; Γενικά οι άνθρωποι είναι για μένα πηγή έμπνευσης. Μου αρέσει να τους παρατηρώ, τα πρόσωπά τους, το βλέμα τους, η έκφραση τους. Είναι σαν να μιλάω μαζί τους και να έχουν να μου πούν μια ιστορία. Γι’ αυτό άλλωστε ασχολούμαι και με την προσωπογραφία.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Το πρότυπό μου είναι ο Rembrandt. Μ’αυτόν θα ήθελα ένα διάλογο αλλά δυστυχώς δεν ζεί. Θα ήθελα να συζητήσουμε πως κατάφερε να κάνει τόσο απίστευτο contrast και από που πήγαζε αυτή η φοβερή θεματολογία του.

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής; Δεν έχω ασχοληθεί ενεργά με κάτι άλλο. Μου αρέσει η μουσική όμως.

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά; Ναι, εννοείται στη βόρεια αναγέννηση το 14ο – 15ο αιώνα. Με τη ζωγραφική, θα γνώριζα απο κόντα τους μεγάλους δασκάλους όπως Rembrandt, Rubens, Durer κ.α. και θα μάθαινα απο αυτούς.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Η σχέση μου με το σχέδιο (προσωπογραφία) είναι άμεση. Θέλω να εμβαθύνω στο πρόσωπο με ρεαλιστικές τάσεις και τεχνικές έτσι συμβιώνω ή συμπάσχω ακομα με το πρόσωπο που δημιουργώ.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Θέλω, ευελπιστω κάποια στιγμή στο μέλλον να κάνω και μια έκθεση εκτός Πιερίας, να γνωρίσω και να μάθω απο άλλους καλλιτέχνες.

Βιογραφικό.

O Αλέξανδρος Ραπουτίκας γεννήθηκε στίς 29 Αυγούστου 1979 στήν
Κατερίνη. Ασχολείται με το ρεαλιστικό σχέδιο, κυρίως πορτραίτα αυτοδίδακτος. Τον Οκτώβριο του 2015 πήρε μέρος σε ομαδική έκθεση στήν αστική σχολή Κατερίνης με τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ στον οποιο ειναι αντιπροεδρος και παραδιδει μαθηματα σε παιδια εφηβους και ενηλικες.

Τον Ιανουαριο του 2017 εκανε ατομικη εκθεση στο ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ στο πνευματικο κεντρο ΕΚΑΒΗ. Τον Οκτωβριο του 2018 πηρε μερος σε ομαδικη εκθεση στην αστικη σχολη με τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ σε συνεργασια με την ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ.
Ενα απ’ τα βασικά υλικά που χρησιμοποιεί είναι μολύβι, καρβουνο, παστελ κ.α. Στοχος στα πορτρετα του ειναι ο ρεαλισμος κυριως, οι καταλληλες εκφρασεις οι οποιες ειναι σαν να εχουν μια ιστορια να πουν. Εργα του εχουν πουληθει σε Ελλαδα και εξωτερικο.