Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι παλετόραφων και ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;

Η επιλογή του κατάλληλου συστήματος αποθήκευσης προϊόντων σε μια αποθήκη μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά σε μια γραμμή παραγωγής. Ένα καλοσχεδιασμένο σύστημα αποθήκευσης αυξάνει την παραγωγικότητα, τον χώρο αποθήκευσης, ενώ την ίδια στιγμή βοηθά στην εύκολη και γρήγορη απογραφή και καταγραφή των προϊόντων. Η επιλογή των κατάλληλων παλετόραφων λοιπόν είναι μια σημαντική υπόθεση.

Ποιους διαφορετικούς τύπους έχουν τα ράφια αποθήκευσης παλετών και ποια χαρακτηριστικά έχει ο κάθε ένας από αυτούς; Ας δούμε παρακάτω.

Συμβατικό σύστημα ραφιών (Selective Racking)

Το συμβατικό σύστημα αποθήκευσης αποτελεί το πιο απλό σύστημα, το οποίο επιτρέπει την αποθήκευση των φορτίων παλετών σε διπλανές θέσεις. Η πρόσβαση στις παλέτες είναι ιδιαίτερα εύκολη. Είναι κατάλληλες για αποθήκες μικρού ύψους, 5 έως 8 μέτρων, ή για τις αποθήκες που στον διάδρομο τους κινούνται δύο ή περισσότερα μηχανήματα.

Drive-In ράφια

Σε περίπτωση που η ανάγκη εξοικονόμησης χώρου είναι μεγάλη, τα Drive-In ράφια είναι κατάλληλα για εσάς. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η αξιοποίηση του διαθέσιμου αποθηκευτικού χώρου, εξαιτίας της εξάλειψης των διαδρόμων μεταξύ των ραφιών. Ωστόσο, είναι κατάλληλα για ομοιογενή προϊόντα και μεγάλο αριθμό παλετών που προορίζονται για έναν συγκεκριμένο πελάτη ή προορισμό.

Ράφια για πολύ στενούς διαδρόμους (VNA)

Γνωστά και ως Very Narrow Aisles, τα ράφια για πολύ στενούς διαδρόμους μοιάζουν αρκετά με τα συμβατικά ράφια. Ωστόσο, έχουν πιο μικρό ύψος, ενώ ο διάδρομος που αφήνουν είναι κατάλληλος μόνο για ανυψωτικά 1,50-1,70 μέτρων. Είναι κατάλληλα για αποθήκες μεγάλης έκτασης και ύψους. Η διαδικασία συλλογής παραγγελιών μπορεί να αναπτυχθεί σε όλο το ύψος των ραφιών, καθώς η καμπίνα του μηχανήματος μπορεί να ανυψωθεί στο ύψος του χειριστή.

Mobile Rack

Πρόκειται για ένα σύστημα παλετοφόρων το οποίο διαθέτει κινητές βάσεις για την εύκολη μετακίνηση του. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί ένας νέος διάδρομος σε οποιοδήποτε σημείο της αποθήκης είναι απαραίτητο. Πώς όμως μπορεί να πραγματοποιηθεί η κίνηση των ραφιών; Φυσικά, με ηλεκτροκινητήρες που ελέγχονται από έναν διακόπτη ή ένα τηλεχειριστήριο. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως σε αυτό το είδος αποθήκευσης είναι εύκολη η πυκνή αποθήκευση των παλετών.

Κεκλιμένα ράφια

Γνωστά και ως Live Storage, τα κεκλιμένα ράφια αποτελούν μια εξέλιξη των drive-in ραφιών, καθώς διαθέτουν κλίση. Η παλέτα, χάρη στη βαρύτητα του φορτίου κυλά πάνω σε ράουλα. Για την πρακτική αξιοποίηση των ραφιών αυτών, κάθε σειρά μπορεί να αποτελέσει κι έναν κωδικό, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να εξυπηρετήσει το σύστημα FI-FO, καθώς η παλέτα που τοποθετείται πρώτη, είναι αυτή που συλλέγεται και πρώτη.

Shuttle Pallet Racking

Το Shuttle Pallet Racking αποτελεί μια ημι-αυτόματη λύση αποθήκευσης υψηλής πυκνότητας, για τη διαχείριση του φορτίου αποθήκευσης με παρόμοιο τρόπο με ένα συμβατικό ή ένα drive-in σύστημα αποθήκευσης. Το σύστημα αυτό μπορεί να λειτουργήσει και σε θαλάμους κατάψυξης, με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς και ως σύστημα FI-FO και LI-FO.

Οι ειδικοί διαχείρισης αποθήκης και συστημάτων αποθήκευσης Kolibioti Group, χάρη στην εμπειρία και την τεχνογνωσία τους γνωρίζουν όλες τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει μια αποθήκη και προτείνουν το κατάλληλα ράφια αποθήκευσης παλετών για την κάθε επιχείρηση. Επικοινωνήστε άμεσα με την Kolibioti Group για τις καλύτερες λύσεις για την επιχείρηση σας.