PENELOPE NELLY TSIAKYRIDOU: “Η ζωγραφική μετατρέπει το χώρο σε χρόνο και η μουσική το χρόνο σε χώρο”

https://vimeo.com/383727469

Στα χέρια των καλλιτεχνων της Ε.Τ. μορφές κ ιδανικά ξαναζωντανεύουν μέσα από τη καλλιτεχνική τους μεταμόρφωση. Ιδέες επίμονων καλλιτεχνών που είναι έτοιμες να ζήσουν αξιοποιημένες ως έργα τέχνης. Συμμετέχετε κι εσεις σε αυτό το εικαστικό ταξίδι με την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ τι έχετε να δηλώσετε για τον επόμενο σταθμό σας; Έχω δημιουργήσει ένα Art project το kuro το οποίο είναι Η δημιουργία κάτι πιο πραγματικού από την ίδια την πραγματικότητα. Ενα καινούριο στυλ ένας καινούριος – ισμος.
Το Kuro έχει ένα δικό του dna βασισμένο στην αποκωδικοποιηση του τύπου της μνήμης που βρίσκεται στο υποσυνείδητο.
Σε κάθε μου καλλιτεχνικο ταξίδι αναδεικνυω και μια καινούργια καινοτόμα ιδέα την οποία την προσαρμοζω είτε σε πίνακα, είτε σε ρούχο, σε κόσμημα, σε art video, φωτογραφία, μουσικό θέμα και σε συνδιασμοσ όλων των παραπάνω.
Όσο αφορά τον επόμενο σταθμό μου έχω δημιουργήσει το “Virtual garden” ένα project εμπνευσμένο από το Σουρεαλισμο, τον φουτουρισμό και την Ιαπωνική τέχνη.

Τα εργα σας ταξιδεύουν με εξαιρετικά επίμονα αξιολογους σταθμούς δίχως τέλος. Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σας σε αυτό το πρότζεκτ της Ε.Τ και ποια η τεχνοτροπία σας; Έχοντας Εκκεντρική συναισθηματική έλξη για την τέχνη Δημιουργω το
” GLASSWING” kuro το οποίο αποτελείται από πίνακες και Video Art. Έχει ως βαση το νεύρο του σουρεαλιστικού μαύρου και τα κρυστάλλινα φτερά της πεταλούδας. Εμπνευσμενο από την Αρχαία Ελλάδα τον ρομαντισμό, την μοντέρνα τέχνη και το κίνημα του παρνασσισμου
μέσω του εκπροσώπου Théophile Gautier, ο βασισμένο στη θεωρία του «η τέχνη για την τέχνη» «l’ art pour l’ art». Τα στοιχεία του παρνασσισμου που χρησιμοποιώ στους πίνακες είναι αυτα τα οποία δίνουν σημασία στην ακρίβεια της έκφρασης και στη λεπτομέρεια. Μέσω της μουσικότητας του στίχου των ποιημάτων υιοθετώ την μελωδικότητα των χρωματων και της επαναλήψεις . Το Video Art είναι εμπνευσμένο από την ομορφιά του αγάλματος της Αρχαίας Ελλάδας καθώς Οι παρνασσικοί επιδιωκαν τη μορφική τελειότητα με την επίμονη επεξεργασία του στίχου, παρομοιαζαν την τέχνη του ποιητή με την τέχνη του γλύπτη, που λαξεύει υπομονετικά το σκληρό παριανό μάρμαρο, αλλά και κατ’ επέκταση με την τέχνη του χρυσοχόου, που επεξεργάζεται πολύτιμα μέταλλα και πολύτιμους λίθους. Οι τεχνοτροπίες μου ποικίλουν. Χρησιμοποιώ ακρυλικα χρώματα πολύτιμους λίθους , swarovski, πάστες να Δημιουργω όγκους και ανάγλυφες υφές, φύλλα ψευδοασημι, μέταλλο και φύλλα τριαντάφυλλου.
Παντρευω διαφορετικά υλικά γιατί ποντάρω στη λεπτομέρεια, στις υφές και στα επίπεδα.
Δημιουργω με απότομη έμπνευση και την ώθηση της στιγμής οι οποίες όμως έχουν δυνατές βάσεις και γνώσεις από ιστορία τέχνης, Μουσική, κινηματογράφο, ποιητές, παγκόσμια ιστορία, αρχιτεκτονική, ζωγραφική, καθημερινότητα και από οτιδήποτε μπορεί να με εμπνεύσει.

Επόμενος σταθμός στην καρδιά του Παρισιού. Γκαλερί du Colombieur τιμώντας τον πολυδιάστατο Γάλλο πρόξενο Philippe Ray και εμπνεόμενοι από την αύρα της ΕλληνοΓαλλικης Φιλίας. Πότε θα λάβει χώρα το προτζεκτ και ποια είναι για εσας προσωπικά σημαντικά πρόσωπα τα οποία ενεπνευσαν ώστε να εδραιωθεί επιπλεον η δυνατή φιλία ανάμεσα στους πολιτισμούς μας; Στις 28 Φεβρουαρίου στη Γκαλερί de Colombieur στο Παρυσι. Ο Γάλλος ποιητής Alfred de Vigny το 1822 ήταν ένας από τους πολλούς φιλέλληνες ο οποίος το 1822 έγραψε “Ω Ελλάδα σαγαπω όπως κάποιος αγαπά τη μητέρα του”.

28 Φεβρουαρίου 23 εικαστικοί στο πρότζεκτ της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ τιμούν με έργα τους την μακρά φιλία των δύο χωρών μέσα από τον άνθρωπο που πρεσβεύει πολιτισμό και έχει εμπνεύσει με την αξιολογη δράση του .
Πιστεύετε ότι άνθρωποι όπως ο αξιότιμος Philipe Ray, στον βαθμό που τους αναλογεί, μπορούν να ωθήσουν τον κόσμο προς το καλύτερο; Η ελληνογαλλικη φιλία ιστορικά και διαχρονικά ισχυροποιήθηκε ιδιαίτερα από την παιδεία και τις πολιτιστικές δράσεις και τα κοινά οράματα και ιδέες για την καλυτέρευση του επιπέδου ζωής των λαών. Η εκπροσώπηση του γαλλικού υπουργείου εξωτερικών και η στελέχωση του από ιδιαίτερα ικανούς και άξιους ανθρώπους προσωποποιείται στον αξιότιμο κ.κ. Πρεσβυ Phillipe Ray, ο οποίος με ακαματες προσπάθειες ανέδειξε ακόμη περισσότερο την ελληνογαλικη φιλιά την οποία βιώνουμε στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το Παρυσι ήταν πάντοτε η πόλη όπου Έλληνες πολιτικοί, διανοούμενοι, καλλιτέχνες είχαν ως σταθμό για τις δημιουργικές τους δρασεις. Εμείς ως Επιμονή Τέχνη με τη στήριξη και συμπαραστασεως του κ. κ. Phillip συνεχίζουμε και αναδεικνύουμε τις ανθρώπινες αξίες και το τρίπτυχο Liberte, Egalite, Fraternite.

Πείτε μου αν θέλετε ποιο χρώμα αγαπάτε πρισσοτερο; Το πολύχρωμο μαύρο.

ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ τι σημαίνει για εσάς; Ονειρεύομαι ότι ζωγραφίζω και μετά ζωγραφίζω αυτό που ονειρεύομαι.

Πείτε μας τέλος συμφωνείτε με την επιστροφή των μαρμάρων στη χώρα μας από το βρετανικό μουσείο; Τα γλυπτά του Παρθενώνα έχουν χαρακτηριστεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, προστατευομενα από την Unesco και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα με την Ακρόπολη και Παρθενώνα. Συμφωνώ απόλυτα με το όραμα όλων των Ελλήνων και ιδιαιτερα της αγαπημένης μας Μελίνας Μερκούρη η οποία είχε δηλώσει ότι θα ξαναγεννηθεί όταν επιτέλους τα γλυπτά επιστραφούν στον τόπο που γεννήθηκαν. Αυτήν την κρίσιμη χρονική περίοδο με το brexit του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή οικογένεια μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία όλοι μαζί οι Ευρωπαίοι να διεκδικήσουμε από το Βρετανικό μουσείο την επιστροφή των ιερών μας μαρμάρων και να διαφυλαξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.