Τέχνη – Οικονομία – Επιχειρηματικότητα – Επενδύσεις

Παντελής Τσάτσης
Art Director-Founder 5ης Art-Thessaloniki International Fair (26-29/11/2020)

Η Τέχνη ως μηχανισμός μεγιστοποίησης του ποιοτικού και οικονομικού επιπέδου των πολιτών σε βάθος χρόνου.

Θα μοιραστούμε τα επόμενα λεπτά, όσο δηλαδή θα διαρκέσει η επικοινωνία μας για να σχεδιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο όλοι εσείς, άνθρωποι στοχαστικοί που απολαμβάνετε τα δημιουργήματα της τέχνης έχετε αυτόματα το ηθικό δικαίωμα να επωφελείστε και οικονομικά από την φιλοτεχνία σας.

Τα νερά είναι βαθιά και τα ρεύματα συγκρουόμενα. Κέρδος, χρήματα και επιχειρήσεις, από την μια πλευρά … έμπνευση – δημιουργία – υπέρβαση – ανατροπή μέσα από την ίδια την τέχνη στην αντίπερα όχθη.

Ως ιδρυτής της επιτυχημένης Art-Thessaloniki Fair που κάθε χρόνο ξεπερνάει τον εαυτό της και με θητεία ως ανώτατο στέλεχος του τραπεζικού συστήματος με εξειδίκευση στις επενδύσεις, θα χειριστώ ένα από τα πλέον καυτά, τετράγωνα της ασύμμετρης λογικής δηλαδή της σχέσης:

ΤΕΧΝΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η ανέγγιχτη αλήθεια είναι μία: Οι μεγαλύτερες δαπάνες για επενδύσεις, στον πλανήτη έγιναν στον χώρο της τέχνης, κλασσικής μοντέρνας και σύγχρονης.
Τα κεφάλαια που επενδύονται στην τέχνη την εποχή μας ξεπερνούν, τα ποσά που δαπανώνται για την υγεία και την ονομαζόμενη «αμυντική» δηλαδή την πολεμική βιομηχανία» . Δεν είναι παράξενο …ούτε καν απίστευτο.

Η Τέχνη είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση

Οι τριτοπάτορες μας στην αρχαιότητα, για να ανταποκριθούν στις καλλιτεχνικές και δημιουργικές τους ανάγκες έφθασαν στο σημείο να προσωποποιήσουν ούτε μία ,ούτε δύο αλλά εννιά μούσες. Όμως είναι αναγκαίο να προσπαθήσουμε με τρόπο σαφή και συνοπτικό να φορμάρουμε τον ορισμό της ίδιας της τέχνης. Εύκολα τέχνη θα ονομάζαμε το σύνολο των δημιουργικών δραστηριοτήτων του ανθρώπου που στοχεύουν στην έκφραση του αισθητικού ιδεώδους μέσα από τις μορφές καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως ζωγραφική γλυπτική, μουσική, δραματική ,του χορού και τώρα τελευταία και οι ψηφιακές. Υπάρχει ακόμη και το ιδιαίτερο δόγμα «η τέχνη για την τέχνη» που θεωρεί την τέχνη αυτόνομη αισθητική άξια χωρίς καμιά ηθική κοινωνική ή πολιτική σκοπιμότητα.

Χιλιάδες χρόνια πριν, ένας κυνηγός, κάποια στιγμή ένοιωσε την ανάγκη να χαράξει, σε μια επίπεδη πέτρινη επιφάνεια, το περίγραμμα ενός ελαφιού ή μιας κατσίκας σε κινούμενη στάση, που δήλωνε την προσπάθεια του ζώου να ξεφύγει από κάτι. Μια απλή γραμμή ήταν αρκετή για να αποδώσει την δημιουργική δεξιότητα ενός εκλεκτού πλάσματος, του καλλιτέχνη που είχε παρατηρήσει το «μοντέλο» σε όλη του την ζωή προσπαθώντας να επιβιώσει με το κυνήγι. Ισως ήταν μια προσπάθεια να πει και να δείξει κάτι σημαντικό στην οικογένεια του με την λεπτότητα των χρωματισμών, την χρήση σκιών και την ακρίβεια στην απεικόνιση των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του μοντέλου του. Η αναφορά μου στην ναϊφ-λαϊκή τέχνη έγινε για να ιχνηλατήσουμε την εμφάνιση της τέχνης ως αναπόδραστη πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ως εδώ καλύψαμε το δίπολο ΤΕΧΝΗ –ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ απόδοση.

Κάθε έργο τέχνης έχει δύο δημιουργούς, τον μόνιμο, τον καλλιτέχνη που το δημιούργησε και τους διαδοχικούς θεατές που το απολαμβάνουν. Κατά συνέπια η αξιολόγηση είναι υποκειμενική και επηρεάζεται από την συγκεκριμένη χρονική περίοδο Μέσα στα πολλά χρόνια που υπηρετώ την τέχνη αλλά και τις εκατοντάδες καλλιτέχνες που έχω γνωρίσει από διαφορετικά επίπεδα, έχω αποδεχθεί ότι οι τεχνοκριτικοί οι δημοσιογράφοι, οι γκαλερίστες, ακόμη και οι διευθυντές μουσείων και οι οργανωτές διεθνών εκθέσεων τέχνης λειτουργούμε επιδραστικά επάνω στην εμπορική αξία ενός έργου.

Θέλετε η ανανέωση που θα κάνετε να συνδυάζεται με άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα;

Αξιολογήστε τα έργα που έχετε στα σπίτια σας, σκεφτείτε με την λογική αλλά αποφασίστε με την διαίσθηση αυτό που θα αγοράσετε. Κριτήριο σας, η εσωτερική αισθητική ευφορία που σας προξενεί το κάθε έργο.
Αυτή είναι η πραγματική αξία στο χρηματιστήριο των προσωπικών σας αξιολογήσεων. Προσπαθήστε να λειτουργήσετε σκεπτόμενοι «In new boxes» αφήστε την φυσική σας ικανότητα να συνθέσει την επιχειρηματικής σας ικανότητας.

Κάντε ένα ακριβό δώρο ζωής… ΣΕ ΕΣΑΣ!. Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας

Αυτό που εννοώ, και είμαι βέβαιος για αυτό που σας λέω, είναι ότι οι γνώσεις που έχετε αποκτήσει, σε συνδυασμό με την προσωπική ευαισθησία και την ατομικής σας ευφυΐας είναι συνδυασμός ικανός να ανεβάσει αισθητά τα νούμερα του τραπεζικού σας λογαριασμού.

Τα ΚΕΡΔΗ – ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ …..αυτή ήταν η αφορμή και η αιτία της σημερινής χρηστικής μας επικοινωνίας.

Ας δούμε τώρα τον ορισμό του δίδυμου: Επιχειρηματικότητα-Κέρδος Όλα αρχίζουν με το να αγνοήσετε τους Κήνσορες , τους περιπλανώμενους ειδικούς που μοιράζουν συμβουλές , υποτίθεται αφιλοκερδώς, για την σημερινή και μελλοντική αξία ενός έργου.
Οι εκ συστήματος επικριτές των πάντων, φαντασιώνουν και συμπεριφέρονται ως κάτοχοι της απόλυτης ανέπαφης αλήθειας, σχετικά με την οικονομική αξία του κάθε έργου σημερινής ή μελλοντικής.
Σας καλώ λοιπόν για το συμφέρον σας να αδιαφορήσετε.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για “εκ πεσόντες αγγέλους”, που λέει και το ευαγγέλιο.

Αναπτύξτε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τον γκαλερίστα της επιλογής σας, αξιολογήστε τις προτάσεις του και στην συνέχεια πάρτε τις αποφάσεις σας συνδυάζοντας τις υποδείξεις του με τις προτιμήσεις σας. Ανανεώνετε συχνά την συλλογή σας αντικαθιστώντας τα υπάρχοντα με νέα έργα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα λογικά επιθυμητό κέρδος.
Πιστεύω ότι έφτασε η στιγμή για τον καθένα από εσάς να σταματήσετε να βασανίζεστε ως τυπικός game Player, αυτός δηλαδή που λειτουργεί μέσα στα πλαίσια που συμφέρουν κάποιοι άλλοι, για το δικό τους συμφέρον έχουν οριοθετήσει καθορίζοντας με το έτσι θέλω την επιτυχία ή αποτυχία σας. Αλλάξτε, μπορείτε να γίνετε από τώρα, ο game changer, φτιάξτε δηλαδή τους δικούς σας κανόνες του παιχνιδιού, καθορίστε την επιτυχία, λειτουργήστε με σύνεση και με κριτήριο τις δικές σας προσωπικές επιλογές. Πριν ολοκληρώσω την σύντομη και χρηστική επικοινωνία μας σας καλώ θυμηθούμε την αλήθεια που όλοι γνωρίζουμε ότι «η ζωή του καθενός μας μόνο όταν ξεχνά μπορεί να προχωρήσει και όταν θυμάται μόνο τότε μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει. Να σταματήσουμε επιτέλους στον τομέα της τέχνης να είμαστε αυτοί που τους διαλέγουν και να γίνουμε ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΛΕΓΟΥΝ!! Τι λέτε μπορούμε να τα καταφέρουμε ? Και βέβαια ΝΑΙ !!

Σας ευχαριστώ πολύ.
Παντελής Τσάτσης
[email protected]